UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2022-11-21 18:00

Salim Omar másodszor is történelmet írt

Egészen szombatig három világbajnoki érmünk volt tekvondóban, a Mexikóban rendezett 25. vébé viszont egy csapásra minőségi ugrást eredményezett a csupa bronzos mérlegben Salim Omarnak köszönhetően, aki küzdelmi kategóriájában meg sem állt az első helyig Guadalajarában.

A Los Angelesben élő és készülő, ám 2019 óta magyar színekben versenyző Salim gyerekek közül a 19 éves Omar alkotott igazán maradandót az elmúlt hét végén.

A mexikói vb-n gyakorlatilag szélvészként száguldott végig az 54 kilogrammosok súlycsoportjának teljes mezőnyén,

s öt győzelmet aratva végzett az élen, a koreai gyökerű sportág első magyar világbajnoki aranyát szerezve meg. 

Nem holmi véletlenül összejött csúcseredmény az övé,

előzetesen is várni lehetett tőle a dobogót érő teljesítményt, miután zsenge kora dacára már veretes tekvondós múlttal a háta mögött utazott el az idei esztendő legfontosabb versenyére. Nemzetközileg szélesebb körben akkor jegyezhették meg a nevét, amikor a tavaly nyári, tokiói olimpián – 58 kg-ban – ötödikként végzett.  

Korábbi diadalok is övezték azonban küzdősportos karrierjét, amelyet korosztályos sikerekkel alapozott meg – még amerikai színekben. Országos bajnoki címei és rangos nemzetközi viadalok (így US Open, Német Open, Kanada Open) megnyerése mellett már 2015-ben pán-amerikai bajnok lett, 33 kilósként, a kadétek között, aztán 2017-ben a 37, 2018-ban és 2019-ben pedig, már juniorként, a 45 kilós kategóriában diadalmaskodott a kontinentális viadalokon.  

Ez utóbbi elsőség volt az utolsó az Egyesült Államok reprezentánsaként gyűjtött titulusai közül, mert az év szeptemberétől már a piros-fehér-zöld színeket képviselve folytatta pályafutását, s nyert frissiben Eb-bronzot a juniorok Eb-jén. Hogy magyar lett, abban főszerepet játszott az országváltást jó ideje szorgalmazó Patakfalvy Miklós, a honi szövetség akkori első embere, jelenlegi tiszteletbeli elnöke, az európai szövetség vezetőségi tagja, s persze az édesapa, Salim Gergely, aki világbajnoki bronzot nyert Magyarországnak 1995-ben Manilában. A fivér, az idén 54 évesen elhunyt Salim József szintén magyar nemzeti lobogó alatt indult Sydneyben, a 2000-es olimpián, ahol ötödik lett 58 kg-ban.  

Omar a nagybátyját – aki az első és a múlt évig egyetlen magyar olimpikon volt tekvondóban – a japán fővárosban „másolta”: miután jól vette az olimpiai kvalifikáció jelentette akadályt, s kvótát szerzett, ugyanabban a súlycsoportban ugyanazt a helyezést produkálta az ötkarikás játékokon Tokióban.

És már ifjú honfitársunkként aratott babérokat az Európa-bajnokságokon is: 2021-ben aranyérmes lett, idén pedig megvédte címét 54 kg-ban. Tavalyi kontinenselsőségével egyszersmind történelmet írt, hiszen ő szerezte hazánk első Európa-bajnoki címét tekvondóban, most hétvégén, Guadalajarában pedig a sportági vébék históriájának eddigi legjobb magyar eredményével szolgált, edző-édesapja említett bronza után arannyal gazdagítva egyúttal a családi medálkollekciót. A Centro Acuático CODE Metropolitano elnevezésű csarnokban természetesen Salim Gergely volt az első, akinek Omar a nyakába ugrott a döntőben – ráadásul mexikói rivális ellen – aratott fényes győzelme után.  

Vb- és Eb-arany tehát már van, 2024-ben pedig Párizsban olimpiát rendeznek... 

Kiemelt kép: Salim Omar edző-édesapjával, Salim Gergellyel ünnepli világbajnoki aranyérmét Forrás: World Taekwondo