UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2022-11-29 20:44

Zámbori Zala kiváló formában búcsúzik az évtől, jövőre hasonló elánnal folytatná, célkeresztben a világversenyekkel

Az FTC-Telekom 16 éves tornásza, Zámbori Zala remekel az elmúlt hetekben: mind a brnói Olimpiai Reménységek Versenyén, mind a hazai Kismester Bajnokságon halmozta az érmeket. Az elmúlt évek nehézségei után újra csúcsformában teljesít, és 2023-ra is nagy terveket szövöget.

A múlt hét végén a Központi Tornacsarnokban rendezett Mesterfokú, illetve Kismester Bajnoksággal zárult a fiú tornászok idei versenyszezonja. Utóbbin, a kadét és serdülőkorúak viadalán Zámbori Zala szerepelt a legeredményesebben: az egyéni összetett megnyerése mellett két arany- és egy ezüstérmet szerzett a szerenkénti döntőkben (gyűrűn és korláton első hely, nyújtón pedig második). Ugyanakkor a Ferencváros 16 esztendős reménysége novemberben nemcsak hazai porondon, hanem a brnói Olimpiai Reménységek Versenyén is nagyszerűen teljesítményt mutatott: összesen öt érmet, közte három ezüstöt (csapatverseny, gyűrű és ugrás) és két bronzot (lólengés és korlát) zsebelt be Csehországban.

„Először indulhattam az ORV-n, összességében nagyon hasznos versenynek bizonyult, és annak külön örülök, hogy végül ilyen szép eredményekkel is térhettem haza. Az első napon az egyéni összetettben elért pontszámom, illetve az ötödik hely miatt maradt bennem hiányérzet, mivel a nyújtón becsúszott rontás miatt minimálisan, de lemaradtam a dobogóról.

Azzal viszont abszolút elégedett voltam, hogy a csapattal a második helyen végeztünk, illetve négy szeren is sikerült fináléba jutnom. Ezután másnap szinte százszázalékos teljesítményt tudtam nyújtani a döntőkben, és ez végül minden szeren érmet ért, szóval tényleg nagyon jó élményekkel zártam

– mondta Zámbori az ORV-ről az Utánpótlássportnak, majd így folytatta már a Kismester Bajnokságról.

Zámbori Zala a dobogó tetején a Kismester Bajnokságon Forrás: FTC-Telekom tornaszakosztály

Kifejezetten szeretem ezt a versenyt, mindig remek hangulatú. A Mesterfokú bajnoksággal egybe kötve az év végén még utoljára mindenki összegyűlik, és egy nagyot küzdünk. A sűrű szezon után kicsit nehezen pörögtem föl mentálisan, és ez látszódott a gyakorlatokon is: ugrásban és lólengésben is rontottam, de végül így is meglett az arany összetettben. Viszont, ami a nagyobb gondot jelentette, hogy az elhibázott ugrás során megsérült a bokám, emiatt az öt kiharcolt fináléból talajon és ugrásban nem tudtam elindulni. A maradék három szeren jól sikerültek a gyakorlatok, úgyhogy

a két arannyal és egy ezüsttel nem panaszkodhatom.

Tóth Levente tanítványa az elmúlt években sokat bajlódott sérülésekkel, ám idén végre elkerültek a problémák, és mind inkább javuló formát mutatott a hazai és a nemzetközi viadalokon, így az augusztusi, müncheni ifjúsági Európa-bajnokságon is helytállt a hatodik helyen záró magyar csapat tagjaként, míg a májusi Gymnasiadén negyedik lett a lólengés döntőjében.

„Az elmúlt három évben sérülés sérülést követett, ezáltal sajnos nem volt lehetőségem igazán formába lendülni, de ebben az évben szerencsére megúsztam, úgyhogy végig is versenyeztem az egész évet.

Nagyon sűrű szezonon vagyunk túl, rengeteg versennyel, közte a Gymnasiadéval vagy éppen az Eb-vel. Ugyanakkor jövőre sem fogunk unatkozni: tavasszal ifjúsági világbajnokság vár ránk Törökországban, majd nyáron az EYOF-on is szeretnék bizonyítani.

(Kiemelt fotót készítette: Freschli József/MATSZ)