UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2022-12-12 19:01

A vágyálomból valóság lett – Lei Balázs még mindig nehezen hiszi el, hogy világbajnok

Fantasztikus sikert elérve Lei Balázs – a szlovákiai Árpás Sámuel oldalán – meg sem állt az aranyéremig a serdülő párosok versenyében a tunéziai utánpótlás asztalitenisz-világbajnokságon, így első magyarként lett vb-győztes korosztályos szinten. A soltvadkerti fiatal örömtelien nyilatkozott érdeklődésünkre a sporttörténelmi diadal után.

Mint arról beszámoltunk, a 15 éves Lei Balázs serdülő-világbajnoki címet szerzett párosban Tunéziában, miután a szlovákiai Árpás Sámuellel közösen, a szombat esti döntőben 3:2-re legyőzte a Kazuki Yoshiyama, Takumi Tanimoto japán kettőst az asztaliteniszezők korosztályos világbajnokságán. Az ázsiaiak toronymagas esélyesként vágtak neki a finálénak, de a magyar-szlovák egységnek sikerült meglepni őket, ezzel pedig a vb egyik legnagyobb meglepetését okozva.

„A döntő előtt alaposan kielemeztük a japánok elődöntős meccsét a franciák ellen. Az látszott azon a találkozón, hogy a franciákkal bármilyen szervával próbálkoztak, a japánok azonnal, nagyon agresszívan megtámadták azt, így ezt a fegyvert valahogyan ki kellett vennünk a kezükből.

Ez egészen jól működött, sikerült elérni, hogy ne tudjanak könnyen támadni, sőt, végül viszonylag sokszor rontottak is ebből a helyzetből. A páros játékra jellemzően a szerva mellett a fogadás a legfontosabb, most ezzel sem volt gond részünkről, szinte végig jól fogadtunk. A japánok nagyon nehezen találtak fogást a játékunkon

 – mondta az Ambrus Asztalitenisz Akadémia kiválósága az Utánpótlássportnak.

Lei Balázsék kezdték jobban a döntőt: az első szettben már 8:4-re is vezettek, ám a japánok ekkor átvették az irányítást és fordítottak (9:11). A sokáig szorosan alakuló második felvonásban a magyar-szlovák párosnak végül sikerült kiharcolnia az egyenlítést (11:8). A harmadik nagy részében Leiék álltak jobban, ezt pedig szettelőnyre is váltották (11:8), ezután a negyedik etapban viszont az ázsiaiak domináltak (4:11). Jöhetett a döntő játszma, amelyet rendkívül magabiztosan hozta le a Lei-Árpás duó (11:9), így megérdemelten ünnepelhettek korosztályos világbajnoki elsőséget.

Lei Balázs (15) sporttörténelmi sikert aratott serdülő párosban a korosztályos vb-n Forrás: ITTF/WTT

„Az ausztrálok elleni elődöntőt nagyon idegesen és gyengén kezdtük, az első két játszmát simán el is buktuk, és 0:2-ről kellett felállnunk, ami végül akkor sikerült, ugyanakkor tisztában voltunk vele, hogy még egyszer nem fog beleférni a hasonló rossz kezdés, különösen a japánok ellen. Ennek megfelelően kifejezetten jól, koncentráltan nyitottuk a meccset, már 8:4-re is vezettünk az első játszmában, de a szett végét elrontottuk, ami miatt nagyon bosszúsak voltunk. Sokszor egy fájó körülmények között elvesztett első játszma az egész meccs további alakulását meghatározza. Nálunk ezúttal nem így történt, a kulcsfontosságú második szettet sikerült megnyerni, így az egyenlítés után mi voltunk lendületben. A 2:1-es előny tudatában sajnos kicsit kiengedtünk, már éreztük, csupán karnyújtásnyira vagyunk az aranytól, nem koncentráltunk eléggé. Az ötödikre viszont összeszedtük magunkat, és bár az első két meccslabdánkat nem sikerült kihasználni, de a harmadiknál szerencsére elrontották a japánok.”

Sikerével a soltvadkerti játékos sporttörténelmi tettet hajtott végre, ugyanis

első magyarként lett aranyérmes az utánpótlás-világbajnokságok történetében.

„Közvetlenül a meccs után még nem is tudtam igazán örülni, hirtelen fel se fogtam, mit értünk el. Ez a pillanatnyi megilletődöttség, zavartság talán látszódott is az arcomon a győzelem pillanatában, de ahogyan kezdtek leülepedni az események, egy-két óra elteltével már hatalmas volt a boldogság, és ez természetesen azóta is tart" – mesélte Balázs örömittasan.

Október végén nyitottam egy jegyzetet a telefonomban világbajnoki aranyérem címszóval, majd utána a feladatokat is sorra vettem, amiket el kell végeznem a vébéig. Az igazat megvallva, amikor ezt leírtam, nem gondoltam komolyan, hogy ez tényleg összejöhet. Csak vágyálomnak tűnt, most pedig megvalósult. Hihetetlen!

(Kiemelt kép forrása: ITTF/WTT)