UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-12-12 20:49

Az U19-es Kiemelt csoportban a Ferencváros, az U17-es és az U16-as korosztályban a Puskás Akadémia végzett az élen

December 10-én véget értek az országos korosztályos-bajnokságok őszi küzdelmei – sorozatunk első részében az U19-es, az U17-es, valamint az U16-os Kiemelt csoportot vettük górcső alá.

Az őszi szakaszban mindhárom általunk vizsgált korosztályban tizenkét csapat alkotta a Kiemelt csoport mezőnyét, az együttesek egy teljes kört, azaz tizenegy mérkőzést játszottak. A tét nem volt csekély, hiszen a tabella első nyolc helyezettje vívta ki a jogot, hogy tavasszal az A-csoportban szerepeljen, a 9-12. helyezetteket pedig a B-csoportba sorolják, ráadásul az őszi helyezéseik alapján – csoportonként – meghatározott kiinduló pontot visznek magukkal.

Az U19-es Kiemelt csoportban a Ferencváros négypontos előnnyel végzett legfőbb üldözőivel, a Vasas Kubala Akadémia és az ETO FC Győr előtt. A Fradi korosztályos csapata az előző idényben megnyerte az U17-es bajnokságot, így nem meglepő, hogy az élen zárta a Kiemelt csoport küzdelmeit. Bár az első játéknapon az MTK Budapesttől kikapott, a pofont követően

a Lucsánszky Tamás által felkészített FTC tíz mérkőzést vívott meg veretlenül,

több nagy győzelmet aratott: hazai pályán 4–1-re legyőzte az ETO-t, 6–2-re a PMFC-t, míg idegenben 4–1-re múlta felül a Puskás Akadémiát. Két legeredményesebb játékosa az élete első profi szerződését a minap aláíró Manner Balázs, valamint Berényi Erik voltak hat-hat találattal, a csoport góllövőlistáját pedig a nyár óta Puskás Akadémián nevelkedő hórihorgas ukrán csatár, Olekszandr Piscsur zárta az élen héttel. Csalódáskeltő volt az MTK Budapest teljesítménye, a kék-fehérek csupán kilencedik helyen zártak, így lemaradtak a tavaszi szezonra kiírt A-csoportos küzdelmekről, ahogyan az eső négy fordulót veretlenül indító DVSC, a DVTK, valamint a Szeged-Csanád Grosics Akadémia is a B-csoportban folytatja.

Az U17-es Kiemelt csoportban a Puskás Akadémia zárt az élen, két ponttal előzte meg a második MTK Budapestet és néggyel a harmadik helyezett Várda Labdarúgó Akadémiát. A felcsútiak korosztályos együttese az előző évadban aranyérmes lett az U16-os bajnokságban, az ígéretes korosztály a közelmúlt sikerei alapján az A-csoport első számú esélyese lesz. A Laczkó Zsolt edzette felcsútiak első tíz bajnokijukon veretlenek maradtak, többek között 5–1-re legyőzték idegenben az MTK Budapestet, 5–2-re a Ferencvárost, valamint 6–1-re a III. kerületi TVE-t – csak a Budapest Honvéd-MFA ellen maradtak pont nélkül az őszi zárófordulóban, 4–1-re kaptak ki a presztízsmeccsen. A PFLA kötelékében harmadik idényét töltő Lahuncov Dmitro, illetve Miskolczi Domonkos öt-öt góllal volt a csapat két legeredményesebbje,

a csoport gólkirálya az Illés-Akadémia U17-es válogatottja, Katona István lett 13 találattal.

A 7. forduló után még a második helyen álló Paksi FC a nyolcadik helyen zárt, míg a tradicionális fővárosi klubok közül a Vasas Kubala Akadémia és a Budapest Honvéd-MFA sem végzett az első nyolcban, így – a DVSC-hez és a III. kerületi TVE-hez hasonlóan – tavasszal a B-csoportban lesz érdekelve.

Az U16-os Kiemelt csoportban szintén a Puskás Akadémia végzett az első helyen, három pontot vert a második helyezett Várda Labdarúgó Akadémiára, valamint a harmadik DVTK-ra. A felcsútiak az előző évadban hatodikok lettek az U15-ös Kiemelt csoportban, nagyot léptek tehát előre. Kiss Márton György együttese a Paksot 4–0-ra, az Újpest FC-t 5–0-ra, míg a PMFC-t 6–2-re győzte le, a DVSC ellen elbukott rangadó (2–3) miatt azonban bosszankodhat. Hat góllal Shnaider Artur lett a legeredményesebb játékosa, a góllövőlista élén pedig a DVSC-t erősítő Egri Imre zárt tizenhárom találattal. Az MTK Budapest nagyot hajrázva a tizedikről az ötödik pozícióba kapaszkodott fel, a Budapest Honvéd-MFA, a Vasas Kubala Akadémia, a PMFC és az Újpest FC viszont a B-csoportban folytatja.

A liláknak fikarcnyi sikerélményük sem volt az ősszel, tizenegy vereséggel, mínusz 39-es gólkülönbséggel zártak,

de a pécsiek sem büszkélkedhetnek azzal, hogy csak a negyedik kerületiek ellen söpörték be a három pontot.

(Kiemelt kép: az FTC U19-es csapata. Forrás: fradi.hu)