UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2022-12-13 20:42

Farkaslaki-Hints Flóra Ausztriában készülve jutna el a junior-világelitbe

A hazai U16-os leánymezőny egyik legígéretesebb teniszezője, Farkaslaki-Hints Flóra (15) szeptember óta az ausztriai Oberpullendorfban fejlődik, ahol a Grand Slam-bajnok Dominic Thiem édesapja, Wolfgang Thiem irányításával készül, és kőkeményen dolgozik, hogy hamarosan már junior GS-tornákon is indulhasson.

Egyedüliként Farkaslaki-Hints Flóra képviselte a magyar színeket az októberi korosztályos európai Mastersen, miután az U16-os korosztályban az egész éves teljesítményével kvalifikálta magát a kontinens nyolc legjobb fiatalja közé. A 15 éves teniszező a nyolcadik helyen végzett a rangos mezőnyben Monte-Carlóban, ahová már a szeptember óta a felkészülését irányító osztrák edzők kísérték el.

„Jelenleg Ausztriában, Oberpullendorfban készülök, immár több mint három hónapja. Szeptemberben csatlakoztam a burgenlandi akadémiához, amely idén nyílt meg Wolfgang Thiem, Dominic Thiem édesapjának szakmai vezetésével – kezdte Farkaslaki-Hints az Utánpótlássportnak. – Öt éve ismerjük már Wolfgangot, apukámmal közösen folyamatosan tartottuk vele a kapcsolatot, így amikor, kiderült elindul az akadémia, mindenképpen itt szerettem volna folytatni, és szerencsére meg is feleltem a felvételhez. Teljes körű, profi támogatást kapunk minden szempontból: legyen szó a tenisz-, illetve az erőnléti edzésekről, a masszázsról vagy éppen a fizioterápiáról, a beosztásunkat pedig remekül összehangolják az iskolai elfoglaltságokkal.

Nagyon élvezem, hogy itt lehetek, tényleg minden segítséget megkapok. Ehhez képest Magyarországon a szövetségtől gyakorlatilag semmit nem kaptam.

Az eddigiekben a Budapesti Tenisz Centrumban készültem, ahol próbáltak mindent megadni a fejlődésemhez, viszont az edzőm, Hornok Miklós a nyáron visszament Amerikába, így át kellett gondolnom, hogyan folytatom. Szerencsére végül minden jól alakult – itt, Oberpullendorfban minden adott számomra a szintlépéshez. Már ebben a néhány hónapban is sokat fejlődtem: játékban előreléptem, valamint mentálisan is erősebb lettem.”

Farkaslaki-Hints Flóra (15) korosztálya legjobbjaival is felveszi a versenyt Európában Forrás: MTSZ

Elmondta, összességében sikeres évet tudhat maga mögött, mivel a legfőbb célját elérte: kiharcolta a részvételt a monte-carlói mastersre.

„Apukámmal egész évben jártuk a versenyeket, és csak ezért dolgoztunk, hogy ez összejöjjön, szóval nagyon örültem, amikor sikerült a kvalifikáció. Nagy megtiszteltetés volt a legjobbak között szerepelni, és bár végül nem nyertem meccset Monte-Carlóban, ezzel együtt is nagyszerű élményként maradt meg, szoros meccseket játszottam, ami önmagában már pozitív megerősítés. Azt jelzi, hogy nem vagyok sokkal lemaradva az elittől, leginkább fejben bizonyultam gyengébbnek az ellenfeleimnél. Ugyanakkor, ahogy mondtam korábban is, mostanában sokat dolgozunk azon, hogy mentálisan jobb legyek, és ez a munka kezd is beérni” – mondta Flóra.

Aki a jól sikerült idei esztendő a következőnek legalább ilyen ambíciózus tervekkel vág neki.

Egy év múlva ilyenkor szeretnék már a legjobb száz között lenni a junior-világranglistán, tizenhétévesen pedig már a junior Grand Slam-szereplés a célom.

Ehhez jövőre minél több, illetve egyre erősebb korosztályos ITF-tornán kell indulnom, és azokon szépen gyűjtögetni a pontokat. Emellett várhatóan néhány felnőtt ITF-versenyen is kipróbálom magam, elsősorban tapasztalatszerzés céljából. November végén részt vehettem az első profi tornámon: az oberpullendorfi, 15 ezresen indultam párosban. Két szoros szettben kikaptunk az első körben, de összességében jól helytálltunk, élveztem a debütálást.”

(Kiemelt kép forrása: MTSZ)