UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2022-12-17 14:26

A jövő évtől végre megvalósulhat az egységes képzés az utánpótlás-nevelésben

A magyar szövetség (MRSZ) utánpótlásért felelős szakmai igazgatója, Szabados István – aki mint pénteken kiderült, december végén távozik posztjáról – értékelte a hazai korosztályos röplabdasport elmúlt évét.

Idei utolsó ülését tartotta meg a Magyar Röplabda-szövetség elnöksége, amely az utánpótlást is érintő, fontos szakmai döntéseket hozott. Ilyen, hogy Szabados István, az MRSZ utánpótlás szakmai vezetője január elsejétől távozik a szövetség kötelékéből, mert a jövőben más irányú tevékenységet kíván végezni. A posztjáról távozó szakembert – még a pénteki, hivatalos bejelentés előtt – a 2022-es esztendő értékelésére kértük fel.

A pozitívumokkal kezdve, idén egyértelműen az U17-es leányválogatott Eb-szereplése kívánkozik az élre. A tizedik helyen zártak, összességében pedig szépen helytálltak

– kezdte az összegzést Szabados az Utánpótlássportnak. – Kőnig Gábor csapata egy győzelemmel és négy vereséggel fejezte be a kontinenstornát, és valamennyi válogatott ellen nyert szettet, szóval nem lehetünk igazán csalódottak, ugyanakkor nem sok hiányzott a jobb eredményhez. Ha kicsit bátrabbak a lányok, akár több meccset is nyerhettek volna. Mindent egybevéve, nagyon fontos lépcsőfok, hogy a tavalyi, részben hazai rendezésű U16-os Európa-bajnokság után ez a válogatott idén önerőből vívta ki az Eb-részvételt, még ha szerencsés körülmények között is tett ezt. Rendkívül ígéretes korosztályról beszélünk, sokan közülük klubszinten is együtt játszanak, jó páran éppen Kőnig Gábor vezetésével fejlődnek a hétköznapokban, és ez nagyban elősegíti, hogy ilyen eredményekre képesek.”

A 10. helyen végzett az U17-es leányválogatott az idei, cshországi korosztályos Eb-n Forrás: CEV/MRSZ

Eközben viszont a többi leány-, illetve a fiú korosztályos válogatottak egyikének sem sikerült kiharcolnia az Eb-kijutást.

„Ez nem is kérdés, nagyon szeretnénk, hogy a fiúk is ott legyenek az Európa-bajnoki mezőnyben. Meg is teszünk ezért mindent, sokat edzőtáboroznak közösen, de a lányokhoz képest sajnos a fiúknál nagyobb a lemaradásunk a kontinens elitjéhez képest. Azon dolgozunk, hogy ez a helyzet minél hamarabb javuljon.

Ennek az évnek az egyik fontos stratégia lépése, hogy az MRSZ akcióterve végre megvalósul, és elkészül az utánpótlás-nevelést érintő egységes szakanyag

– januárban várható ennek a részletes bemutatása. Elengedhetetlen, hogy az edzők számára legyen egy ehhez hasonló szakanyag, amelyhez bármikor nyúlhatnak. Korosztályi bontásban, a nemek szerint láthatják, hogy melyik szakaszban, hol kellene tartani az adott fiatal fejlődésének; a terem- mellett a strandröplabdaszakág tudnivalóival kiegészítve. Ha közös erővel elindulna az a folyamat, hogy mindenki a saját műhelyében ezen irányelvek szerint igyekszik megvalósítani a képzést, akkor joggal bízhatunk az előrelépésben, akár a rendszeres Eb-szereplésben is.”

Jövőre hazánk ismét korosztályos világversenynek lesz házigazdája, ugyanis Magyarország – Szerbiával közösen – U17-es leány Európa-bajnokságnak ad otthont. A kontinenstorna itthoni helyszíne Békéscsaba lesz.

„A legutóbbi kongressusán az európai szövetség  a világszövetséghez igazodva megváltoztatta a korosztályi kiírásokat a leány Európa-bajnokságokon, és egységesítette a fiúkorcsoportokkal. Ez a változtatás a jövő évi, részben hazai Eb-t is érinti, így az U16-os helyett végül U17-es leány Eb-t rendezünk. Ez nyilvánvalóan nagyobb mozgásteret ad a szövetségi edzőnek a behívható játékosok szempontjából, ezzel párhuzamosan viszont teljesen újra kell struktúrálni a válogatott keretét, ami nemcsak ezt az Európa-bajnokságot érinti majd, hanem az idősebb korosztályos válogatottaknál hasonló újratervezés szükséges."

(Kiemelt képen: U17-es leányválogatott / Forrás: CEV/MRSZ)