UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-12-21 19:18

Gera Zoltán ma már ötből háromszor megmondja, kiből lesz válogatott futballista

Az U21-es labdarúgó-válogatott szövetségi edzői posztját három és fél éve betöltő Gera Zoltán évértékelő interjújában elmondta, a fejlődés szóval foglalná össze a 2022-es esztendőt.

Évértékelő interjút adott Gera Zoltán, a magyar U21-es labdarúgó-válogatott szövetségi edzője az nb1.hu-nak. A posztot három és fél éve betöltő szakember elmondta, milyenek találta a 2022-es esztendőt.

"A fejlődés az a szó, ami eszembe jut a kétezerhuszonkettes év összegzése kapcsán.

Ebben a naptári évben már két korosztállyal dolgoztunk. Nyáron lezárult egy selejtezős sorozat, amely vegyesre sikeredett. A felkészülésünk nem volt a legideálisabb, nem sikerült olyan barátságos meccseket szervezni, ami alapján a korosztályunkat egy picit össze tudtuk volna hozni, s mondhatom, erre ráment az első pár mérkőzésünk. Tavasszal nagyon jó mérkőzést játszottunk a lengyelekkel, az eredmény és a mutatott játék is pozitív volt egy jó csapat ellen, ám a németektől kaptunk egy négyest, ami fájó pont. Az ősszel elindult az új korosztály, gyorsan összegyűjtöttük a magját, játszottunk négy mérkőzést, amelyből hármat megnyertünk, egyet pedig elvesztettünk a dánok ellen."

A mindeddig 25 mérkőzésen dirigáló tréner elmondta, stábtagjaival még mindig keresik azokat a játékosokat, akik jövő szeptemberben az Európa-bajnoki selejtezőkön alkothatják az U21-es válogatottat.

"A csapat hetven-nyolcvan százaléka megvan, de jövőre a kétezerkettes születésűek kiesnek a támogatási rendszerből. Nagyon fontos lesz, hogy ők talpon maradjanak, s a kétezerhármasok megállják a helyüket az NB I-ben. Egy év nagyon sok idő, a fiatal, nem kész játékosok esetében fontos, hogy odafigyeljenek rájuk, s nekik is mindent meg kell tenniük ahhoz, hogy a fejlődésük ne törjön meg.

Olyan csapatot szeretnénk kialakítani, ahol nincs széthúzás, nincs kétezerkettes és kétezerhármas, hanem mindenki kölcsönösen tiszteli a másikat, betartja a taktikai utasításokat, fegyelmezett és akar tanulni, mert ez a legfontosabb."

Gera Zoltán kitért arra is, hogy az U21-es nemzeti csapatból a felnőttválogatottba felkerülő Kerkez Milos vagy Németh András teljesítménye nem okozott számára meglepetést, mindketten azt nyújtották, amit várt tőlük. Ezután azt taglalta, ki pótolhatja az említett balhátvédet és középcsatárt a korosztályos gárdában.

"Mi nem úgy gondolkodunk, hogy elveszítettük Németh András és Kerkez Milost, készültünk erre. Nyilvánvaló volt egy ideje, hogy odakerülnek az A-válogatotthoz, mert a képességeik és a mentalitásuk alapján odavalók. A bal oldalon Benczenleitner Barna az, aki védekezés szempontjából a legközelebb áll Kerkez Miloshoz, ha pedig kicsit támadóbbak akarunk lenni, Komáromi György. Kerkez Milost nem lehet pótolni, kivételes képességű játékos, akinek a hozzáállása és a mentalitása egészen egyedi, de megvannak azok a játékosok, akik selejtezősorozatban pótolhatják. Támadóposzton nagyobb a merítési lehetőség, de Németh Andrást sem lehet pótolni, az elmúlt két évben ő szerezte a korosztályos válogatott góljainak hetven százalékát. De ott van a zalaegerszegi Szalay Szabolcs és Németh Dániel, a Sturm Grazban szereplő Tóth Milán, valamint vannak még olyan fiatalok, akik még nem kerültek be a keretbe, és lesz lehetőségük megmutatniuk magukat. Azok a játékosok, akiket behívtunk, elég jó százalékban kerültek fel a felnőttválogatottba. Fontos a kiválasztás, és mondhatom azt, hároméves tapasztalattal ötből háromszor megmondom, kiből lesz válogatott azokból, akik idekerülnek. Látom a kvalitást, a tehetséget, a hozzáállást, a szorgalmat, ameik összeadódnak, s a jelekből már lehet látni, kiből lesz válogatott."

 

A teljes interjút ITT nézheti meg.

(Kiemelt kép: Gera Zoltán. Forrás: MLSZ)