UtánpótlásSport
2024. július 14.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-12-22 18:08

Mészáros Zalán a szívének kedves U16-os fiúkat irányíthatja a korosztályos válogatott új csapatvezetőjeként

A korosztályos Európa-bajnokságra készülő U16-os fiú kosárlabda-válogatott csapatvezetőjének nevezték ki Mészáros Zalánt, a Vasas Akadémia férfiszakosztályának igazgatóját. A szakember a klub honlapjának nyilatkozott új szerepköréről.

Az utánpótlás-válogatottakat korábban többnyire elnökségi tagok, vagy a szövetségben tisztséget viselők kísérték egy-egy világversenyre. Az MKOSZ vezetése azonban mostantól nagyobb jelentőséget tulajdonít a csapatvezető személyének, s olyan a sportágon belül aktív oktató-nevelő munkát végző, gazdag kosárlabdás múlttal rendelkező szakembereket választanak ki ezekre a posztokra, akik egyben példaképei is lehetnek a fiatal játékosoknak. Mészáros Zalánra is ezért esett a választás, bár őt eredetileg az U18-as fiúk mellé szerették volna delegálni. A Vasas Akadémia férfi kosárlabda-szakosztályának irányítója azonban inkább az U16-osokat választotta – írja a vasassc.hu.

Ez az a korosztály, amelyiket a legjobban szeretem, elsősorban azért, mert a játékosok még őszintén, tisztán nevelhetőek és képezhetőek 

– mondta el kérésének hátterét Mészáros Zalán a piros-kékek honlapján. – Az U18-asok már részben profik, egészen más dolgok fontosak nekik, mint a kisebbeknek. S bár rendelkezem annyi tekintéllyel, hogy mellettük is megoldottam volna a feladataimat, szeretek szívből, lelkesen dolgozni. Ezt pedig a tizenhat éven aluliaknál tudom a leginkább megtenni.”

A döntésnek persze másik oka is volt, mégpedig az U16-os válogatott melletti szakemberek személye. A szövetségi edző, Faragó Péter hosszú éveken át volt a Vasas Akadémia férfiegyüttesének vezetőedzője, ezért a mai napig igen jó kapcsolatot ápol korábbi „felettesével”. A stáb másik tagja, Kárpáti Dániel pedig jelenleg is a hasonló korú pasaréti akadémisták edzője. A szűkebb szakemberi trióban is történt némi változás, Losonczy Dániel helyére Sipos Péter, a Honvéd U18-os gárdájának mestere érkezett.

Új tisztségének köszönhetően, Mészáros Zalán fogja vezetni a jövő nyári U16-os B-divíziós Európa-bajnokságon a magyar delegációt, így hivatalosan ő képviseli majd az MKOSZ-t a nemzetközi szövetség felé. De addig is bőven lesz dolga a csapat eredményes menedzselésével. A december 27. és 30. között Pöstényben sorra kerülő hagyományos ORV-t követően már meg is szervezett egy görögországi tornát a fiúválogatottnak, mégpedig a Vasas Akadémia korábbi vezetőedzője, Vangelis Ziagkos révén.

„A Vasas Akadémián nagyon fontosnak tartjuk, hogy már a fiatal játékosok is minél többször kilépjenek a nemzetközi porondra, a fejlődésükhöz elengedhetetlenek ezek az új impulzusok – beszél szakmai elképzeléseiről Mészáros. – A válogatott esetében ez hatványozottan igaz, hiszen a hazai legjobbakról van szó, akik számára itthon már nincs elegendő kihívás. Éppen ezért valamennyi szakmai kapcsolatomat latba véve próbálok ezen a téren velük előre lépni. A görögökhöz például Vangelis révén jutottunk el, és az újévben a legjobbak ellen játszhatunk majd náluk. A német csapatokkal Harald Stein és Nagy Zoltán tartja folyamatosan a kapcsolatot, Kárpáti Dániel pedig Franciaországból tért haza, így most már ott is vannak partnereink. Emellett a szomszédos délszláv csapatoktól is sokat lehet tanulni.

Sajnos az elmúlt nyáron a korosztályos válogatottnak nem volt elég minőségi edzőmeccse, nagyon fontos lenne, hogy ebben is fejlődjünk.

(Kiemelt kép forrása: Vasas Akadémia)