UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-12-26 19:23

Kik voltak a legjobb utánpótláskorúak az ősszel a női NB I/A-csoportban?

Összegyűjtöttük, hogy az U20-as kosarasok közül kik teljesítettek a legjobban a felnőtt női első osztályú bajnokság őszi szezonjában.

A női NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokság valamennyi csapata túl van már legalább 12 fordulón az alapszakaszból. (A mezőny zöme már 13 lejátszott mérkőzésnél jár, míg az Atomerőmű KSC Szekszárd és a PINKK Pécsi 424 együttese 14-nél tart.) Ezzel pedig már decemberben megkezdődött a második fele a 22 meccses alapszakaszprogramnak. Ennek apropóján időszerű megvizsgálni, kik nyújtották a legjobb teljesítményt az eddigiekben a 2003-ban vagy később született fiatalok közül. Az őszi idényben az U20-as válogatottban számításba vehető lányok közül többen már nemcsak epizód-, hanem akár főszerepben is feltűntek csapatukban.

1. MIKLÓS MELINDA (ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD)

Mondhatni, nincs nagy meglepetés az élen: továbbra is Miklós Melinda vezeti a listánkat. Már az alapszakasz harmadánál összeállított rangsorunkban is a szekszárdiak 19 éves irányító-bedobója bizonyult a legjobbnak, és az azóta eltelt szűk két hónapban újabb nagyszerű teljesítményekkel igazolta tehetségét, így értelemszerűen most is – az ifjú kora ellenére már felnőttválogatott kerettag – Miklós foglalja el az első helyet. Az ősszel 11 mérkőzésen 10,2 pontot és 16,3-as VAL-mutatót átlagolt – meccsenkénti 3,3 szerzett labdájával pedig a legjobb a liga teljes mezőnyét tekintve. Bár az elmúlt időszakban egy-két rangadón (Sopron és Győr ellen) elmaradt a csúcsformájától, ugyanakkor a karácsony előtti utolsó, BEAC elleni bajnokin 19 pontot, 10 szerzett labdát, 9 gólpasszt és 40-es VAL-mutatót jegyzett, és kiemelkedő produkciója elismeréseként a teljes forduló MVP-jének választották meg.

Miklós Melinda Fotó: Rébay Viktor/FIBA
2. RAKITA LILI (VBW CEKK CEGLÉD)

Kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott az ősszel a ceglédiek 19 éves irányítója, Rakita Lili, így bár novemberben – az évad előtti várakozásokhoz képest – még meglepetést okozhatott a második helye, mostanra már megkérdőjelezhetetlen a helye a legjobbak között. Az U20-as válogatott kiválóság tizenkét találkozón 9,2 pontot, 3,3 lepattanót, 3,2 gólpasszt és 11,7-es teljesítményindexet ért el. Az elmúlt hetekben viszont sérülés hátráltatta, ami több meccsen is visszavette a játékát, emiatt pedig a korosztályos válogatott novemberi összetartását is ki kellett hagynia. A karácsony előtti utolsó fordulóban a Győr ellen már nem is léphetett pályára. Egyelőre kérdéses, mikor térhet vissza.

Rakita Lili Forrás: NKA Universitas PEAC
3. GYÖNGYÖSI JANKA (LUDOVIKA CSATA)

Az októberi hullámvölgye után novemberben és decemberben ismét remekelt a Csata 18 éves bedobó-erőcsatára, Gyöngyösi Janka. Például csapata Cegléd elleni győzeleméből 20 ponttal, közte négy triplával és 23-as VAL-mutatóval vette ki a részét, ezzel a mezőny legjobbjaként végzett azon a találkozón. A szintén U20-as válogatott fiatal kiváló formáját jelzi az is, hogy a legutóbbi öt mérkőzésén 11,6 pontot átlagolt.

Gyöngyösi Janka (balra) Fotó: Szilágyi Dénes/Ludovika Csata
4. SITKU ZSUZSANNA (SOPRON BASKET)

Újabb erőcsatárral folytatjuk a sort, méghozzá a Sopron 19 éves ígéretével, Sitku Zsuzsannával. A jó szezonrajt után a bajnoki címvédő első számú U20-as játékosának némileg visszaesett a játéka, több alkalommal is pont nélkül maradt. Az előző fordulóban újra a szebbik arcát mutatta: 12 pontot dobott és 19-es teljesítményindexet produkált a PINKK Pécs ellen. Összességében 4,9 pontot, 2,3 lepattanót és 7,3-as VAL-t átlagolt az ősszel.

Sitku Zsuzsanna Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket
5. MILKOVICS RÉKA (E.ON ELTE BEAC)

A novemberi ötösünkhöz képest a BEAC-ban szereplő Milkovics Réka személyében egy új név is felfért a listánkra. A Győr nevelkedett, 18 éves hátvéd-bedobó nyáron igazolt az újbudaiakhoz, és a kezdeti kevesebb játékidő után az elmúlt hónapokban fontos kiegészítő emberré és kezdő játékossá nőtte ki magát. A karácsonyt megelőző hét meccsen 6,6 ponttal és 4,6-os VAL-lal járult hozzá a BEAC sikereihez, és a bajnokság egészét tekintve remek hatékonysággal, 42 százalékkal értékesíti a triplákat. Ennek is köszönhetően jelenleg a rájátszást érő, hatodik helyen áll a csapata.

Milkovics Réka Fotó: Girgász Péter/E.ON ELTE BEAC

További említést érdemlő fiatalok, akik ugyan nem fértek be a legjobb öt közé, de – a fent említett játékosokkal egyetemben – jelentős szerepet kapnak csapatukban: Toman Dóra (16 éves; Ludovika Csata), Dúl Terka (19 éves; TFSE-MTK) és Laczkó Sára (18 éves; NKA Universitas PEAC) és Aho Tyra (17 éves; DVTK-Hun-Therm).

(Kiemelt képen (balról): Miklós Melinda, Rakita Lili és Gyöngyösi Janka / Forrás: Rébay Viktor/FIBA, illetve Szilágyi Dénes/Ludovika Csata)