UtánpótlásSport Téli EYOF: hatalmas bravúr a zárónapon, Bányai Attila nyerte az alpesi sízők szuperóriás-műlesikló számát
2023. január 29.
  • instagram
TÉLI EURÓPAI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL, Olaszország
Keresés:

Sportágak

Tornasportok Cselgáncs Úszás Ökölvívás Vízilabda Vívás

2022-12-28 09:12

Utánpótlássport 2022: emlékezetes diadalok sorát aratták a fiatalok

Az esztendő végéhez közeledve az utánpótlássport magyar szempontból legemlékezetesebb pillanatait gyűjtöttük csokorba. A válogatás szubjektív, de ami sziklaszilárd tény: bőven volt miből meríteni 2022-ben is!

TORNA – MOLNÁR BOTOND 

Rég nem várt nemzetközi sikereket hozott az év a tornászutánpótlásnak. Az eredmények közül az élre kívánkozik Molnár Botond egyéni összetettben nyert ifjúsági Európa-bajnoki aranyérme. Ráadásul a müncheni győzelem értékét növeli, hogy ezzel a 18 éves győri versenyző első magyar fiúként szerzett összetett kontinensbajnoki címet a korosztályban. A szenzációszámba menő diadal után Molnár – aki a későbbiekben harmadik lett az ugrás fináléjában – így nyilatkozott az Utánpótlássportnak: 

„Nagyon meglepődtem, hogy sikerült nyernem. Előzetesen egyáltalán nem vártam magamtól hasonló teljesítményt, még az éremszerzés esélye sem vetődött fel bennem igazán. A szerenkénti döntőbe kerülés volt a fő célom talajon és ugrásban. Tisztában voltam vele, hogy összejöhet a magas összpontszám, ha mindent tökéletesen hajtok végre, de azt azért nem hittem volna, hogy végül ilyen jól jön ki a lépés. Bár a nyitó szeren, a nyújtón akadt egy kisebb rontásom, utána tényleg életem formájában tornáztam. Amikor megláttam a majdnem nyolcvan pontot, a 79.964-et, nem is akartam elhinni. Soha nem értem még el ilyen magas pontszámot összetettben. Ekkor már éreztem, hogy sok mindenre elég lehet az eredményem.” 

CSELGÁNCS – KENDERESI PÉTER 

A dzsúdósok legnagyobb sikere a 17 esztendős Kenderesi Péter – az olimpiai bronzérmes úszó, Kenderesi Tamás öccse – nevéhez fűződött, aki Szarajevóban ifjúsági világbajnoki címet ünnepelhetett a 90 kilósok között. Ezzel ő lett az első fiú a magyar cselgáncssportban, aki vb-aranyat nyert ebben a korcsoportban. 

„Nem gondolkodtam előre, csak meccsről meccsre haladtam, az adott ellenfélre, illetve a megvalósítandó taktikára fókuszáltam. Egyáltalán nem görcsöltem, és a döntő előtt sem éreztem magamon plusz terhet. Persze, volt bennem némi extra izgatottság, de azt a helyén tudtam kezelni – emlékezett vissza a rendkívüli higgadtságáról ismert Kenderesi. – Ez a siker hatalmas motivációt jelent a továbbiakra. Nagyon örülök most, de nem fogok hátradőlni, sőt még keményebben dolgozom majd az újabb célokért.” 

A magyar szövetség szakmai alelnöke, a sportág egyetlen hazai olimpiai bajnoka, Kovács Antal is csak elismerő szavakkal illette a pécsiek reménységét. 

„A világbajnoki címével Kenderesi Péter berúgta az ajtót a nemzetközi élmezőnybe vezető úton. Többször volt szerencsém élőben is látni őt az edzéseken és a versenyeken; remekül dolgozik. Hatalmas ígéret, akire a következő években biztosan érdemes lesz odafigyelni.” 

Kenderesi Péter FORRÁS: IJF
ÚSZÁS – MOLNÁR DÓRA ÉS PÁDÁR NIKOLETT 

Régen, csaknem két évtizede nem látott sikert ért el a nyáron a magyar úszóutánpótlás: a bukaresti ifjúsági Európa-bajnokságon 2005 után először nyerte meg a kontinensviadal éremtáblázatát – a tisztánlátás kedvéért fontos megjegyezni, hogy a mindig a legjobbak közé tartozó oroszok a háborús helyzet miatt természetesen nem lehettek ott a román fővárosban. Azonban így is sportági nagyhatalmak sorát utasították maguk mögé fiataljaink, és noha szó sincs arról, hogy a júliusban elért siker csupán két versenyző érdeme volt, az ő produkciójukat mégis ki kell emelni. 

A Budafóka XXII. SE 16 éves hátúszó-specialistája, Molnár Dóra óriásit fejlődött egy év alatt, ezt mutatja az is, hogy a tavalyi Eb-n még csak váltótagként állhatott a dobogóra, az idén viszont halmozta az érmeket. Száz és kétszer méter háton nem volt nála jobb, ahogyan győzött a leány 4x200-as és a mix 4x100-as gyorsváltó tagjaként is.  

Száz gyorson is volt győzelmi esélye, azonban ott megállította őt a Szegedi Úszó Egylet ígérete, Pádár Nikolett, aki fő számában, kétszáz gyorson címvédőként utazott Bukarestbe, és meg is védte azt. Természetesen ő szintén tagja volt a két győztes váltónak, a romániai szereplésében az egyetlen különbség Molnárhoz képest, hogy ő a négy arany mellé egyéni bronzot is nyert, méghozzá 400 m gyorson. 

A pazar szereplés értékét emeli, hogy a két lány még jövőre is az ifjúsági korosztályhoz tartozik, és az őszre átmentett formájukat elnézve nagy meglepetés lenne, ha a 2023-as, belgrádi utánpótlás Európa-bajnokságon nem lennének ott a legjobbak között. 

VÍVÁS – KESZTHELYI ZSOMBOR 

A 19 éves Keszthelyi Zsombor február végén, Újvidéken Európa-, április elején, Dubaiban világbajnok lett a junior párbajtőrözők mezőnyében; a Budapesti Honvéd fiatalja ezzel a szenzációs duplázással búcsúzott az utánpótláséveitől. Dancsházy-Nagy Tamás tanítványa mindkét fináléban különleges sportszerűségről tett tanúbizonyságot. Az Eb-döntőben 14:12-es,  a vb aranyasszójában pedig 10:10-es állásnál jelezte, hogy saját magát találta el, ezért nem kéri a bíró által neki ítélt pontot. A Békéscsabán nevelkedett fiatal cselekedetét a Nemzetközi Vívószövetség később fair play díjjal ismerte el. 

„Természetes, hogy bemondom, mert így korrekt. Ezzel jelzem az ellenfelem és a bíró felé is a tiszteletemet, és hogy becsületesen szeretnék nyerni. Ezen nem kell gondolkodnom, nekem is zsigerből jön, hogy rögtön szóljak, ha ilyesmi történik, legyen bármekkora is a tét” – mondta Keszthelyi a történtekről.  

VÍZILABDA – U18-AS FIÚVÁLOGATOTT 

Ha valami nem ígérkezett könnyűnek az U18-as fiú vízilabda-válogatott számára, az a korosztály világbajnokságának augusztusi döntője volt a szerbek ellen – Belgrádban. A házigazda együttes és Kovács Róbert csapata a tornán mutatott teljesítménye alapján kiemelkedett a mezőnyből, és teljesen megérdemelten jutott fináléba. A döntőben a magyarok hatalmasat harcolva léptek el rendre egy-egy góllal a vendéglátóktól, akik mindannyiszor – néha nagy szerencsével – egyenlítettek, így 11–11 után jöhetett az ötméterespárbaj. Bár minden játékost ki lehetne emelni, aki értékesítette az ötösét, a hős mégis az a Csite Loránd lett, aki a negyedik sorozatban váltotta a kapuban Gyapjas Viktort, és egyből hárította Sztanics próbálkozását. Később kiderült, ez volt a döntő. A magyar csapat tehát ötösökkel 5–4-re nyert, és megérdemelten hódította el az U18-as korosztály világbajnoki trófeáját a belgrádi, füttyszótól hangos katlanban. 

„Ez a bravúr a legjobb csapatoknak is tízből legfeljebb kétszer sikerül. Igaz, nekünk nem volt veszíteni valónk, mert ők pólóztak otthon, őket kísérte figyelemmel a helyszínen több szerb klasszis, klubvezető és sok-sok drukker. A meccs előtt azt mondtam a srácoknak, hogy ha mindent felteszünk egy lapra, akkor fel fogjuk őket őrölni. Egyszer sem vezettek ellenünk, csak rohantak az eredmény után, mi pedig vízilabdázhattunk. Le a kalappal a csapat előtt!” – lelkendezett a csapatkapitány Gaszt Roland. 

Az U18-as fiú vízilabda-válogatott FOTÓ: DOBOS SÁNDOR 
KÉZILABDA – LEÁNY JUNIORVÁLOGATOTT 

A magyar kézilabda-utánpótlás a korábbi évekhez hasonlóan 2022-ben is folytatta a remek eredmények szállítását. A fiúk korosztályos együttesei a vártnál jobb Eb-eredményekkel rukkoltak elő, a lányok pedig ismét hozták az érmeket a legfontosabb versenyekről.   

Utóbbiak esetében a legnagyobb figyelem az ősszel már a felnőttek közé belépett, ám a nyáron még juniorként versenyző női válogatottra, illetve a társaság utolsó nagy korosztályos megméretésére vetült, és nem csak az esemény rangja miatt. A celjei U20-as vb-nek az ifj. Kiss Szilárd vezette csapat hibátlan mérleggel futott neki, korábban serdülő, ifjúsági és junior Európa-bajnoki címet begyűjtve. A fiatalok rendkívül közel kerültek ahhoz, hogy százszázalékos teljesítménnyel zárják a korosztályos világversenyeket, ám a vb-döntőben izgalmas meccsen két góllal kikaptak a norvégoktól, így junior-vb-ezüsttel zártak.  

Az utánpótláséveikben már-már hihetetlen módon 30/29-es meccs/győzelem mutatót produkáltak. Keserédes volt a pillanat, hiszen vereséggel búcsúztak a játékosok, ám minden idők legsikeresebb magyar utánpótlás kézilabda-válogatottjaként már biztosan beírták magukat a sportág történelemkönyvébe.  

ÖKÖLVÍVÁS – NILEBORG KRISZTIÁN ÉS GÉMES LEVENTE 

Elégedetten tekinthetnek vissza az évre az utánpótláskorú ökölvívóink, akik 2022 legfontosabb korosztályos versenyeinek mindegyikéről hoztak haza érmet.   

Az év bokszpillanatait keresve – a legnagyobb örömünkre – nehéz a döntés, így döntetlent hirdetünk: a bokszutánpótlás legjelentősebb sikerei az egyaránt az év második felében rendezett junior Eb-n, illetve az ifjúsági vb-n születtek. Előbbin Nileborg Krisztián szerzett ellenállhatatlan teljesítménnyel aranyérmet, a fiatalt ráadásul a viadal legjobbjának is megválasztották a szervezők. A siker különösen édes volt a fővárosi öklözőnek, ugyanis legutóbb a tavalyi junior Eb-n kapott ki, azóta minden ellenfelét legyőzte.   

Nileborg a novemberi ifjúsági világbajnokságon remeklő Gémes Levente is kitett magáért a szegedi sportoló négy meccset (többet kiütéssel) nyert meg, így jutott be a fináléba, ahol szoros meccsen maradt alul üzbég ellenfelével szemben. Gémest megelőzően legutóbb 2018-ban szurkolhattunk korosztályos vb-n magyar finalistának, így kijelenthető: Levente rég várt sikert aratott. 

(Kiemelt képen: Keszthelyi Zsombor/ Forrás: FIE)