UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2022-12-29 20:38

Ritter Diletta a KIMBA után az U20-as női válogatott éléről is távozhat

A női birkózók sikeredzője, Ritter Diletta fél évvel ezelőtt még a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakági vezetőjeként, illetve az U20-as női válogatott szövetségi edzőjeként tevékenykedett. Nyár óta az olasz tréner már kizárólag a korosztályos válogatottat irányítja, ám az említett pozícióban a szerződése az év végén lejár, így az elmúlt években vb- és Eb-érmek sorát szállító szakembernek jelenleg kérdéses a sorsa.

Az U17-es Európa-bajnok és vb-bronzérmes birkózó, Nyikos Veronika az Utánpótlássportnak adott interjújában nemrégiben arról számolt be, hogy a nyári sikerei után az elmúlt hónapokban hullámvölgybe került, és ennek okairól akkor így nyilatkozott:

Szeptember óta nem igazán mentek úgy az edzések, ahogyan szerettem volna. Már nincsen mellettem az eddigi edzőm, Ritter Diletta, aki az elmúlt években felkészített, sajnos távozott a KIMBA-tól, ami nekem hatalmas szívfájdalmat jelentett, nehezen szoktam meg az új helyzetet.

Augusztus óta ugyanis már nem Ritter Diletta vezeti a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia női szakágát, miután közös megegyezéssel távozott a csepeli központi nevelőműhely éléről. (Szeptembertől Martin Gábor vette át a szakágvezetői pozíciót.) Az elmúlt években a lányokkal sikert sikerre halmozó olasz edző – a KIMBA-s feladataival párhuzamosan – az U20-as válogatottat is irányította, méghozzá Gyurasits Csabával közösen, és hivatalosan még jelenleg is a szövetség kötelékében dolgozik, viszont a jövője pillanatnyilag bizonytalannak tűnik.

„December 31-ig szól a mostani szerződésem, de a folytatás egyelőre kérdéses, mivel a szövetség vezetői még nem kerestek az ügyben – kezdte Ritter Diletta az Utánpótlássportnak. – Elég furcsa eljárásnak tartom mindezt, pedig idén is szép sikereket értünk el a lányokkal mind a vb-n, mind az Eb-n, de sajnos ez a megszokott stílus a szövetség részéről.

Már évek óta a magyar közegben dolgozom, de olaszként és női edzőként még mindig nagyon nehéz érvényesülni és elfogadtatni magam.

Ha nincs is kimondva, de rendre éreztetik velem, hogy kívülállóként tekintenek rám. A KIMBA vezetésével is rendre nézeteltérésekbe futottunk a különböző szakmai dolgokban, ami nem tetszett sokaknak, jobban szerették volna, ha minden kérdésre azonnal igent mondok, így végül elváltak az útjaink."

Ritter Diletta Forrás: MBSZ

„Bárhol dolgoztam, mindig az volt az elv,

ha hozzuk az eredményeket, továbbra is megkapom a szabad kezet,

és minden mehet tovább a medrében, ha viszont nem, akkor csinálja más helyettem.”

A versenyzői közül idén Nyikos Veronika arany-, Elekes Enikő ezüst-, Borsos Viktória bronzérmet nyert az U20-as Eb-n, míg a korosztályos vb-n Borsos második, Nyikos harmadik lett, Szenttamási Róza pedig szintén bronzot szerzett.

„Ennyi éremmel a hátam mögött úgy hiszem, nem ezt a bánásmódot érdemlem. Szóval nem igazán értem a mostani helyzetet, talán az év elején már tisztábban látunk a kérdésben. Ha válogatott edzőként sem maradok, akkor minden energiámmal a lányom, Sophie felkészítésére fogok fókuszálni.”

(Kiemelt kép forrása: MBSZ)