UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-12-30 20:07

Az U16-os fiú- és a leányválogatott is megnyerte a szlovákiai ORV-t

A háromnapos torna zárásaként az U16-os fiú kosárlabda-válogatott magabiztosan verte, míg az U16-os leánycsapat szoros meccsen győzte le a házigazda szlovákokat, így végül mindkét magyar együttes az első helyen végzett a pöstyéni Olimpiai Reménységek Versenyén.

A Faragó Péter vezette U16-os fiú kosárlabda-válogatott veretlenül, két győzelemmel vágott neki a hazai pályán szereplő szlovákok elleni harmadik meccsnek a Pöstyénben rendezett ORV-n. A mieink nem kezdték jól a meccset (2–8), a nyitó negyed második felében viszont nagyon elkapták a fonalat: 13–0-ás szériát produkálva már náluk volt hétpontos előny (15–8). A második negyedben Teszárik Mártonnal és Rosta Péterrel az élen a magyar csapat stabilan őrizte vezetését, így a félidőben 43–34-es állás szerepelt az eredményjelzőn. A nagyszünet után a szlovákok továbbra is próbálkoztak a felzárkózással (49–43), azonban Faragó Péter tanítványai rendre visszaverték ezeket a kísérleteket, mi több, a harmadik felvonás végére Mezőfi Márk kosaraival már 14 pontnál járt a különbség (59–45). A záró etap derekán már húszra nőtt a magyar előny (69–49), így az utolsó öt perc már csak formalitásnak bizonyult: végül 79–64-es győzelmet arattak a mieink. A mezőny legeredményesebbjeként Teszárik Márton 19 ponttal végzett. (A részletes statisztika ITT megtekinthető.)

Ezzel a magyar válogatott hibátlan teljesítménnyel megnyerte a pöstyéni ORV-t.

A Mészárosné Kovács Andrea irányította U16-os leányválogatott 1/1-es mérleggel várta a harmadik, utolsó játéknapot, és a fiúkhoz hasonlóan szintén Szlovákia volt az ellenfél. Nagyon döcögősen rajtoltak a mieink, és ezt a vendéglátók ki is használták: egy negyed után 26–18-ra vezettek. A folytatásban a szlovák gárda sokáig tartotta tíz pont körüli fórját (28–40), amelyet a nagyszünetre hétre sikerült lefaragni (35–42). A harmadik felvonás közepéig úgy tűnt, továbbra is megmarad ez a differencia (42–50), míg nem Josepovits Kinga, Gréts Dalma és Sinka-Pálinkás Szofi vezérletével 10–0-ás sorozatot hozott össze a válogatott, és átvette a vezetést (52–50). Egálról indult a végjáték (54–54). A negyedik negyedet a mieink bírták jobban, végül 68–61-re felülmúlták a szlovákokat. A mezőny legjobbjaként Sinka-Pálinkás Szofi és Josepovits Kinga egyaránt 16-16 pontot jegyzett. (A részletes statisztika ITT megtekinthető.)

Miután a záró napon a lengyelek simán nyertek a csehek ellen, így a magyarokkal egyetemben a másik két gárda is két győzelemmel és egy vereséggel fejezte be az ORV-t.

A körbeverésből Mészárosné Kovács Andrea csapata került ki a legjobban, és szintén tornagyőztesként zárt.

(Kiemelt kép forrása: slovakbasket.sk)