UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2023-01-06 19:28

A serdülő Eb-érem Barcsai Sophie legfőbb vágya az idén

Molnár Kendra kiöregedésével a 13 éves Barcsai Sophie léphet elő a hazai serdülő leány asztaliteniszezők első számú játékosává. Az Angliában élő – egyébként a Statisztika színeiben versenyző – reménység az U13-asok között elért sikerek után nagy ambíciókkal vág neki első évének a serdülőkorosztályban.

Tavaly szeptemberben – két évnyi kihagyás után – a Statisztika csapata ismét elindult a női Extraliga mezőnyében. (Bár a Marczibányi téri lányok ezúttal már nem az ikonikus Statisztika PSC, hanem a 2021-ben megszűnő egyesület utódjaként létrejött Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klub néven álltak rajthoz a „nagyok” között.) A kizárólag utánpótláskorúakkal felálló alakulat jól helytáll a felnőttélvonalban: öt győzelemmel, két döntetlennel és három vereséggel jelenleg a tabella hatodik helyén áll a 16 csapatos bajnokságban. A „csikócsapat” legjobbjaként

a mindössze 13 esztendős Barcsai Sophie 21 meccséből 13-at is megnyert,

és a 62 százalékos győzelmi mutatójával a legjobb utánpótláskorú játékos az Extraligában szereplők rangsorában, míg összesítésben a kilencedik legjobb. (Az összevetésben azokat vettük alapul, akik legalább 18 meccsen szerepeltek.)

„Az elején még nagyon nehéz volt felvenni a fonalat, mert az Extraliga sokkal magasabb szintet képvisel, mint bármilyen serdülő vagy ifjúsági verseny, ráadásul a rajtnál rögtön az előző évad Final Four-résztvevőivel, vagyis a négy legerősebb csapattal játszottunk.

Majd idővel egyre jobban belerázódtam, a papíron gyengébb csapatok ellen pedig már reális győzelmi esélyekkel vágtam neki a meccseknek, és szerencsére sikerült már néhány komoly skalpot is begyűjtenem.

– mondta az Utánpótlássportnak a walesi születésű Barcsai, aki jelenleg is folyamatosan ingázik az Angliában élő családja és Magyarország között. (Sophie eddigi pályafutását, valamint kezdeti sikereit részletesen bemutató írásunk ITT olvasható.)

A sikerek közül kiemelendő, hogy az ugyancsak 13 éves Dohoczki Nórával az oldalán párosban 3:0-ra legyőzte a felnőttválogatott Imre Leila, Ambrus Krisztina kettőst. Eközben egyesben Peterman-Varga Tímea és a paravilágbajnok Szvitacs Alexa ellen is értékes győzelmet aratott. Utóbbinak külön pikantériát kölcsönöz, hogy a következő évadtól ugyanabban a csapatban folytatják, ugyanis Sophie Győrbe igazol.

„Nagy örömünkre sikerült mindkét fél számára megállapodást kötnünk – vette át a szót a fiatal édesapja, Barcsai László. – Ami várhatóan komoly előrelépést jelent nekünk abban, hogy lefaragjuk az utazással járó jelentős költségeket. Ugyanakkor kicsit szomorúak is vagyunk, mert Zsófinak (szerk: édesapja csak így szólítja Sophie-t) el kell hagynia a jól megszokott csapatot, a lányokat, akikkel egyébként remekül érzi magát. A várakozások szerint ősztől Final Fourra esélyes csapat lehet Győrben, ami szakmailag is szintlépést jelentene.

Szem előtt tartva a hosszabb távú céljainkat is, vagyis hogy néhány éven belül külföldi csapatban is kipróbálja magát. Erre a szabályok szerint tizenötéves kortól lenne lehetőség.
Barcsai Sophie Forrás: MOATSZ

Az Extraliga-szereplés mellett nemzetközi porondon is nagy feladatok előtt áll a balkezes ígéret. A tavalyi serdülő Európa-bajnokságon – újoncként – Dohoczki Nórával közösen a negyeddöntőig jutott párosban, ennek fényében idén viszont már csalódott lenne, ha nem sikerülne dobogós helyezést elérnie. Párosuk jelenleg az előkelő ötödik helyen áll a nemzetközi szövetség (ITTF) ranglistáján.

Úgy érzem, a csapattal is reális esélyünk lehet érmet nyerni, de a legnagyobb ambícióink párosban lehetnek

– mondta már ismét Sophie. – Nemcsak a tavalyi Eb-szereplés, hanem az Extraligában mutatott játékunk alapján is. Nórival összeszokott párost alkotunk, jól kiegészítjük egymás játékát. Eközben persze egyesben is szeretnék előrelépegetni, de az jóval nehezebb feladat lesz. A világbajnokságon és az Európa top tíz-bajnokságon való részvétel hatalmas motivációt jelent. De ahhoz, hogy a kvalifikáció összejöjjön, sok mindennek jól kell alakulnia. Igyekszem a nemzetközi utánpótlás-bajnokságokon a lehető legjobban teljesíteni, és egyesben is folyamatosan javítani a ranglistás pozíciómat.”

Ám az idei első nemzetközi megméretést ki kell hagynia, mivel a szakvezetés meglepetésre nem nevezte őt a januári linzi WTT-viadalra. Ennélfogva most a Junior British League (U19-es brit országos csapatverseny, külföldi indulókkal is a mezőnyben) második fordulója jelenti neki a következő nagy kihívást. Csapata, a London Academy az első helyen végzett az első fordulóban, a másodikat február elején Derbyben tartják.

(Kiemelt kép forrása: MOATSZ)