UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-01-07 17:45

A juniorválogatott stábja már tudja, hogyan kell vb-t nyerni

Cseh Sándor, Kovács Róbert, Dávid Zoltán és Kardos István készíti fel a sokra hivatott férfi junior vízilabda-válogatottat a korosztály idei világbajnokságára.

Az U18-asokkal tavaly Belgrádban a szerbek elleni döntőben világbajnoki aranyérmet szerző fiúválogatott trénere,

Kovács Róbert irányítja idén a korosztály vébéjére készülő férfi juniorválogatottat.

Az edző segítője Dávid Zoltán lesz (aki az U16-osokkal nyert vb-aranyat), a kapusokért Kardos István felel, a stáb pedig az elmúlt évekhez megszokottan Cseh Sándor szakmai felügyelete alatt dolgozhat.

Az U20-asok, azaz a juniorok világbajnokságát az eredeti tervek szerint Ausztráliában rendezték volna, jelen állás szerint Bukarest lesz az esemény házigazdája június tizedikétől.

A korosztályos nemzeti együttesben utoljára szerepelnek a 2003-as születésű pólósok, így a vb-n jó eséllyel láthatjuk azokat a kiválóságokat is, akik az ob I-ben rendre remekelnek, és Varga Zsolt szövetségi kapitány meghívására már az év eleji összetartáson együtt készülhettek a felnőttválogatottal. Többek között ezt az évjáratot képviseli a felnőtt Eb-ezüstérmes Molnár Erik, mellette Vigvári Vince, Mészáros Mátyás vagy Vismeg Zsombor is. Nagy Ákos és Szalai Péter pedig még ifiként, 2004-esként mutathatta meg magát a felnőttválogatott 2023-as edzésein. 

Kovács Róbert az U18-asokat tavaly vb-címig vezette Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

„Elég rendhagyó lesz ez a vb-felkészülés, amit el is mondtam a fiúknak az utolsó edzés után – idézi Kovács Róbertet a hazai szövetség honlapja. – Sűrű a versenynaptár, mindenki az ob I-ben játszik, többen a nemzetközi kupákban, így nagyon kevés időnk lesz a közös munkára. Márciusban mindenesetre lesz egy összetartás, meglátjuk, hogy áprilisban is lesz-e erre lehetőségünk, időnk, helyünk, akár egy-két edzés erejéig is. Májusban már a rájátszás után azonnal el kell kezdeni a munkát, még ha akkor foghíjasan is. Három-négy hétnél több nem lesz a felkészülés,

hatványozottan fontos, hogy a játékosok úgy dolgozzanak a klubjaikban, hogy már a vb-re is hangoljanak.

Mi a szövetség részéről nem leszünk, nem lehetünk ott a klubokban minden egyes nap, de nekik úgy kell edzeni, minden meccsen úgy kell teljesíteniük, hogy tudják, figyeljük őket. Ez a munka lesz az alapja a mostaninál szűkebb keret kijelölésének.”

(Kiemelt képen: Vigvári Vince (4) és Nagy Ákos (13) a felnőttválogatott edzésén Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)