UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-01-08 09:11

Kenderesi Péter a súlycsoportváltást fontolgatja a juniorkorosztályba átlépve

A 18 éves Kenderesi Péter a 90 kilósok világbajnokaként és Európa-bajnoki ezüstérmeseként köszönt el az ifjúsági korosztálytól, és idén már a juniorok között bizonyíthat. A Pécsi VSK fiatal kiválóságát kérdeztük a várakozásairól az idősebbek között.

Mint arról beszámoltunk, Kenderesi Péter (90 kg) az ifjúsági világranglista élén zárta a 2022-es esztendőt, és ez a világversenyeken elért eredményeit látva korántsem meglepő: Szarajevóban világbajnoki arany-, míg Porecben Európa-bajnoki ezüstérmet nyert korosztályában. (Első magyar fiú cselgáncsozóként szerzett ifjúsági vb-címet.) Ugyanakkor Kersics Dávid 18 esztendős tanítványa az új beköszöntével kiöregedett az ifi korcsoportból (U18), és a továbbiakban a juniorok (U21) mezőnyében kell helytállnia.

„Elsőévesként még nem tűztem ki komolyabb, konkrét célokat a juniorok között. Először szeretnénk felmérni a mezőnyt, kiismerni az ellenfeleket, és így lépésről lépésre haladni. Ami az eredményeket illeti, idővel, néhány Európa-kupa után fog látszódni, mire lehetek képes idén. Persze, ez nem azt jelenti, hogy az idősebbek között az elején kvázi tét nélkül, elvárások nélkül versenyzem, szeretnék rögtön komoly skalpokat gyűjteni.

Mindent beleadok, hogy már az első évemben sikeres legyek!

 – mondta az Utánpótlássportnak Kenderesi, aki időközben az új korosztályba átlépve a súlycsoportváltást fontolgatja: a 90 kilóról 100-ra válhat. – 

Általában 94 kiló körül mozog a súlyom, néha 95-re is felmegy, és az év második felében, az őszi versenyeken már kifejezetten rosszul esett a fogyasztás.

Ezért átbeszéltük a helyzetet az edzőimmel, és arra jutottunk, hogy az év első hónapjaiban még biztosan maradok a 90 kilóban az új korosztályban, kipróbálom magam néhány hazai és nemzetközi versenyen, illetve felmérjük, mennyire bírom az újabb fogyasztásokat. Szóval nem vetettük el a váltás lehetőséget, a tapasztalatok fényében döntünk a folytatásról.”

A PVSK reménységére idén két világverseny várhat: szeptember a hágai junior Európa-bajnokság, majd egy hónapra rá a coimbrai korosztályos világbajnokság.

„Egyelőre nem foglalkoztatnak a világversenyek, most még nem tekintek ennyire előre. Első körben hazai porondon kell igazolnom, hogy nemcsak ifjúságiként tudok érvényesülni, hanem a juniorok között is. Szeretném bebizonyítani, hogy az ifi világbajnoki címmel nem zárult le a pályám, csupán egy állomás volt számomra. Majd, ha itthon sikerült venni az akadályokat, utána beszélhetünk csak a nemzetközi célokról, Európa-bajnokságról vagy éppen világbajnokságról."

(Kiemelt kép forrása: IJF)