UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-01-10 19:48

Azonnal megtalálta az összhangot a sikert sikerre halmozó U16-os fiúválogatott

Remek heteken van túl az U16-os fiú kosárlabda-válogatott: Faragó Péter tanítványai előbb hibátlan teljesítménnyel megnyerték a szlovákiai ORV-t, majd Görögországban is veretlenek maradtak, újabb négy győzelmet aratva. A csapat kezdő irányítóját, Lukácsi Gábort kérdeztük a sikerek hátteréről.

December végén, a Pöstyénben rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén első nemzetközi erőfelmérőjén szerepelt az újjáalakuló U16-os fiú kosárlabda-válogatott, és a Faragó Péter vezette együttes nagyszerű játékkal, százszázalékos mérleggel abszolválta, megnyerte a tornát. A mieink a cseheket, a lengyeleket és házigazda szlovákokat is magabiztosan verték Szlovákiában. Majd szusszanásnyi szilveszteri szünet után a fiúk január első hetében már Görögországban léptek pályára, és a patraszi felkészülési tornán hasonló ellenállhatatlan formát mutattak a görög klubcsapatokkal szemben is: az Olympiakosz, az ASP Promitheasz, a PAOK és a BC Peristeri korosztályos alakulata ellen is nagyarányú győzelmet arattak (sorrendben 21, 49, 53 és 34 ponttal nyertek).

„Az őszi első közös összetartásunkon még mindenki kereste a helyét, és akkor még korántsem volt magától értetődő, hogy az ORV-n már így tudunk teljesíteni – mondta az Utánpótlássportnak a pécsi Lukácsi Gábor, a válogatott kezdő irányítója, aki 10,6 pontot átlagolt a hét meccsen. –

Majd a pöstyéni torna első meccsére egyszer csak összeállt minden: a társaság is összekovácsolódott, a pályán remekül megtaláltuk az összhangot és jó játékkal sikerült megverni a cseheket, ami megadta az alaphangot. Ezután jött a lengyel csapat, amely a legerősebb ellenfelünk volt a hét közül. Rendkívül fizikális, felkészült csapat, komoly skalpot jelent a legyőzésük.

A magyar válogatott pazar támadójátékkal rukkolt elő: öt alkalommal is legalább 90 pontot dobott, és átlagosan 30 pontos különbséggel múlta felül ellenfeleit.

Nagy erősségünk lehet majd a nyári Eb-n is, hogy a csapatból szinte bárki képes húsz pont felett dobni az adott meccsen,

és ez kiszámíthatatlanná teszi a támadójátékunkat. Emellett, ha védekezésben is mindenki odateszi magát, akkor a riválisok nagyon meg fognak szenvedni, ha kosarat akarnak dobni. Talán, a tranzíciós játékunk az, amit a legjobban kell még csiszolni. Összességében támadásban előrébb járunk, de a védekezésünk is kezd összeállni. Persze, az egy az egy elleni védekezésben mindig lehet javulni, ugyanakkor a csapatvédekezésünk már egyre jobban működik.”

A nyári korosztályos Európa-bajnokságra készülő válogatott legközelebb márciusban, a székesfehérvári Szent István-kupán játszik felkészülési meccseket.

Lukácsi Gábor (fehérben) is kivette a részét az U16-os válogatott legutóbbi sikereiből Forrás: Promitheas Park Tournaments/Facebook

Lukácsi a jelenlegi keretből egyedüliként már tavaly is ott lehetett a B divíziós U16-os Európa-bajnokságon, így mindenkinél nagyobb nemzetközi rutinnal büszkélkedhet, ami viszont nagyobb felelősséggel is jár egyszerre.

„Az első meccsem egész jól sikerült a csehek ellen, utána viszont a következő három jóval gyengébben alakult, nem voltam elégedett a játékommal. Talán túl nagy terhet tettem magamra. Majd átbeszéltük a történteket az edzőkkel, lekerült rólam a plusz nyomás, és az utolsó három görögországi meccsen ismét sokkal jobban ment a játék."

(Kiemelt kép forrása: Laco Ďuračka/Slovenská basketbalová asociácia)