UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-01-10 14:44

Kirgizisztáni edzőtáborral kezdik az évet a leányutánpótlás legjobbjai

Vasárnaptól mintegy két hétig Kirgizisztánban edzőtáboroznak a női U23-as válogatott és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) fiataljai, és a kirgiz csapat mellett a magyar lányok a nagy erőt képviselő moldovai és lengyel nemzeti együttessel is készülhetnek. A KIMBA olimpiai bajnok szakmai igazgatója, Lőrincz Tamás, valamint a KIMBA női szakágvezetője, a korosztályos válogatott vezetőedzője, Martin Gábor nyilatkozott a lehetőségről.

„Jó kapcsolatot ápolunk a kirgiz szövetséggel, a kiváló együttműködésünk első lépcsőfokaként októberben az U17-es kötöttfogású kirgiz válogatott utazott hozzánk, és a versenyzőikkel a KIMBA-n edzőtáboroztak, illetve az akkor rendezett csapatversenyen is részt vettek – mondta Lőrincz Tamás, olimpiai bajnok birkózó, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai igazgatója a szövetség (MBSZ) honlapján. – Akkor derült ki, hogy mi is mehetünk hozzájuk most januárban.

Az mindenkinek ismeretes, hogy a kirgiz kötött- és szabadfogás mennyire sikeres, de le kell szögezni, hogy női vonalon is erősek, a most szeptemberi, belgrádi felnőtt-világbajnokság előtt két olyan sportolójuk volt, aki vezette a világranglistát.

Meglepő lehet az is, hogy Kirgizisztánnak előbb volt világbajnoka női birkózásban, mint kötöttfogásban. Nem kétség, szuper lehetőség előtt állnak a gyerekek, rengeteget tanulhatnak."

Öt U20-as és négy U23-as fiatallal a soraiban a kilencfős magyar csapat az U23-as női válogatott vezetőedzőjével, Martin Gáborral utazott Kirgizisztánba, ahol január 8. és 20. között készülhetnek a mieink.

„Más csapatok is lesznek rajtunk kívül, a lengyelek és a moldovaiak biztosan, s lehet, hogy a környező országokból szintén érkeznek versenyzők – fogalmazott a KIMBA női szakágvezetője, majd azt is kifejtette, miért állnak fontos lehetőség előtt a nevelőműhely növendéke:. –

A kirgiz női birkózás az elmúlt néhány évben robbant be, három olyan sportolójuk is van, aki kiemelkedő eredményeket ért el.

Hatvankét kilóban a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes Ajszulu Tinibekova, hatvanöt kilóban a szintén vb-győztes, olimpiai bronzérmes Merim Zsumanazarova, míg hetvenhat kilogrammban a vb-harmadik, olimpiai ötödik Ajperi Medet Kizi. Igazán szép sikereket értek el, az idei belgrádi vébén viszont már nem jött ki nekik a lépés. Tudjuk, hogy az utánpótlásban is vannak ügyes versenyzőik. A lengyel és a moldovai csapatban egyaránt szerepelnek klasszis sportolók, szóval mindenképpen olyan táborra számítok, amelyből rengeteget tanulhatunk.

Megpróbálunk a korosztályuknak megfelelő mértékű ízelítőt adni nekik a felnőttmezőnyből.

Ezért utaztak velünk nemrégiben a romániai edzőtáborba, s ezért utaznak velünk most is."

Kirgizisztánba utazó sportolók (valamennyien utánpótláskorúak):
Bognár Erika (Budapesti Honvéd SE), Borsos Viktória (Kispest NSI-KIMBA), Elekes Enikő (Kőbánya-KIMBA), Nyikos Veronika (Dunaújváros-KIMBA), Szabados Noémi (FTC-KIMBA), Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE), Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA), Szél Anna (Orosházi SBK), Terék Gerda (BHSE-KIMBA)

(Kiemelt képen: Nyikos Veronika / Forrás: UWW/MBSZ)