UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-01-11 10:17

Győztes gólja is van már az NB II legfiatalabb játékosának, Vidnyánszky Mátyásnak

A 2006-os születésű Vidnyánszky Mátyás az NB II-es Szentlőrinc felnőttcsapatában bontogatja szárnyait, tizenhat bajnokin kapott lehetőséget, s középpályásnak már hosszabbításban szerzett győztes gólja is van.

A Merkantil Bank Liga őszi szezonjában a 2006-os születésű játékosok közül egyedüliként lépett pályára a Szentlőrinc SE játékosa, Vidnyánszky Mátyás, ezzel ő volt a bajnokság legfiatalabbja. A 17. életévét január 25-én betöltő középpályás a debreceni Olasz Focisuli, az Újbuda FC, majd az ETO FC Győr érintésével került a múlt nyáron a baranyai csapathoz, amelynek kerete 23,4 évvel a második legfiatalabb átlagéletkorú az NB II húszcsapatos mezőnyében.

Az őszi szezonban 16 bajnokin 483 percet pályán töltő tehetség portálunknak elmondta, miként került a Szentlőrinchez.

Felnőttszinten a Győr NB III-as tartalékcsapatában játszhattam először, jó idényem volt, tizenegy meccsen léptem pályára, a nyáron pedig befutott a Szentlőrinc megkeresése. Ezt vonzó előrelépési lehetőségként értékeltem, hiszen az együttes a másodosztályban szerepel.

Kacérkodtam a gondolattal, hogy több kortársamhoz hasonlóan külföldre szerződjek, voltam próbajátékon az Utrechtnél és a Salernitanánál, de úgy ítéltem meg, az szolgálja leginkább a javamat, ha felnőttszinten futballozhatok.

Emlékszem, a nyári alapozás első edzésein eléggé elfáradtam, nagyobb volt az iram, mint amihez korábban szoktam, de hamar felvettem a ritmust, és mivel a társak nagyon befogadóak voltak, könnyen beilleszkedtem. Ebben közrejátszhatottt, hogy kimondottan fiatal a csapatunk, családias a légkör. A kemény munkának tulajdoníthatóan megkaptam a lehetőséget, amit igyekeztem meghálálni. Több poszton számított rám a szakmai stáb, alkalmazkodnom kellett ahhoz, hogy bár alapvetően tízes vagyok, nyolcast és szélsőt is játszottam.”

A sokoldalú fiatal labdaügyes játékos, erénye, hogy jól passzol, miközben a vállalkozókedve is nagy, előszeretettel cselez, ráadásul a korosztályához képest jó testfelépítésű. Mégis meglepő lehet, hogy az NB II-ben szerzett két gólját fejjel érte el, hiszen nem kifejezetten égimeszelő – 182 centiméter magas. A középpályás a 7. fordulóban a Mosonmagyaróvár, a 8. fordulóban pedig a Kozármisleny elleni talált be csereként beállva, ezekről a számára kedves emlékekről így nyilatkozott:

Nem vagyok a fejesgólok mestere, de valahogyan csak szereztem kettőt. Számomra a Kozármisleny elleni gólom jelenti az ősz pillanatát, hiszen azzal a kilencvenharmadik percben nyertük meg a Baranya megyei rangadót. Az utolsó szögletnél mikor, ha nem most alapon előre merészkedtem, berobbantam a tizenhatoson belülre, és a kapuba stukkoltam a labdát.

Persze, pályafutásom első NB II-es góljának is örültem, de a Mosonmagyaróvár elleni csak döntetlent ért egy olyan bajnokin, amelyet a bennmaradásért vívott harcban meg kellett volna nyernünk."

A korosztályos válogatott labdarúgó úgy érzi, az NB II-es lehetőségnek köszönhetően magabiztosabb lett a felnőttek között, gyorsabbá vált a játéka, alkalmazkodott a másodosztály jelentette kihívásokhoz. Csapata taktikáját testhezállónak tartja, mert sok ügyes játékosa miatt a támadásra is nagy hangsúlyt fektet. Rövidtávú célja, hogy a tavaszi szezonban az őszinél jobb teljesítményt nyújtson, de nem szűkölködik távlati tervekben sem.

Ezt a félévet biztosan Szentlőrincen töltöm, próbálom a legjobbat kihozni magamból. Fő célkitűzésem, hogy majd felnőttválogatott legyek, de azt még nem tudom, milyen út vezethet odáig.

Motoszkál a fejemben, hogy jó lenne külföldön megméretni magamat, ha kapnék egy jó lehetőséget, megragadnám, de amennyiben itthon kínálkozna esély előrelépésre, annak is örülnék. Mindent megteszek, hogy megfelelő ütemben fejlődjek, és magasabb szinten folytathassam.

Bízom benne, hogy a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokságon szereplő válogatott keretébe is meghívást kapok, ezért is küzdök. Még nincs csoportbeosztás, de kifejezetten jó, egységes csapatunk van, sok kiváló játékossal, úgyhogy szerintem szép eredményeket érhet el ez a korosztályos csapat idehaza.”

 

(Kiemelt kép: Vidnyánszky Mátyás. Forrás: Szentlőrinc SE)