UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-01-12 14:15

Az utánpótlásban is megvalósulnak a Mol Fehérvár FC alapelvei

A Mol Fehérvár FC utánpótlás-sportigazgatója, Kenyeres Imre értékelte az elmúlt időszakot.

A korosztályos labdarúgó-bajnokságok félidejéhez érkezve a Mol Fehérvár FC utánpótlás-sportigazgatója, Kenyeres Imre beszélt az év legfontosabb tapasztalatairól a székesfehérvári klub honlapjának.

„A Vidi utánpótlásában dolgozó edzőinkkel szemben a legfontosabb elvárásunk az, hogy a korábban meghatározott alapelvek szerint végezzék a munkájukat. Itt a Vidinél képezni szeretnénk a fiatal játékosokat, mi a mérkőzéseket is a képzés részeként használjuk, nem pedig célként. Ugyanakkor az is nagyon fontos természetesen, hogy minden pályára lépő csapatunk nyerni akar, de nem szeretnénk az alapelvünket beáldozni az eredményesség oltárán.

Nagy örömmel tölt el az, hogy ha kimegyek akár egy U12-es, akár egy U17-es bajnokira, akkor ott azt látom, hogy megvalósulnak a vidis alapelvek.

Úgy gondolom, az elmúlt két-három évben ebben nagyon sokat léptünk előre, ez az, amit az elmúlt időszak egyik legnagyobb sikerének tartok a székesfehérvári utánpótlásban.”

Kenyeres Imre megvalósulni látja a fehérvári klub alapelveit Forrás: molfehervarfc.hu

Kenyeres elmondta, hogy a tavaly nyári átigazolási időszak a korábbiakkal ellentétben teljesen problémamentes volt számukra. 

„Régebben az volt a jellemző, hogy az U14-es és U15-ös csapataink legtehetségesebb játékosaira az akadémiával rendelkező klubok lecsaptak és magukhoz csalogatták őket. Ezt a folyamatot sikerült megállítanunk és tavaly nyáron egyetlen olyan játékos sem igazolt el tőlünk, akit nem szerettünk volna elengedni, vagyis sikerült az értékeinket megtartani. Ebben óriási szerepe van az NB III-as csapatunknak, amely most már főleg az utánpótlásunk legtehetségesebb játékosaira támaszkodik. A saját játékosaink pedig, akik lehetőséget kaptak az NB III-ban, megállják a helyüket a felnőttfutballban. Ráadásul újabb mérföldkő a klub életében az, hogy ezek a tehetséges fiatalok egyre gyakrabban kapnak lehetőséget arra, hogy az NB I-es csapat edzésein bizonyítsanak.

Többen már élvonalbeli bajnokin is bemutatkoztak a Vidiben, és jelenleg is négy fiatal mezőnyjátékos és egy kapus készül együtt Horvátországban az első csapattal.

A Vidi utánpótlásának erejét az mutatja, hogy képesek vagyunk-e fiatal játékosokat a felnőttlabdarúgásba integrálni, a válasz pedig egyértelműen az, hogy igen.”

A fehérvári fiatalok egyre gyakrabban fordulnak meg a felnőttek edzésén Forrás: molfehervarfc.hu

Az utánpótlás-sportigazgató azt is hangsúlyozta, hogy természetesen vannak olyan fiatalok is, akiknek az NB III után szükségük van arra, hogy az NB II-es bajnokságban is szerepeljenek, és ott tovább fejlődjenek. 

„Juhász Roland sportigazgató jelenleg is gőzerővel dolgozik azon, hogy néhány erre érett fiatal játékosnak helyet találjon az NB II-ben. Az utánpótlás-nevelésünk fontos láncszeme – tulajdonképpen az első lépcsőfoka – hogy nagyon jó kapcsolatot ápolunk a székesfehérvári óvodákkal és célként fogalmaztuk meg azt, hogy a versenyző korosztályainkban a székesfehérvári és környékbeli településeken élő gyerekek szerepeljenek, akik óvodás koruktól kezdve nálunk fociznak.

Arra rendkívül büszkék vagyunk, hogy mind a női, mind pedig a fiúutánpótlásunkban nagyon sok korosztályos válogatott szerepel.

A női szakágunk is nagyon szépen dolgozik. A tavalyi NB II-es bajnoki címet követően ebben a szezonban a fehérvári hölgyek már az élvonalban vitézkednek. Látjuk azt, hogy vannak még bőven feladataink, hiszen hatalmas a szakadék a női élvonal és a női NB II között. Ezt az évet arra szántuk, hogy a hölgyek rutint szerezzenek az NB I-ben, emellett pedig kiharcolják a bennmaradást. Bízom benne, hogy a következő évben sikerül ezen a téren is előre lépnünk, úgy gondolom, jó úton járunk.”

(Kiemelt kép forrása: molfehervarfc.hu)