UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-01-14 19:06

Igaz Laura kilábalt a hullámvölgyből, újra egészségesen és motiváltan kezdi meg junioréveit

A tavaly júniusban ifjúsági Európa-bajnoki címet ünneplő cselgáncsozónak, Igaz Laurának az év második fele korántsem alakult ideálisan: négy hónapot ki kellett hagynia könyökproblémák miatt, és a sérüléséből mostanra épült fel.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Judo Szövetség kihirdette a 2022-es év legjobbjait mind a felnőttek, mind az utánpótláskorúak között. Az ifjúsági korosztályban a világbajnok Kenderesi Péternek (90 kg; PVSK) és az Európa-bajnok Igaz Laurának (52 kg; Budapesti Honvéd) ítélték oda a díjat. Kenderesivel néhány napja beszélgettünk az idei terveiről, azonban Igazról az elmúlt hónapokban nem sokat hallhattunk, ugyanis az augusztus végén rendezett ifjúsági világbajnokság óta nem indult versenyen, hazai és nemzetközi porondon sem.

„A poreci Európa-bajnokság megnyerése után a nyár közepén kisebb hullámvölgybe kerültem, amiből végül nem sikerült kilábalnom a világbajnokságig, Szarajevóban nem jött ki a lépés, és sajnos már az első meccsem után kiestem – kezdte a 18. születésnapját január elején ünneplő Laura az Utánpótlássportnak. – Emiatt érthető módon csalódottan utaztam haza a vébéről, de nem volt sok időm szomorkodni, mivel szeptember közepén következett volna a junior Európa-bajnokság, vagyis kipróbálhattam volna magam az eggyel idősebbek között is.

Ekkor viszont sérülés szólt közbe, könyökficamom lett, így nem indulhattam a junior Eb-n, és azóta egyetlen versenyen sem. A hosszas rehabilitáció nagyjából mostanra fejeződött be, nemrég elkezdhettem újra dzsúdózni, és teljes értékű edzésmunkát végezni.
Igaz Laurát (kékben) választották meg az elmúlt év legjobb hazai cselgáncsózójának az ifjúsági lányok között Forrás: EJU

„A sérülés miatt eleinte csak erősíthettem: kondiztam, illetve futottam. Idővel viszont annyira hiányzott már a cselgáncs, hogy egyszer-egyszer pótcselekvés gyanánt a könnyített gipsszel a karomon felhúztam a judogit, és a másik karommal dolgoztam. Majd, amikor végre lekerült a gipsz, már a könnyített munkát is elkezdhettem.

Ennek az időszaknak az volt a legfőbb előnye, hogy olyan technikák épültek be, amelyek eddig nem jellemeztek: elkezdtem sokkal többet használni a lábamat. Eddig főleg a testdobásokat preferáltam, azokkal operáltam általában, de most már a bokákat, valamint a kis- és a nagybelső combdobásokat is gyakrabban használom.

Szóval próbáltam hasznosan tölteni ezeket a hónapokat. Nyilvánvalóan, az önbizalmamnak nem tett jót ez a hosszú kihagyás, ráadásul a vb-n kudarcélménnyel fejeztem be a versenyszezont. Ugyanakkor most visszatérve a tatamira, ez a magabiztosság edzésről edzésre kezd ismét visszaépülni.”

Igaz időközben kiöregedett az ifjúsági korosztályból (U18), idéntől pedig már a juniorok (U21) mezőnyében kell helytállnia.

Egyelőre nem tekintek előre túlságosan, jelenleg a március elején Lignanóban rendezendő korosztályos Európa-kupa-verseny a fő célom.

Azzal a versennyel indul az idei nemzetközi szezon. Alapvetően a juniormezőnyt még nem igazán ismerem, szóval az első néhány Európa-kupa-állomás elsősorban a tapasztalatszerzésről fog szólni. Azonban persze az eredmény sem mellékes, hiszen az Ek-sorozatban tudom kiharcolni a kvalifikációt a világversenyekre. Összességében meglehetősen sűrű évem vár rám, mivel az idén fogok érettségizni, és a terveim szerint az ELTE biológia szakán folytatnám a tanulmányaimat.”

(Kiemelt kép forrása: EJU)