UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-01-15 09:00

Remek győri kölcsönjátéka után a DAC-ban bizonyíthat Csinger Márk

Kiválóan sikerült Csinger Márk kölcsönjátéka az ETO FC Győrnél, klubja, a DAC visszarendelte a védőt, aki a felvidéki klubnál kezdte meg a téli felkészülést.

Hosszasan emésztette a döntéshelyzet Csinger Márkot, ám a Jászboldogházáról indult 19 éves belső védő a nyáron úgy határozott, három év után búcsút int az olasz másodosztályú SPAL-nak és a felvidéki DAC-hoz igazol. A korosztályos válogatott belső védő útja azonban nem Dunaszerdahelyre, hanem Győrbe vezetett, egyéves kölcsönszerződés keretén belül a másodosztályú ETO FC játékosa lett.

Nem terveztem hazajönni, az volt a tervem, hogy kint maradok Olaszországban. Nagy dilemma volt, milyen irányt vegyen a pályafutásom. A legtöbben azt mondták, elvágom a karrierem, ha visszatérek Magyarországra, de a menedzsereimmel átbeszélve arra a döntésre jutottam, hogy a dunaszerdahelyi lehetőséget választom, így kezdetben az ETO-nál kellett bizonyítanom, hogy megállom a helyem a felnőtt labdarúgásban. Utóbb kijelenthetem, egyáltalán nem bántam meg, hogy így alakult, kiváló szezont töltöttem ugyanis Győrben.

 nyilatkozta portálunknak Csinger Márk, aki tíz bajnokin kapott szerepet az NB II-es középcsapatban.

A másodosztály fizikálisan igénybe vett, erőnlétileg fel kellett nőnöm a feladathoz. Jobb, tapasztaltabb játékosok ellen kellett megküzdenem, mint az olasz Primavera-bajnokságban, kihívás volt rutinosabb labdarúgókkal csatázni. Mivel a felkészülés kellős közepén csatlakoztam a csapathoz, nehezebb volt felvennem a ritmust, de szeptemberre játékba lendültem. Az első tíz mérkőzésen játszottam, a visszajelzések alapján jól ment, ám a Kecskemét elleni Magyar Kupa-meccs kilencvennegyedik percében megsérültem, egy fejpárbajnál rosszul értem földet és eltört a kulcscsontom.”

Az azóta felépülő fiatal játékos első felnőttfutballban töltött szezonjában meggyőző teljesítményt nyújtott: passzainak 91 százaléka volt pontos, párharcainak 64 százalékát megnyerte, fejpárbajainak 61 százalékát vívta meg sikerrel, szerelési kísérleteinek 83 százaléka volt jó, meccsenként hétszer szerzett labdát, saját térfelén pedig csak 0.36-ot adott el az InStat adatai szerint. Fontos láncszeme volt együttesének, hiszen végigjátszotta az összes meccset, amelyen szerepet kapott. Az Olaszországból hazatérő belső védő elmondta, fiatal kora ellenére vezérszerepet kellett betöltsön a hátsó alakzatban, ami azért sikerülhetett neki, mert a társak hamar befogadták, jó volt a közösség és élvezte a korosztályos válogatottakból ismert Tímár Krisztián vezetőedző bizalmát.

Játékával nem csak a győriek szakmai stábja lehetett elégedett, a téli felkészülést ugyanis már a DAC-cal kezdte meg.

A szünet előtt a klub elöljárói megkérdezték, visszajönnék-e a kölcsönjátékból, a dunaszerdahelyi szakmai stábnak tetszett a győri teljesítményem – talán mondanom sem kell, nagy örömmel tértem vissza a csapathoz. Január ötödikén kezdtük a felkészülést, s mivel felépültem, teljes értékű edzésmunkát végzek. Az első edzések tapasztalata alapján még erősítenem kell a vállamat, érzem, hogy még nem az igazi, de az erőnlétem jó. Meg kell hagyni, a Dunaszerdahelynél más az edzések intenzitása, minden feladatot sprintben kell végeznünk. Nagy a versenyhelyzet, a belső védő posztján kiadó két helyre hatan pályázunk, úgyhogy meg kell küzdenem a helyemért. Adrian Gula vezetőedző szerint keményen kell edzenem, és akkor lehet esélyem bekerülni a csapatba. Sok jó játékos került ki a kezei közül, mint például az Internazionalét erősítő Milan Skriniar, próbálok mindenben megfelelni az elvárásainak a fejlődésem érdekében. Úgy vélem, minden feltétel adott a DAC-nál, hogy előrelépjek. Örülök, hogy vannak magyarok a csapatban, sokat lógok Kalmár Zsolttal és Szánthó Regővel, de a többiekkel is jól kijövök.”

Csinger Márk motiváltan várja az új szezont, friss sikerélmény ösztönzi még jobb teljesítményre.

Aláírtam volna ezt a forgatókönyvet, az egyéni célom ugyanis az volt, hogy fél vagy egy év elteltével visszatérjek a DAC-hoz. Az első edzések alapján kijelenthetem, szintet léptem ezzel a lehetőséggel.

Persze, benne van a pakliban, hogy itt nem kapok majd annyi játékpercet, mint Győrben, de olyan a habitusom, hogy addig nem nyugszom, amíg nem kapok esélyt. Olaszországban az első Primavera-csapatnál töltött félévemben nem játszottam, amit nehezen éltem meg, magaviseleti gondok is voltak velem, de aztán betettek a kezdőbe és onnantól kirobbanthatatlan voltam az utánpótláscsapatokból, külföldiként lettem csapatkapitány.

Rajtam múlik, mennyi lehetőséget kapok a DAC-ban, azon leszek, hogy éljek vele. Január végén horvátországi edzőtáborba utazunk, ott eldől, sikerül-e jó benyomást tennem a szakmai stábra.”

(Kiemelt kép: Csinger Márk (középen) a DAC-cal kezdte a felkészülést. Forrás: DAC 1904)