UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-01-17 18:02

Példás munka és egészséges célok az SVSE-ben

A veszprémi SVSE atlétáit vezető Tóthné Stupián Anikóval beszélgettünk a vb- és Eb-esélyekről, az ígéretes fiatalokról, valamint a lemorzsolódás „legdivatosabb” okáról.

Két hétre nyíregyházi edzőtáborba költöztek a veszprémi Sportolj Velünk Sportegyesület, vagyis az SVSE atlétái. Az összetartásra a legígéretesebb ifjúsági versenyzőktől a legjobb felnőttekig érkeztek sportolók. A kiruccanás azért is jön jól az egyesületnek, mert jelenleg a pályájuk felújítás alatt áll, így alapesetben heti három-négy alkalommal a fővárosba kellene utazniuk tréningezni. Így a napokban minden adott az eredményes munkához, amely a felnőtt élversenyzők, a középtávfutó Bartha-Kéri Bianka, Kiss Gergő és Szögi István számára a március eleji, isztambuli fedett pályás Európa-bajnokság miatt, a többieknek pedig az itthoni, benti ob-k végett fontos. 

Persze, a fiataloknak is lesz komoly megméretésük az idén.

A kiváló akadályfutó, Varga Gréta az U23-as Eb-n, a középtávokon remeklő Kovács Ferenc Soma vagy a 400, valamint 800 méteren is sokra hivatott Kubasi János pedig az U20-as Eb-n alakíthat nagyot.

Az év fő atlétikai eseménye egyértelműen az augusztusi, budapesti felnőtt-világbajnokság lesz. Itt igazi bravúr lenne, ha a veszprémi fiatalok közül láthatnánk valakit, viszont vannak olyan SVSE-sek, akik már bevésték a vb dátumát a versenynaptárukba. 

„A budapesti világbajnokságon Bartha-Kéri Bianka és Szögi Isti is rajthoz áll a reményeink szerint, Kiss Gergőnek pedig inkább több az esélye az indulásra, mint kevesebb – latolgat az SVSE-t vezető Tóthné Stupián Anikó. – Mellettük Varga Grétinél is jöhet olyan előrelépés, amely által odakerülhet, de számára ez nem cél. Ő elsősorban az U23-as Európa-bajnokságra készülhet nagy tervekkel. Azt szeretnénk, hogy Gréti az U23-as, Kovács Ferenc Soma és Kubasi János pedig az U20-as Eb-n álljon dobogóra.” 

Balról: Kovács Ferenc Soma, Tóthné Stupián Anikó, Varga Gréta és Kubasi János Forrás: SVSE

A 19 éves Varga Gréta az elmúlt években kimagasló teljesítményt nyújtott az itthoni és a nemzetközi porondon egyaránt. 3000 méteres akadályfutásban U20-as Eb-ezüstöt nyert, valamint U20-as vb-ötödik lett, és mindent egybevetve nem kevesebb, mint egy tucat korosztályos hazai csúcs mellé vésette be a nevét. A balatonakarattyai reménység tavaly is szépen teljesített, de a kiugró eredmények szempontjából csendesebben telt a múlt esztendeje. A kolumbiai U20-as világbajnokságon azért a második legjobb európaiként a nyolcadikként zárt 3000 akadályon. 

„Grétinek sem a fejlődése, sem a hozzáállása nem vett rossz irányt. Csupán átesett egy teljesen normálisnak mondható biológiai fejlődésen, és meg kellett küzdenie az életkorára jellemző hormonális változásokkal.

Egyre közelebb ér a felnőttekhez, és mi ugyanolyan ambiciózusan készülünk.

Hiszünk benne, hogy továbbra is eléri a korosztályának megfelelő, szép eredményeket.” 

A 18 esztendős Kovács Ferenc Soma 2000 méter akadályon U18-as, 1500 méteren U20-as hazai rekordot tart. A törökbálinti atléta nemrégiben egy tanévet ösztöndíjjal az Egyesült Államokban töltött, és már az is hivatalos, hogy ősztől a Harvardon folytatja tanulmányait. Az SVSE-vel tehát egy időre szakítani fog, az atlétikával pedig talán még szorosabbra fűzheti a kapcsolatát. Tóthné Stupián Anikó legalábbis bízik a legjobb forgatókönyvben. 

„Fecó a szorgalma és a képességei tekintetében is különleges versenyző. Őt inkább visszafogni nehéz, mert szeret sokat edzeni.

Sajnálom, hogy el kell engedni, de aki a Harvardra készül, azt nem szabad itthon tartani.

Hiszem, hogy fogunk még együtt dolgozni, és remélem, hogy amíg kint lesz, kiváló edző irányítja a munkáját. Biztos, hogy remek lehetőségek várnak rá, és abban bízom, hogy kint is minden szempontból megkapja azt az odafigyelést, amelyet itthon, és amely meghatározza az edző és a tanítvány kapcsolatát.” 

Az SVSE-ben továbbra is számos fiatal atletizál kiváló hangulatban Forrás: SVSE

Az SVSE-ben tehát a sport- és a tanulmányi teljesítményt tekintve is találnak példaképet a fiatalabbak. Az egyesület annak ellenére működik továbbra is magas létszámmal, hogy az elmúlt időszakban – mint oly sok helyen – a járványhelyzet vagy az energia- és rezsiválság is nehezítette a munkát. A hazai atlétikai szövetség közép- és hosszútávfutó szakági referensi posztját is betöltő Tóthné Stupián Anikó szerint elsősorban nem is ezekkel a jelenségekkel kell a leginkább megküzdeni. 

„Sokan vagyunk, és a fiatalabb kollégák is azon fáradoznak, hogy állandó legyen a toborzás, és a gyerekek megkapják a kellő odafigyelést. Csak egy ovis-kisiskolás csoport heti két-három foglalkozásához is már három edző szükséges, hiszen a létszám meghaladja a negyven főt.

De sem a járványhelyet, sem a gazdasági válság nem gyakorol ránk olyan negatív hatást, mint a szülők és a gyerekek megváltozott társadalmi szemlélete.

Sajnos, a számítógép világában a sportnak sok családban már nincs prioritása. A legnagyobb küzdelmet az okozza, hogy a fiatal szülőkkel megfelelő kapcsolatot tartsunk, és rávilágítsunk arra, hogy mennyire fontos a sport a gyerekek számára. Manapság a gyerekek egy vállvonással maguk döntik el, hogy nem szeretnének tovább sportolni, a szülők pedig mindezt jóváhagyják. Mi nagy gondot fordítunk a csapat- és a közösségformálásra, a színes programokra, mégis nálunk ugyanúgy előfordul, hogy tizenhárom-tizennégy éves gyerekek abbahagyják az sportolást, és helyette nem csinálnak semmit. Bízom benne, hogy a hazai rendezésű világbajnokság pozitív hatással lesz minderre, és sok család látogat el a versenyekre, valamint a vb-t kísérő programokra. Fontos, hogy a fiatalok részesei lehessenek ennek az eseménynek, akkor is, ha nem atléták. Ha az atlétika társadalmi szinten is elismertebb és támogatottabb lenne, akkor az emberek is jobban elfogadnák és felismernék a jelentőségét.

Az atlétika akkor is sikersportág, ha nincs számos olimpiai bajnoka, de rengeteg fiatal él egészségesen általa.

(Kiemelt kép forrása: SVSE)