UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2023-01-19 09:29

Nem lőtt mellé, amikor puskát fogott a 14 éves Ferik Csilla

A 14 éves Ferik Csilla rövid idő alatt lett a puskás szakág egyik legígéretesebb fiatalja.

Nem mondhatni, hogy a semmiből lépett elő, és nyerte meg a légpuskás sportlövők első 10 méteres Európa-bajnoki válogatóversenyének összevont női döntőjét, hiszen már tavaly is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, a korát figyelembe véve mégis bravúros a szereplése. Ferik Csilla ugyanis csak 14 esztendős, és mindössze kétéves tapasztalattal a háta mögött előzte meg a Bajos Gittát, Dénes Eszter és Mészáros Esztert is a soraiban tudó mezőnyt, majd a döntőben 17–5-re múlta felül Lovász Dorinát a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. 

„Ez volt az első döntő, amit megnyertem, és az csak hozzátesz az élményhez, hogy a felnőttek között sikerült az első helyet megszereznem – mondja Csilla. – Megvoltak a hullámvölgyei ennek a versenynek is, de összességében elégedett vagyok az eredményemmel. Két éve kezdtem lőni. Az iskolában kötelező délutáni testnevelésnek választottam a lövészetet, és később kerültem át a lőtérre.

Nincs olyasmi, amit ne szeretnék ebben a sportágban.

Nagyon feldob, ha jó eredményt érek el, tegyem ezt akár csak egy-egy edzésen.” 

Az ígéret a MATE-GEAC-ban Szucsák Mátyás szakmai felügyelete mellett edződik. A gödöllőiek szakosztályvezetője is egyetért abban, hogy tanítványának kivételes érzéke van a sportághoz. 

„A lövészetben előfordul, hogy valaki hirtelen, tizenévesen ér el kiemelkedő eredményeket, de ő még ennek tükrében is nagyon fiatal. Nem kétséges, hogy nagy tehetség, és ő az a versenyző, akire, ha ránézel a lőtéren, azt mondod: azt a mindenit!

Csillának az izomzata, a koncentrációja és az izgalmi helyzetekben mutatott higgadtsága is átlagon felüli.

Emlékeztet a még mindig juniorkorú olimpikonunkra, Mészáros Eszterre, aki a versenyek túlnyomó többségén jobban lő, mint edzésen, mert a stresszszintje akkor éri el azt a pontot, amikor a leginkább kiélesedik a figyelme. Emellett mindkettejükre jellemző a szorgalom és a remek ritmusérzék is.” 

Ferik Csillának remek érzéke van a sportlövészethez Forrás: MSSZ

Hogy fejben mennyire rendben van a tinédzser, azt mutatja a múlt év utolsó versenyén Komáromban elért eredménye. Akkor úgy lőtt serdülőcsúcsot (400 kör), hogy a negyven lövésének mindegyikével eltalálta a 10 méterre lévő, 0,5 mm átmérőjű 10-es kört, 33-szor annak a belsejét. Ez a teljesítmény a legjobb felnőtteknek is ritkán jön össze a korábban olimpiai versenyszámban. Bár Csilla már most megállná a helyét a felnőttek között, az idén a nála így is jóval idősebb juniorok között szeretne a nemzetközi mezőnyben bizonyítani. 

Nagyon örülnék, ha sikerülne kijutnom a tallinni tízméteres junior Eb-re, és ott minél jobban szerepelnék. Aztán majd azért dolgozom, hogy a junior-világbajnokságon is lehetőségem legyen lőni. 

Csilla egyelőre rövid, de reményteli pályafutásában ezen a héten újabb lépcsőfok következik, ugyanis az eszéki felnőtt Grand Prix-n lép lőállásba. Ez lesz a fiatal első nagy nemzetközi viadala, amelyen visszajelzést kaphat a téthelyzet kezeléséről egy rangos megméretésen.  

„A sportlövészetnek az egyik legnagyobb nehézsége, amikor a versenyzőtől elvárják az eredményt. Az utóbbi években ez a teher eléggé rá is nehezedett a magyar csapat teljesítményére. Csilla ilyen fiatalon még felszabadultan lőhet, és nem tudhatjuk, hogy mi történik, ha majd tőle is elvárják a remeklést. De őt ismerve optimista vagyok” – zárja Szucsák Mátyás. 

(Kiemelt kép forrása: MATE-GEAC)