UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Összes hír

2023-01-20 13:58

Sportpolitika: nő az olimpiai sportágak támogatása

Negyvenhárom sportággal, egy összegben érkező támogatással és kibővült kritériumrendszerrel indult el a a Nemzeti Versenysportfejlesztési Program.

A sportért felelős államtitkárság, a Magyar Olimpiai és a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetői sajtótájékoztatón jelentették be, hogy elindult a Nemzeti Versenysportfejlesztési Program – immár 43 sportággal, egy összegben érkező támogatással és kibővült kritériumrendszerrel, amelyben fontos szerep jut a fogyatékosok sportjának is – számol be az NSO.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár csütörtökön délelőtt a Puskás Aréna sajtótermében megtartott tájékoztatón megemlítette, hogy a korábbi program, amely 16 kiemelt sportággal bánt kitüntetett figyelemmel, nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt esztendőkben világversenyek sokaságáról szállították az (arany)érmeket sportolóink.

Ez tény: elvitathatatlan érdemei vannak a korábbi programnak abban, hogy eredményesek voltunk az olimpiákon, a világ- és Európa-bajnokságokon – jelentette ki Schmidt Ádám. – Hogy új programot alkotunk, azt novemberben sajtótájékoztató keretében bejelentettünk, ezúttal pedig arról számolhatunk be, hogy a Nemzeti Versenysportfejlesztési Program el is indult. Az új programra szükség volt, nekünk pedig az az alapelvünk, hogy minden ilyen kezdeményezésbe be kell vonni az érintetteket, ezt meg is tettük: a program legnagyobb újdonsága az előzőhöz képest az, hogy nem tizenhat, hanem negyvenhárom olimpiai sportágat szólítottunk meg. A korábban ismertetett öt kategória, amelybe soroltuk a sportágakat, annak mentén alakult ki, hogy minden egyes sportágat valójában saját magához hasonlítottunk: a múltbéli sikerek mellett figyelembe vettük azt is, mit várhatunk el az adott sportágtól, s azt is, milyen szakmai munka folyik ott. Programunk másik újdonsága, hogy egységbe vonja, tömöríti az eddigi különféle támogatási rendszereket – elmondtuk, célunk, hogy csökkentsük a bürokráciát és a szövetségek adminisztratív terheit. A sportági szakszövetségek a héten megkapták az értesítést, amelyben megtudták azt is, mekkora támogatást kapnak.

Tavaly 11.8 milliárd forint támogatást kaptak az olimpiai sportágak szakszövetségei, idén 2.7 milliárddal többet, vagyis 14.5 milliárd forintot.

(Kiemlt fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)