UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Téli EYOF

2023-01-21 21:18

Fellobbant a láng, huszonegy magyar fiatallal kezdődik a téli EYOF

Vasárnap tizenhatodik alkalommal rajtol el az első versenyszámokkal a téli európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF): az olaszországi multisporteseményen huszonegy fiatal képviseli a magyar színeket, akik elszántan és jó hangulatban várják a kezdést.

Január 21. és 28. között az olaszországi Friuli-Venezia Giulia tartomány ad otthont a téli európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) tizenhatodik kiírásának.

Magyar fiatalnak hat sportágban szurkolhatunk a 14-18 év közötti fiatalok multisporteseményén. Bár idén – a 2022-es eseménnyel ellentétben – magyar jégkorongcsapat nem indul, népes küldöttség jött össze, hiszen összesen huszonegy fiatal kap lehetőséget a bizonyításra. Nekik szerdán az ünnepélyes fogadalomtétellel kezdődött el a „nagy kaland”, amelyen a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyulay Zsolt után Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Knoch Viktor olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó is felszólalt, egyaránt motiválva a közönség soraiban ülő ifjakat.

Az eseményen a 16 éves short trackest, Major Dominikot kérdeztük, hogy érzi magát kevéssel a kezdés előtt.

„Megtisztelő volt a közönség soraiból, versenyzőként hallgatni a beszédeket. Először indulhatok ezen az eseményen, hasonló fogadalomtételben nem volt még részem, így már az is felemelő élményként marad meg. Felpörögve várom a kezdést – mondja a nemrégiben a felnőttválogatottban is lehetőséget kapó fiatal. – Próbálom a legjobbamat nyújtani, remélem, több aranyérmet is bezsebelek majd! A legstabilabb talán a váltónk, remek az összhang közöttünk, kiváló egységet alkotunk.”

A téli EYOF-on egyetlen magyar műkorcsolyázóként induló, 15 esztendős Zsembery Katinka is lelkesen nyilatkozott.

„Nagyon tetszett a fogadalomtétel, hihetetlen érzés volt az olimpiai bajnok Knoch Viktor után mondani az eskü szövegét. Pár hónappal ezelőtt vált biztossá, hogy utazhatok az EYOF-ra, az pedig külön motiváció, hogy a szakágban egyedüliként képviselhetem a magyar színeket. Van felelősség emiatt a vállamon, ami jó dolog, de azért picit izgulok is. Rengeteget segítettek az edzőim, hogy technikailag és mentálisan is megfelelően felkészüljek; a célom, hogy emlékezetes programot adjak a közönségnek, és persze magamnak is.”

A magyar fiatalok eddig összesen tizenegy arany-, nyolc ezüst- és hét bronzérmet nyertek a téli EYOF-okon, a tavalyi finnországi fesztiválról pedig egy arannyal és négy ezüsttel térhettek haza – ez minden idők harmadik legjobb magyar szereplése volt.

A téli EYOF megnyitóünnepségét szombat este rendezték Triesztben, ahol az időjárás nem fogadta kegyeibe a sportolókat: az orkán erejű szélben és a csípős hidegben a tinédzserek a bevonulás előtt másfél órát várakoztak a kikötőben, mielőtt a tengerparti utcán végighaladva a fő térre értek – tájékoztat a MOB honlapja. A magyar zászlót a curlinges Nagy Lola Olimpia és a snowboardos Barabás Bálint vitte. 

A magyar zászlót a curlinges Nagy Lola Olimpia és a snowboardos Barabás Bálint vitte Fotó: MOB-Média

Az olaszok hosszú, szórakoztató műsorral készültek, végül azonban győzött a józan ész és úgy döntöttek, a metsző szél okán, amely kis túlzással kitépte a zászlóvivők kezéből a nemzeti lobogókat, lerövidítik a programot. Az Európai Olimpiai Bizottság elnöke, Szpirosz Kapralosz nemes egyszerűséggel csak annyit mondott: „Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált megnyitom.” Majd a Városháza falára gyönyörű falfestéssel lángokat festettek, végül megérkezett Jonatan Milan, Tokió kerékpáros olimpiai bajnoka a valódi fáklyával, és meggyújtotta a lángot – szól a beszámoló.

A XVI. téli EYOF-on részt vevő magyar csapat:
alpesi sí:
Bányai Attila Eberhard, Szabó-Szélyes Szilárd, Vass Dániel Bertalan, Harmati Virág Zsuzsanna, Kovács Blanka, Körtvélyessy Dóra, Szeghalmi Fanni
biatlon:
Bozóki Laura, Szőllős Dániel
curling:
Kárász Raul, Szilágyi Deli, Nagy Lola, Lauchsz Laura
műkorcsolya:
Zsembery Anna Katinka
rövid pályás gyorskorcsolya:
Major Dominik Gergely, Jancsó Zalán, Szigeti Dóra, Haltrich Luca
snowboard:
Szabó Marcell (alpin), Barabás Bálint Attila (cross), Tóth Lili Anna (cross)

 (A kiemelt kép forrása: Vasas Attila/vasassc.hu)