UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-01-22 09:49

Két fegyvernemben avattak juniorbajnokokat

Párbajtőrben Kovács Gergely és Wimmer Dorina, kardban Péch Kornél és Keszei Kíra a juniorbajnok.

Szombaton rendezték a párbajtőrözők és a kardozók egyéni junior országos bajnokságát. 

A párbajtőrözők a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban léptek pástra nagy létszámban, és meglepetés egyik nem versenyén sem történt. 

A férfiak között a székesfehérvári Kovács Gergely esélyeshez méltóan jutott döntőbe, melyben végül 15:7-re győzte le a kadétkorú Antal Mátét. Kovács ezzel zsinórban harmadszor lett juniorbajnok. A dobogó harmadik fokára is két kadétversenyző, Horváth Márk és Somody Soma állhatott fel.  

A női mezőnyben sem alakult szorosan a finálé, melyben az egész nap kitűnően vívó Wimmer Dorina 15:6-ra nyert a felnőtt ob-ezüstérmes Kálmán Gyöngyvér ellen. A bronzérem Salamon Réka és Gálfalvy Réka nyakába került. 

A junior kardozók a Budapesti Honvéd vívótermében szerepeltek. A férfiak viadalán Péch Kornél fogta ki a legjobb napot, és az aranyéremért Tóth Patrikot győzte le 15:9-re. A harmadik Bíró Huba és Tóth Bertalan lett. 

A női megméretésen Keszei Kíra és Spiesz Anna már sokadik döntőjét vívta a szezonban. Az ezúttal is izgalmas találkozón Keszei 15:13-as sikerrel szerezte meg a bajnoki címet. A harmadik helyen Kovács Zsanett és Pápai Zoé zárt. A korosztály csapatban felnőttvilágbajnok kiválósága, Battai Sugár Katinka kihagyta az ob-t. 

A junior női kard ob döntősei Forrás: hunfencing.hu 

Több fiatal helye már biztosnak tűnik a junior Eb és vb előtt a válogatottban, azonban akadnak még kérdőjelek. A párbajtőröző fiúknál a bázeli, a lányoknál az isztambuli, a kardozóknál pedig a plovdivi világkupaverseny után alakul ki a ranglistás sorrend. 

A junior tőrözök közben két helyszínen világkupaversenyen szerepelnek a hétvégén. Az egyéni versenynapon a legjobban Wolf Eszter teljesített, aki az előkelő hetedik helyen végzett Zágrábban. 

Junior férfi párbajtőr országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 145 induló. Végeredmény: 1. Kovács Gergely (Honvéd Szondi, edző: Kovács László), 2. Antal Máté (Vasas), 3. Horváth Márk (FTC) és Somody Soma (MTK), 5. Gálik Balázs (MTK), 6. Wermeser Csongor (Vasas), 7. Pelle Domonkos (Honvéd), 8. Mérő Leon (FTC). A döntőben: Kovács-Antal 15:7. 
Junior női párbajtőr országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 115 induló. Végeredmény: 1. Wimmer Dorina (MTK, edző: Bakodi Róbert), 2. Kálmán Gyöngyvér (Honvéd), 3. Gálfalvy Réka (MTK) és Salamon Réka (Honvéd Szondi), 5. Szilárd Anna (Honvéd), 6. Szarvas Rita (FTC), 7. Gachályi Gréta (AVA), 8. Miskó Dorina (MTK). A döntőben: Wimmer-Kálmán 15:6. 
Junior férfi kard országos bajnokság, Honvéd vívóterem, 81 induló. Végeredmény: 1. Péch Kornél (KVSE, edző: Kocsis Zsolt), 2. Tóth Patrik (BVSC), 3. Bíró Huba (Vasas) és Tóth Bertalan (TFSE), 5. Papp Zsadány (BVSC), 6. Vigh Benedek (Vasas), 7. Vajda Oszkár (TFSE), 8. Hanzély Zsombor (TFSE). A döntőben: Péch-Tóth P. 15:9. 
Junior női kard országos bajnokság, Honvéd vívóterem, 48 induló. Végeredmény: 1. Keszei Kira (Honvéd, edző: Ravasz Etele), 2. Spiesz Anna (Vasas), 3. Kovács Zsanett (Törökbálint) és Pápai Zoé (UTE), 5. Kónya Csenge (Debreceni EAC), 6. Csonka Dorottya (Vasas), 7. Domonkos Emese (Vasas), 8. Masa Csenge (Törökbálint). A döntőben: Keszei-Spiesz 13:15. 
(Eredmények forrása: hunfencing.hu)

(Kiemelt képen: A junior férfi párbajtőr ob döntősei Forrás: hunfencing.hu)