UtánpótlásSport Egy nap az utánpótlásért címmel rendez konferenciát december 5-én szerkesztőségünk, jelentkezz most!
2023. december 2.
  • instagram
Junior ökölvívó-világbajnokság (Jereván, Örményország)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-01-22 16:58

Tehetséges utánpótláskorú játékosok csapat nélkül – rájuk csaphatnak le a magyar klubok

Több ígéretesnek tartott utánpótláskorú fiatal is szabadon igazolható, portálunk összegyűjtötte, kik azok, akik érdekesek lehetnek a magyarországi profi kluboknak.

A 2022–2023-as idényében Magyarországon a téli átigazolási időszak január 15. és február 14. (éjfél) között tart, ám ez cikkünk szempontjából kevésbé releváns, hiszen a klub nélküli, szabadon igazolható labdarúgók bármikor aláírhatnak új csapatukhoz. Összegyűjtöttük, kik azok az utánpótláskorú, tehát a 2002. január 1-jén, vagy azután született magyar játékosok, akik érdekesek lehetnek a magyarországi profi kluboknak.

A kapus Bencze Antal januárban bontott szerződést a portugál Vitória Guimaraessel, a húszéves tehetség négy és fél év után intett búcsút az élvonalbeli klubnak. Bár 2025. június 30-ig élt a megállapodása, alighanem az áll a kenyértörés hátterében, hogy miután végigjárta a korosztályos csapatokat, csak a tartalékegyüttesben vették számításba (igaz, ott 38 mérkőzésen vetették be), az első csapatban csupán a cserék közé nevezték – tegyük hozzá, nem volt könnyű dolga, a gárda első számú kapusa ugyanis Bruno Valera, aki többször kapott meghívást a portugál felnőttválogatottba. A Nemzeti Sport információja szerint nem kizárható, hogy a korábbi korosztályos válogatott kapus itthon folytatja pályafutását,

úgy tudni, több NB I-es klubnál is felvetődött már a neve.

Szintén klub nélkül készül a húszéves Bekker Roland. A Dalnoki Akadémia mellett a Ferencváros, valamint a Mol Fehérvár utánpótlását megjárt balhátvéd 2018 nyarán került ki a Borussia Mönchengladbachhoz, amelynél három esztendőt töltött el. A korosztályos válogatottakban számításba vett játékos 2021 augusztusában tért haza, a másodosztályba feljutó III. Kerületi TVE-hez szerződött, alapembere volt az NB II-es együttesnek, harminc bajnokin lépett pályára. A harmadosztályba azonban nem tartott a kieső csapattal, július óta szabadon igazolható, képességeit figyelembevéve azonban hasznára lehetne a Merkantil Bank Ligában szereplő klubok valamelyikének.

A szabadon igazolhatóak táborát erősíti Németh Márk is. A Vasas Kubala Akadémia növendéke 2020-ban szerződött Újpestre, a második csapatnál vették számításba, november 1-jén pedig bemutatkozott az OTP Bank Ligában: az MTK Budapest elleni mérkőzésen koronavírusos megbetegedések miatt kidőlt a lila-fehérek összes kapusa, így az akkor még csak 18 esztendős fiatalt dobták mély vízbe – bár négy gólt kapott, helytállt, több nagy védése is volt. 2021 nyarán a Kisvárdához szerződött, a szabolcsiaknál is az NB III-ban védett, ám rendre az NB I-es kerettel edzett.

Január másodika óta nincs csapata Artener Tamás fiának, Artner Dávidnak sem. A 18 éves támadó középpályás a Haladás, a Mol Fehérvár, a Főnix Gold és az ETO FC Győr utánpótlásában pallérozódott, felnőttszinten pedig fiatal kora ellenére az NB III-as Pápa, a Paks II, a másodosztályú Haladás, illetve a Nyíregyháza együttesében is pályára lépett – utóbbi állomáshelyén hét tétmérkőzésen játszott az idényben. Legutóbb, 2022 tavaszán az U18-as korosztályos válogatottban vették számításba, az ígéretes játékosnak azonban csak akkor lehet esélye ismét bekerülni, ha mihamarabb talál magának csapatot.

(Kiemelt kép: Bencze Antal négy és fél után intett búcsút a portugál Vitória Guimaraesnek. Forrás: Vitória Guimaraes)