UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-02-03 20:52

A serdülő Eb-győztes Balázs Éda nagy ambíciókkal kezdi meg kadétéveit

A DVTK 15 éves birkózója, Balázs Éda tavaly az 58 kilósok között szerzett Európa-bajnoki címmel búcsúzott el a serdülőkorosztálytól, és 2023-tól már a kadétok mezőnyében kell helytállnia – ugyanakkor idén az új korcsoport mellett új súlycsoportban is fogja kipróbálni magát.

Mint arról nemrégiben írtunk, a mennyiség minőséggel is párosul az olimpiai bajnok Repka Attila vezette DVTK birkózó-utánpótlásában, és tavaly eljött a várva várt nemzetközi áttörés: Balázs Éda zágrábi U15-ös Európa-bajnoki aranya révén 11 évnyi szünet (Daher Michel 2011-es kadét vb-ezüstje) után született ismét miskolci érem korosztályos világversenyen. A mostanra nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket elérő Édának kiskorában egyenes út vezetett a birkózószőnyegre, ugyanis testvéreit követve kezdte el a sportágat.

„Mivel én Mezőcsátról származom (Miskolctól 35 kilométerre, délre fekvő kisváros – A szerk.), ott is ismerkedtem meg a birkózással, először a bátyáim kezdték el, majd nekem is nagyon megtetszett az egész, és én is csatlakoztam hozzájuk. Később már Miskolcra jártunk edzésekre, és a DVTK-ban kezdtem el versenyszerűen birkózni. Ezután sok-sok évbe telt mire sikerült beverekednem magam a korosztályos válogatottba.

Ennek eredményeként jutottam el a karrierem eddigi csúcspontjához, ami nyilván, a tavalyi Eb-aranyérem volt. Sokat készültem rá, nagyon nehéz volt megnyerni, de annál boldogabb voltam, amikor összejött

– emlékezett vissza Balázs Éda az Utánpótlássportnak.

A 15 esztendős fiatal ebben az évben már az U17-es korosztályt erősíti, ám az idősebbek között sem csökkennek az ambíciói.

„Az edzőimmel egyeztetve idén már a hatvanegy kilósok között fogok indulni, ez tűnt a logikus lépésnek, mivel az elmúlt időszakban már inkább akörül mozgott a súlyom, nem szerettünk volna nagyon sokat fogyasztani.

Idén első körben a válogatottság kiharcolása lesz a fő feladatom, és ha ez sikerül, akkor ott lehetek a nyári Európa-bajnokságon, amelyen pedig az éremszerzést tűztem ki célul.

Hazai szinten a márciusi válogatóversennyel kezdődik majd a szezon érdemi része. Addig a felkészülés van a fókuszban."

(Kiemelt képen: a serdülő Eb-arannyal a nyakában Balázs Éda középen, míg edzői, a balon Juhász Sándor, a jobb oldalon Lakatos Győző / Fotó: Ádám János/boon.hu)