UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2023-02-03 09:36

Darts: Borbély András nyílegyenes úton juthat a legjobbak közé

A 17 éves, ifi Eb-bronzérmes és magyar bajnok dartsos, Borbély András nemrégiben Josh Rock és Alan Soutar csapattársa lett az angol Missionben, így újabb lépést tett a PDC-színpad irányába.

Tavaly bronzérmet szerzett a budapesti ifjúsági Európa-bajnokságon, továbbá a legfiatalabb győztese lett a steel szakág 1992 óta íródó magyar felnőttbajnoki történetének. A Pápai Holdkő DC színeiben versenyző 17 éves dartsjátékos, Borbély András az idén tovább folytatná a figyelemre méltó eredmények elérését, és ebben már a neves angol dartsügynökség,

a Mission Darts is segíti a magyar fiatalt.

Az elsősorban gyártással foglalkozó szervezet kötelékébe olyan kiváló játékosok tartoznak, mint a legutóbbi PDC-világbajnokságon is látott

Josh Rock vagy Alan Soutar.

Utóbbi személyes üzenetben is gratulált ifjú csapattársának a szerződéshez.  

„Tavaly az ifi Eb-n ott volt Darryl Fitton, a Mission fejlesztési menedzsere, aki megkeresett az ajánlattal. A szerződést november végén írtam alá Angliában. A Mission elsősorban felszerelésekkel támogat, a későbbiekben az utazásokban is segít, és saját nyilat is készít majd a nevemre. Nagyon örülök a lehetőségnek!” 

Borbély András már a Mission Dartsot is képviseli Forrás: PDC Hungarian Darts Trophy

A Mission egyébként már Kovács Tamara személyében támogat magyar reménységet, Borbély Andrásnak köszönhetően pedig a jelenlegi WDF junior-világranglista második helyezettjével bővült a csapat. 

Borbély úgy meséli, hogy 2017-ben a Phil Taylor–Jamie Lewis vb-elődöntőt látva fogta meg a sportág, nem sokkal később megkapta az első nyilait és tábláját, 2018 szeptemberében pedig már a pápai klub színeiben dobált. Szorgalma pedig odáig segítette, hogy tavaly az első PDC-viadalán, a Hungarian Darts Trophyn is felléphetett a pódiumra. 

„Persze, a pályafutásom elején én is sok vereséget szenvedtem az aktuális ellenfeleimtől, de

úgy voltam vele, hogy folytatom a gyakorlást, aztán legközelebb újra megpróbálom legyőzni őket.

A dartsban is, mint minden sportágban, elengedhetetlen a kitartás, és a sok edzés. Jelenleg az iskola mellett napi két órát, ha pedig nincs tanítás, akkor négy-öt órát edzem. A Hungarian Open Trophy újabb lépcsőfok volt a karrieremben. Minden percét élveztem. Nagyon értékes tapasztalatokat lehet szerezni még egyetlen meccsen is. Ennyi ember előtt korábban még nem játszottam, így az új helyzetek megismerésére is jó volt ez a verseny. Fejben egyre összeszedettebb leszek, bár nem mondom, hogy már semmi nem tud kizökkenteni. Fejlődni úgy tudok, ha minél több színvonalas versenyen játszom.” 

Borbély András következő nagy célja a WDF-világbajnokságra való kijutás Forrás:  Magyar Darts Szövetség

Borbély januárban a WDF Román Openen kezdte meg az idei nemzetközi szereplését, de itthon is várnak rá feladatok az évben. 

„Szeretném megvédeni az ifjúsági és a felnőttbajnoki címemet. És fontos, hogy minél több nemzetközi WDF-versenyen tudjak részt venni, mert az ott szerzett pontokkal lehet kvalifikálni a 2024-es WDF-világbajnokságra. Ez most a legnagyobb célom. Idővel aztán, mint sokan, én is szeretnék eljutni a PDC-színpadra, és ott stabil játékossá válni. Nagy álmom, hogy olyan szintre jussak, amelyen már csak a dartscal tudok foglalkozni, mert ez biztosítja a megélhetésemet is. Hosszú az út, de hiszem, hogy sikerülhet.

Megtanultam, hogy soha nem szabad feladni. Amíg az ellenfél meg nem dobja az utolsó kiszállót, addig nincs vége a meccsnek. 

(Kiemelt fotó: Bos van den Berk, Dartfreakz.nl)