UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét karodzók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2023-02-04 17:26

Terepkerékpár: Vas Kata Blanka 11. lett a vb-n

Az Európa-bajnoki bronzérmes Vas Kata Blanka 11. helyen ért célba a cyclocross (terepkerékpár) idényt lezáró világbajnokságon a hollandiai Hoogerheidében.

Az SD Worx magyar bajnok 21 esztendős bringása, Vas Kata Blanka – aki hegyikerékpárban olimpiai, országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik – a cyclocross-szezonban többször is betegséggel küzdött, a világkupa-sorozatban legjobb eredményeként ezzel együtt négyszer is ötödik helyen végzett. Előzetesen úgy fogalmazott, hogy a vb-n az első ötbe kerüléssel már elégedett lenne.

A 9 Celsius-fokos, borús, de száraz időben rendezett viadalon Vas a második sorból rajtolt Puck Pieterse mögül. Mivel a holland beragadt, Vas nem tudott eltekerni azzal a nyolcfős bollyal, amely rögtön leszakította a 28 fős mezőny nagyobbik részét. Ebben a csoportban egy olasz mellett – a szakági erőviszonyokra jellemzően – hét holland bringás tekert.

Vas az őket üldöző bolyban hamar leelőzte a riválisait, és a hétkörös táv nagy részében kilencedik pozícióban tekert, közelíteni azonban nem tudott az elöl haladókhoz. Ráadásul az utolsó előtti körben technikai probléma hátráltatta, így négy pozíciót hátracsúszott,

végül bő háromperces hátránnyal a 11. helyen tekert be a 22,5 kilométeres táv végén.

Eközben elöl a világkupa-idényt uraló fiatal holland duó, az Európa-bajnok és a vk-sorozat összetettjét is megnyerő Fem van Empel, illetve a hozzá hasonlóan 2002-es születésű Pieterse eltekert a riválisoktól. Kettejük párharcában kulcsfontosságú momentum volt, hogy a viadal derekánál Pieterse egy saras részen elcsúszott, így Van Empel szezonját megkoronázva magabiztos előnnyel diadalmaskodott. A célba érkezést követően zokogva ünnepelte élete első egyéni világbajnoki címét.

Mögötte másodikként Pieterse érkezett meg – a célvonalhoz már egykerekezve –, míg a dobogó harmadik fokát 2021 világbajnoka, a 33 esztendős Lucinda Brand szerezte meg. A tiszta holland dobogó mellett az első nyolc helyből hetet hazai versenyző szerzett meg. Magyar versenyző szerepelt a junior lányok futamában is. Itt Brucher Regina 21. lett.

(Forrás: MTI; Kiemelt fotó: Vanik Zoltán/Bringasport)