UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-02-04 20:36

Továbbra is megállíthatatlanul menetel a Falco Szombathely U20-as férficsapata

Tizenegy mérkőzéses győzelmi sorozattal a háta mögött a Falco-Vulcano Energia KC Szombathely jelenleg a második helyen áll (egy meccsel kevesebbet játszva, mint az első Honvéd) a tabellán az U20-as férfi kosárlabda-bajnokságban. Svajda Gábor vezetőedző szerint a csapategység a sárga-feketék legfőbb erénye.

November közepe óta nem szenvedett vereséget a Falco Szombathely csapata az U20-as férfibajnokságban. Az azóta eltelt két és fél hónapban a vasiak sorozatban 11 mérkőzést nyertek, ráadásul a győzelmek zömét nagyon meggyőző fölénnyel húzták be: átlagosan 32,5 ponttal múlták felül ellenfeleiket. Svajda Gábor együttese ezzel pillanatnyilag a második helyen áll a tabellán, 16/2-es mérleggel. Ugyanakkor a szombathelyiek egy meccsel kevesebbel állnak, mint a listavezető, 17/2-vel álló Budapesti Honvéd. (Az éllovasok közelmúltbeli összecsapásáőn a Falco 85–71-re verte a Honvédot a Savaria Arénában, így az egymás elleni mérleg is a Szombathely mellett szól.)

„Alapvetően mindig hosszú távra tervezünk, a stábbal az alapoktól kezdve építjük fel a szezont, és tavaly ősszel a mostani évadnak is így vágtunk neki. Eközben viszont nagyon figyelünk arra is, hogy

a fiúkkal végig csak lépésre lépésről haladjunk, nem tekintsünk előrébb a következő meccsnél, éppen ezért még most sem beszélgetünk arról, hogy meddig juthatunk az idény végi országos döntőben. Ez a koncentráltság eddig abszolút bevált, szeretnénk ezt fenntartani a jövőben is

– mondta Svajda Gábor az Utánpótlássportnak. – Más kluboktól eltérően nálunk valamennyi fiatal visszajátszik az U20-asok között, de ha a felnőttcsapatban Milos Konakov vezetőedző is számít rájuk, akkor a saját korosztályukban nyilván kisebb terhelést kapnak. Jó az összhang Milossal, így az ilyen jellegű kérdésekben mindig könnyen megtaláljuk a kompromisszumot”

A Falco csapatában remekül megoszlanak a terhek, ami a pontszerzést illeti: Takács Zsolt, Sövegjártó Ábel, Németh Bálint, Horváth Ádám, Kovács Levente és Hansen Dániel személyében hatan is tíz pont felett átlagolnak meccsenként, míg a hetedik legjobb pontdobójuk, Horváth Natan is csak alig marad el ettől (9,9).

Egyértelműen a csapategységet emelném ki, mint a legfőbb erősségünk. Olyan bő a keretünk, hogy nem kell szűk rotációval játszanunk, bármikor bevethetek akár tizenkét játékost is. Ebből kiindulva nálunk a pontok abszolút megoszlanak. Például jó néhány olyan mérkőzést játszottunk már, hogy mind a tizenkét pályára lépő játékosunk pontot szerzett. Ez is jól jelzi, hogy kezdünk igazi csapattá kovácsolódni, és egyre jobba kémia a fiúk között.

(Kiemelt képet készítette: Ökrös Márk/Falco Szombathely)