UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-02-05 11:43

Bravúrokra lesz szükség Gera Zoltán szövetségi edző szerint

Bár az U21-es válogatott nehéz csoportba került az Európa-bajnokság selejtező sorsolásán, a cél, hogy végig versenyben legyen az első két hely valamelyikéért, amihez bravúros teljesítményre lesz szükség Gera Zoltán szövetségi edző szerint.

Mint ismert, csütörtök délelőtt a svájci Nyonban tartották meg a 2025-ös, szlovákiai U21-es Európa-bajnokság selejtezőjének sorsolását, melynek keretében eldőlt, hogy a magyar korosztályos válogatott hatcsapatos csoportba került, Spanyolországgal, Belgiummal, Skóciával, Kazahsztánnal, valamint Máltával csap össze. Az esemény után Gera Zoltán, a magyar csapat szövetségi edzője a következőképpen értékelt a Magyar Labdarugó-szövetség hivatalos honlapjának:

A célunk, hogy végig versenyben legyünk az első két hely valamelyikének megszerzéséért, ehhez pedig bravúrokra lesz szükségünk, hiszen az európai topcsapatok közé tartozó spanyolok és belgák számítanak a csoport favoritjainak. Ugyanakkor a végső helyezések nem az előzetes erősorrend alapján dőlnek el, mi pedig mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy meglepetést okozzunk, és a csoportküzdelmek végén nálunk magasabban rangsorolt riválisokat is megelőzzünk.

A versenykiírás alapján a csoportgyőztesek, illetve a három legjobb csoportmásodik automatikusan biztosítja a helyét az Európa-bajnoki döntőben, a hat további második helyezett közül hárman pótselejtezőn biztosíthatják majd be a 2025-ös Eb-szereplésüket. A selejtező-mérkőzéseket 2023 márciusa és 2024 októbere között, a pótselejtezőket pedig 2024 novemberében rendezik.

Gera Zoltán együttese tavaly ősszel kezdte meg a felkészülést az őszi tétmérkőzésekre, eddigi négy meccséből hármat megnyert Bulgária (1–0), Litvánia (1–0), valamint Azerbajdzsán (3–0) ellen, míg Dánia (0–3) ellen vereséget szenvedett. A következő selejtező sorozatban részt vevő, 2002. január 1-jén vagy azt követően született játékosok közül többen már az A-válogatott keretéhez tartoznak, így a középcsatár Németh András, a középpályás Baráth Péter, valamint a balhátvéd Kerkez Milos is Marco Rossi együttesét erősítette a legutóbbi összetartáson.

A magyar csapat menetrendje az Eb-selejtezőben:

2023

09.07. Magyarország–Kazahsztán
09.12. Málta–Magyarország
10.13. Skócia–Magyarország
10.17. Magyarország–Belgium
11.17. Spanyolország–Magyarország
11.21. Magyarország–Skócia

2024
03.26. Kazahsztán–Magyarország
09.10. Magyarország–Spanyolország
10.10. Magyarország–Málta
10.15. Belgium–Magyarország

 

(Kiemelt kép: Gera Zoltán. Forrás: MLSZ)