UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-02-07 19:02

Az MTK és az Ajax ifi BL-párharca olyan, mintha a kék-fehérek felnőttcsapata a PSG-vel játszana

Polyák Balázs, az MTK klubmenedzsere portálunknak adott interjújában elmondta, óriási a különbség az UEFA Ifjúsági Ligában szerdán összecsapó két klub lehetőségei között: míg az MTK Budapest akadémiája egy az itthon működő tíz közül, addig az Ajaxé a labdarúgás történelmének legkiemelkedőbb utánpótlásműhelye, amely minden évben toronymagasan uralja hazáját és világszinten is kiemelkedő tényező.

Szerdán 18 órakor kemény igazi erőfelmérő vár az MTK Budapest U19-es csapatára: a holland Ajax ellen játszik az UEFA Ifjúsági Ligában a 16 közé jutásért. A 2013-ban életre hívott sorozat tavaszi küzdelmét első magyar klubként megérő kék-fehérek klubmendzserével, Polyák Balázzsal beszélgettünk az egymérkőzéses, Budapesten rendezett párharc előtt.

Mekkora várakozás előzi meg az MTK Budapest U19-es csapatának Ajax elleni UEFA Ifjúsági Liga-mérkőzését?

– A felkészülésünket az Ifjúsági Ligának rendeljük alá, ezért is kérvényeztük, hogy hozzák egy héttel előrébb a felnőttcsapat Magyar Kupa-mérkőzését. Hogy milyen fontos számunkra ez a sorozat, talán szemlélteti, hogy az előző idényben Kata Mihály – aki már akkor az első csapat egyik legfontosabb játékosa volt – a kedvezőtlen felnőtt meccsnaptár miatt nem tudott több NB I-es bajnokin szerepelni, mert az ifi BL-ben számítottunk rá, és ugyanez igaz Vancsa Zalánra is. A magyar utánpótlás klubfutballt ott tart, hogy a lett vagy az izraeli bajnok ellen egyértelmű esélyesként lép pályára a korosztályos bajnokságunk győztese, és képes legyőzni a cseh bajnokot. Ezzel szemben az Ajax egészen más szintet képviselő vetélytárs, amely nem csak Hollandia, hanem az egész világ “játékospolcáról” válogat.

Az MTK Budapest U19-es csapata az izraeli Asdod kiejtése után. Forrás: mtkbudapest.hu

Az Ajax a Liverpool mögött lett második a sorozat csoportkörében, az olasz Napolinak öt, a skót Rangersnek hat gólt rúgott. Jól sejtjük, a világ egyik legerősebb korosztályos gárdája érkezik az MTK-hoz?

– Az MTK Budapestre úgy érdemes tekinteni, mint a tíz magyarországi akadémia egyikére, míg az Ajaxé a labdarúgás történelmének legkiemelkedőbb utánpótlásműhelye, amely minden évben toronymagasan uralja hazáját és világszinten is kiemelkedő tényező.

A lehetőségeket összevetve ez a párharc olyan, mintha a felnőttcsapatunk a Paris Saint-Germainnel játszana.

Klubunk az utóbbi öt évben összesen nem igazolt annyiért, mint amennyit az amszterdamiak egyetlen utánpótláskorú tehetségükre költöttek. A mi keretünkben egy-egy U21-es, U19-es, illetve U18-as válogatott magyar fiatal szerepel, szerdai riválisunknál pedig mindenki hazája korosztályos nemzeti csapatának tagja, a hollandé, a belgáé, az angolé vagy éppen a dáné. Nem ugyanakkora a merítésünk, mint az Ajaxé, amelynek a negyvenes keretének több mint fele külföldi játékos, míg nálunk két ghánai mellett egy ukrán fiatal található – ezzel nem azt mondom, hogy a külföldi növendék jobb vagy rosszabb, mint a magyar, szimplán annyit, hogy a rivális nem véletlenül nem csak Amszterdamból, a régióból vagy Hollandiából válogat, hanem a világ bármely pontjáról.

 

Az Ajax korosztályos együttese csoportmásodik lett a Liverpool mögött. Forrás: ajax.nl

Téves az a berögzült gondolkodás is, hogy bekerül egy nyolcéves gyerek az Ajax utánpótlásába és a kiváló képzés végén tizennyolc-húsz évesen kifut az első csapat mezében. Ez is egy létező lehetőség, de valójában a felnőttcsapatba eljutó játékosok jellemzően tizennégy és tizennyolc éves koruk között kerülnek az egyesülethez. Nekünk mostanában már amiatt is pironkodnuk kell, hogy Bolla Bendegúz miért csak három, Balogh Botond miért csak négy, Szoboszlai Dominik miért csak egy évet szerepelt az MTK akadémiai csapataiban. Aki Amszterdamban eljut a második csapatig, gyakorlatilag kivétel nélkül profi játékos lesz – nem biztos, hogy a holland rekordbajnoknál, de valamelyik európai bajnokság első osztályában szerepel majd. Vetélytársunk a klasszikus holland iskola képviselője, amely négy−három−hármas felállásban, gyors, egy az egy elleni játékhelyzetekre előszeretettel vállalkozó szélsőkkel játszik. Nehézség, hogy négy meghatározó játékosunkra sem számíthatunk sérülés miatt a mérkőzésen.

Az Asdod elleni győztes párharc hazai mérkőzésén többek között a Juventus, a Milan, valamint a Manchester Cityt működtető City Football Group alkalmazásában álló megfigyelők látogattak ki az Új Hidegkuti Nándor Stadionba. Ezúttal még nagyobb a scoutok érdeklődése?

– Sok játékosmegfigyelő, illetve klubdelegált érkezik a mérkőzésre – többen lesznek szerdán a stadionban, mint az NB II-es idényben az összes meccsünkön együttvéve. Rengeteget dolgozunk azon, hogy kiépítsük a kapcsolati hálózatunkat, ennek eredményeként, ha ilyen szinten játszunk mérkőzést, már-már automatikusan érkeznek hozzánk Nyugat-Európából.

Rajta vagyunk a futballtérképen, amit jelez, hogy az MTK-tól minden évben vesznek játékost, nem csak aprópénzért.

A megfigyelők közül sokan a mi meghívottjaink, míg mások bejelentkeznek, s jegyet kérnek – ilyenkor jellemzően a kisebb klub miatt jönnek, mert nekünk amellett, hogy a felnőttcsapatba szeretnénk labdarúgót adni, az a célunk, hogy játékosértékesítésekből befolyó forrásokból működtessük az egyesületet, ezáltal pedig építsük a klub további reputációját.

Van kockázata annak, hogy nagyobb különbségű vereség esetén úgy ítélhetik meg a nyugat-európai játékosmegfigyelők, hogy nem érdemes Magyarországra utazniuk, mondván, a helyi csapat nem tudta felvenni a versenyt a világelit szűk elitjéhez tartozó holland ellenféllel?

– Szakmai berkekben nem ez a megközelítés, így ilyen veszély nem fenyeget. A labdarúgás csapatsportág, ami az egyének teljesítményéből áll össze.

Ha egy játékos jól játszik, érvényesülni tud az Ajax ellen, az azt jelenti, hogy a világon bárki ellen versenyképes.

Ha kizárólag az alapján kerülnének nyugati elit klubba a labdarúgók, hogy a csapataik miként teljesítenek a nemzetközi porondon, akkor példáaul egy albán, bosnyák vagy macedón fiatalnak esélye sem lenne erősebb, külföldi bajnokságba igazolnia, mert rendre legyőzik a csapataikat.

Az elsősorban szélsőként bevethető Kovács Mátyás az Ajax ellen bizonyíthatja versenyképességét. Forrás: mtkbudapest.hu

Kikre lehetnek leginkább kíváncsiak a scoutok? Úgy hírlett, az ősszel Kovács Mátyás, Molnár Ádin és Barkóczi Benedek neve kerülhetett be a jegyzetfüzeteikbe.

– Neveket nem szeretnék külön kiemelni. Mindenkinek a legtöbbet kell kihoznia saját magából. A játékosokról nem kell levenni a terhet, érzik, hogy a klub és a saját szempontjukból is fontos összecsapás vár rájuk és sportolóként mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb teljesítményt nyújtsák.

(Kiemelt kép: Polyák Balázs. Forrás: mtkbudapest.hu)