UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-02-07 13:03

Hétszáz felett a fiatalok játékperce az NB I 18. fordulójában

A labdarúgó NB I 18. fordulójában összesen 728 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenöt ifjonc bizonyíthatott.

Túl vagyunk az OTP Bank tavaszi szezonjának második játékhetén, a labdarúgó NB I 18. fordulója után, szokásunkhoz híven összegyűjtöttük, mely 2002-es vagy annál fiatalabb magyar futballisták kaptak lehetőséget a bizonyításra. Ezúton jelentjük: 15 játékos felelt meg az említett kritériumnak, teljesítményüket az InStat Scout adatelemző segítségével vizsgáltuk.

A forduló pénteki nyitómérkőzésén, a Puskás Akadémia–Vasas bajnokin (1–1) a hazaiaknál Komáromi György kezdett, bal oldali szélsőként 73 percet töltött a pályán, csapata egyik legjobbja volt: 84 százalékos hatékonysággal passzolt, párharcait 61 százalékban megnyerte, két sikeres csele volt, egy labdaszerzése mellett öt sikeres szerelést könyvelhetett el. Az ő helyén kapott szerepet a klub saját nevelésű fiatalja,

Dusinszki Szabolcs, a 17 éves középpályás húsz percet kapott NB I-es debütálásán,

míg Gruber Zsombor hat percre állt be. Az angyalföldieknél Iyinbor Patrick 84 percet játszott belső védőként, párharcait 63 százalékban nyerte meg, passzainak 96 százaléka volt pontos, egy kulcspasszt adott, három jó csele volt két labdaszerzése és három szerelése mellett. Csereként kapott 37 percet a bizonyításra Szilágyi Szabolcs, belső középpályásként mind a tizenhat passza pontos volt, négy párharcának felét nyerte meg, ötször szerzett labdát, egy jó csele volt, s egyszer vesztett labdát.

Szombaton a Paks és a Kecskemét gól nélküli összecsapásán a tolnaiaknál nem lépett pályára utánpótláskorú futballista, a vendégeknél azonban három is. Egyedüliként Katona Bálint kezdett, a jobb oldali támadóként szerepeltetett fiatal a neki jutott 45 perc alatt nem lőtt kapura, háromból két sikers csele volt, 79 százalékban passzolt csapattárshoz, egyszer vesztette el a labdát, míg párharcainak 38 százalékát nyerte meg. A helyére becserélt Horváth Krisztofer egy kaput nem találó lövéssel próbálkozott, passzainak 59 százaléka volt pontos, egy kulcspasszt adott, párharcainak 36 százalékát nyerte meg, háromból két csele volt sikeres, míg 12-szer adta el a labdát egy labdaszerzés mellett.

A 18 éves Polyák Imre bemutatkozott a magyar élvonalban, két percet játszott.

A Bp. Honvéd és a Kisvárda találkozóján (1–1) a hazaiaknál kisebb meglepetésre csupán egy magyar fiatal kezdett, Benczenleitner Barna bal oldali középpályást játszott 69 perc erejéig. Passzainak hetven százaléka volt pontos, párharcainak 88 százalékát nyerte meg, egy (rossz) beadása volt, öt labdaszerzésére négy labdavesztés jutott (abból egy a saját térfelén), valamint egy jó csele volt. Csereént lépett pályára Kocsis Dominik, a bal oldali támadónak egy kaput találó lövése volt, kilenc passzából nyolc volt pontos, mind az öt párharcát megnyerte, egy jó csele mellett két szerelése volt. A szabolcsiaknál nem lépett pályára magyar utánpótláskorú.

A Mol Fehérvár–Debrecen bajnokin (1–1) kizárólag a vendégek védekező középpályása, Baráth Péter felelt meg a kritériumnak. Az egyszeres felnőttválogatott labdarúgó 62 percet játszott, 88 százalékos pontossággal psszolt, párharcait 45 százalékban nyerte meg, öt labdát adott el (ebből hármat a saját térfelén), ugyanennyit szerzett, két szerelése mellett egy jó csele volt. 

Vasárnap a Zalaegerszeg és a Mezőkövesd mérkőzésén (0–0) kezdőként lépett pályára a hazaiaknál Németh Dániel. A szünetben lecserélt támadó kapura nem lőtt, hat passzából öt volt pontos, abból egy kulcspassz, párharcainak 27 százalékát nyerte meg, egy jó csele mellett eg ypontos beadása és három labdavesztése volt. A helyére becserélt Szalay Szabolcs szerkezetváltás következtében tízest játszott, két (kaput nem találó) lövéssel próbálkozott, passzainak 71 százaléka volt pontos, három beadása után kétszer talált társat a labda, párharcainak 36 százalékát nyerte meg, egy jó csele volt, egy labdaszerzésére öt labdavesztés jutott. A vendégeknél jobbhátvédként játszotta végig a találkozót Kállai Kevin, akinek passzai kétharmada volt pontos, egy kulcspasszt adott, párharcainak 37 százalékát nyerte meg, két jó csele, három szerelése, három labdaszerzése és hét labdavesztése volt (abból négy a saját térfelén történt).

A forduló rangadóján, a Ferencváros és az Újpest összecsapásán a hazaiaknál nem lépett pályára utánpótláskorú magyar játékos, a vendégeknél azonban Varga Balázs kezdőként kapott szerepet jobb oldali szélsőként: a párharcait 36 százalékban nyerte meg, passzainak 67 százaléka volt pontos (abból egy kulcspassz), egy sikeres csele, öt labdaszerzése, egy szerelése, valamint nyolc labdavesztése volt (abból három a saját térfelén).

A 2002-ES VAGY ANNÁL FIATALABB MAGYAR LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI
AZ NB I 2022–2023-AS ÉVADÁNAK 18. FORDULÓJÁBAN:
Csapatonként

Vasas: 84+37=121perc
Puskás Akadémia: 73+20+6=99 perc
Kecskemét: 51+45+2=98 perc
Bp. Honvéd: 69+29=98 perc
Mezőkövesd: 96 perc
Zalaegerszeg: 48+48=96 perc
Debrecen: 62 perc
Újpest: 58 perc
Játékosonként
Kállai Kevin (Mezőkövesd): 96 perc
Iyinbor Patrick (Vasas): 84 perc
Komáromi György (Puskás Akadémia): 73 perc
Benczenleitner Barna (Bp. Honvéd): 69 perc
Baráth Péter (Debrecen): 62 perc
Varga Balázs (Újpest): 58 perc
Horváth Krisztofer (Kecskemét): 51 perc
Szalay Szabolcs (Zalaegerszeg): 48 perc
Németh Dániel (Zalaegerszeg): 48 perc
Katona Bálint (Kecskemét): 45 perc
Szilágyi Szabolcs (Vasas): 37 perc
Kocsis Domink (Bp. Honvéd): 29 perc
Dusinszki Szabolcs (Puskás Akadémia): 20 perc
Gruber Zsombor (Puskás Akadémia): 6 perc
Polyák Imre (Kecskemét): 2 perc
ÖSSZESEN: 728 perc

(Kiemelt képen: Varga Balázs (balra) Kristoffer Zachariassennel küzd a derbin / Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)