UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-02-08 14:32

Mészáros Emma óvatosan emelkedik egyre nagyobb magasságokba

A 16 éves Mészáros Emma kitartásának és elhivatottságának köszönhetően világviszonylatban is a korosztálya legígéretesebb rúdugrói közé ért.

A KSI 16 éves ígérete, Mészáros Emma nyolc hónapig tartó deréksérülése után tavaly júniusban tért vissza az atlétikai versenypályára, majd néhány héttel később majdnem 20 centit javítva az egyéni csúcsán, 395 centiméteres ugrással szerzett bravúros ezüstérmet a besztercebányai Európa Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

Mészáros Emma 4 méteres egyéni csúccsal kezdte a fedett pályás szezont Fotó: Németh Gyula

Gach Gergő tanítványa az idén már három fedett pályás viadalon is részt vett, és az újabb egyéni rekordjavítás sem maradt el. Emma két alkalommal is abszolválta a 4 métert, amellyel az eggyel idősebb korosztály, az U20-asok Európa-bajnokságára is teljesítette a kvalifikációs szintet.

A saját korosztályában pedig, az U18-asok között a 4 méterrel jelenleg a második helyet foglalja el a világranglistán.  

„Elégedett vagyok a szezonkezdéssel, de a legjobban annak örülök, hogy a sérülésem nem tért vissza, hiszen rég nem indultam ilyen rövid időn belül három versenyen – mondja a sokra hivatott rúdugrólány. – Nemcsak a négyméteres ugrás tölt el bizakodással, hanem a technikában és gyorsaságban is érzékelhető előrelépés. Az EYOF-ezüstéremből még mindig tudok merítkezni.

Leírhatatlan érzés volt, hogy a sérülés elhúzódó, nehéz időszaka után pont akkor és ott sikerült így teljesítenem.

A verseny végén nem is tudtam visszafojtani a feltörő érzelmeimet. Az akkori siker mellett az olyan dolgok is plusz motivációt adnak, mint az U18-as világranglista. Nem nézem gyakran a sorrendet, és nem is gondoltam volna, hogy ilyen előkelő helyen lehetek, de természetesen ennek is nagyon örülök. Ráadásul egy hétig vezettem is ebben a fedett szezonban.” 

Emma az idén az EYOF-on és az U20-as Eb-n is bizonyítana Fotó: Szalmás Péter/MOB

Emma korosztályának egyébként az idén megint rendeznek EYOF-ot, de ha minden a tervei szerint alakul, akkor ez a maribori esemény most csak a második helyen szerepel a versenyei rangját illetően. 

„Miután már megvan a szintem a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságra, szeretnék is indulni rajta. Úgyhogy a fő versenyemnek az Eb-t tűztem ki. Nagyon értékes tapasztalatokat szerezhetnék az idősebbek mezőnyében. Természetesen az EYOF-on is szeretnék ott lenni, és igyekezni, hogy akár a tavalyinál is jobb helyezést érjek el. Az eredmények tekintetében azonban semmiféle nyomás nincs rajtam.

Egyszerűen csak szeretnék fejlődni, és egyre nagyobbakat ugrani.

Ebben az évben várhatóan még az óvatosság jellemzi a felkészüléseimet. Az is segítség, hogy már nem kell aggódjak az U20-as Eb-szint miatt. Tehát felszabadult és optimista lehetek.” 

Emma pontos centiméterben nem határozott meg magának célt sem a fedett pályás, sem a szabadtéri idényre. Az mindenesetre tény, hogy tempósan közeledik az U18-as korosztály magyar rekordmagasságaihoz.

Fedett pályán Garamvölgyi Petra 410 centivel, szabadtéren Juhász Fanni és Horváth Felicia 4 méterrel a jelenlegi ifjúsági csúcstartó. Utóbbi magasságot ugye már bent kétszer is megugrotta a reménység. 

„Nagyon büszke lennék, ha az én nevem is odaíródna egy korosztályos magyar csúcs mellé, de mint másra, erre sem görcsölök rá. Úgy érzem, hogy bennem lehet egy új rekord, ugyanakkor azt is hangsúlyozom, hogy elsősorban nem a csúcsok számítanak.” 

Gach Gergő sikeres felnőttrúdugrót nevelne tanítványából, Mészáros Emmából Fotó: Szalmás Péter/MOB

És hasonló véleménnyel van erről az Emmát felkészítő Gach Gergő is, akinek nincs, mert nem is lehet rossz szava a tanítványára. 

„Precíz, maximalista versenyző, akivel azért jó dolgozni, mert mindegy, hogy technikai, erősítő vagy gyorsaságfejlesztő edzésről van szó, amit kérek, ő a legjobb tudása szerint végrehajtja – jellemez az edző. – Kitartását és profizmusát mutatja, hogy tavaly a visszatérése után még a Covidot is elkapta, így az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy indulhat-e az EYOF-on. De amikor kellett, ő ezzel együtt is készen állt a versenyzésre és az egyéni csúcsra. Biztató, hogy viszonylag már stabilan tudja hozni a négy métert, viszont még inkább elégedettséggel tölt el a gyorsaságban és technikában látott fejlődése. Elsősorban azt szeretnénk, hogy jó felnőttversenyző váljon belőle, így az idén leginkább arra ügyelünk, hogy újabb sérülés nélkül teljen az éve.” 

(Kiemelt képen: Mészáros Emma a 2022-es EYOF-on Fotó: Szalmás Péter/MOB)