UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-02-12 17:37

Junior-vb-n jártak a magyar fiatalok

Péntektől vasárnapig a németországi Inzellben mérték össze a tudásukat a juniorkorú gyorskorcsolyázók a világbajnokságon; a mezőnyben öt magyar fiatalnak szurkolhattunk.

Vasárnap délután ért véget a juniorkorú gyorskorcsolyázók inzelli világbajnoksága, amelyen öt fiatal képviselte a magyar színeket. Az eseményt egy héttel a korosztályos világkupa-sorozat utolsó, németországi állomása után rendezték meg. A beharangozónkban a magyar válogatott vezetőedzőjét, Kóti Gábort kérdeztük, aki elmondta, a mezőnyhöz képest fiatalabb csapatról beszélünk, Bíró Hannán és Bödei Bálinton kívül mindenki 19 év alatti, azaz még nem utolsó éves junior.

A versenyzők a szakember elmondása szerint izgatottan várták a rajtot, helyezébeli célokat pedig nem állítottak, hiszen a legfontosabb a tapasztalatszerzés volt. Bíró és Bödei esetében viszont a top húsz lett megcélozva, ami Kóti szavaival élve „kiváló eredménynek” számítana. Végül mindkét magyar indulónak sikerült teljesíteni ezt a feladatot.

Rögtön az első napon, 500 méteren Bíró 18. lett, ami a küldöttség legjobb eredményét jelentette a futamok tekintetében.

Őt a mindössze 16 esztendős Vancsó Rebeka a 36. helyen követte. Ugyanezen a távon a fiúk között mindhárom indulónk egyéni csúcsot repesztett, ami Bödeinek a 26., az egyaránt 17 éves Sipos Jánosnak és Lukács Somának pedig a 35. és a 39. helyezét jelentette. Aznap 1500 méteren is rajthoz állt Bíró és Bödei, előbbi 42., utóbbi 32. lett.

Szombaton egy kilométeren mérhették össze a tudásukat a fiatalok, amelyen Bödei ismét egyéni csúcsot ért el, a 25. pozíció megszerzésére volt ez elég, rajtak kívül Sipos (45.) a lányoknál pedig Bíró (35.) és Vancsó (46.) is rajthoz állt a távon. A szombathelyi fiúversenyző neve mellé 5000 méteren is odakerült a PB-jelzés (Personal Best), a leghosszabb távon 29. lett.

Bödei azonban nem csak az egyéni csúcsoknak örülhetett, az összetett versenyben az előkelő 11. helyen fejezte be a junior-világbajnokságot.

Vasárnap a csapatversenyek következtek, amelyben mindhárom magyar fiú érdekelt volt: a sprint csapatversenyben 10., az üldözőversenyben 12. hely lett a jutalmuk. A részletes eredménysor ITT böngészhető.

(A kiemelt képen: a magyar fiatalok Inzellben / Forrás: MOKSZ)