UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-02-14 12:19

Hétszáz felett a fiatalok játékperce az NB I 19. fordulójában

A labdarúgó NB I 19. fordulójában összesen 733 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; kilenc klubban tizenöt ifjonc bizonyíthatott.

Az OTP Bank tavaszi szezonjának harmadik játékhete, tehát a labdarúgó NB I 19. fordulója után, szokásunkhoz híven összegyűjtöttük, mely 2002-es vagy annál fiatalabb magyar futballisták kaptak lehetőséget a bizonyításra. Ezúton jelentjük: tizenöt játékos felelt meg az említett kritériumnak, teljesítményüket az InStat Scout adatelemző segítségével vizsgáltuk.

A forduló pénteki nyitómérkőzésén, a Mezőkövesd–Mol Fehérvár bajnokin (2–1) csak a hazaiaknál lépett pályára utánpótláskorú magyar fiatal,  Kállai Kevin jobbhátvédként játszotta végig a mérkőzést. Az U21-es válogatott játékosának sokat köszönhet csapata, hiszen

közvetlenül az egyenlítő találat előtt ő szerzett labdát, a lábáról pattant a gólszerző Dino Besirovichoz.

Párharcainak a felét nyerte meg, passzainak 70 százaléka volt pontos, egy pontos beadása volt, egy-egy csele és szerelése volt sikeres, öt labdaszerzésére hét labdavesztés jutott.

Szombaton  a Kecskemét és a Bp. Honvéd összecsapásán (2–2) a hazaiaknál kezdőként kapott lehetőséget

Katona Bálint, a jobb oldali támadóként bevetett játékos szerezte a találkozó első gólját:

labdaátvételével lövőhelyzetbe hozta magát, majd remek mozdulattal tekerte bal lábbal a labdát tíz méterről a hosszú, a jobb felső sarokba. Passzainak 83 százaléka volt pontos, párharcainak 47 százalékát nyerte meg, mindhárom cselével átverte ellenfelét, három sikeres szerelése mellett egy labdaszerzése, valamint négy labdavesztése volt (abból kettő a saját térfelén). Csatárként játszotta végig a második játékrészt Horváth Krisztofer, aki párharcainak 21 százalékát nyerte meg, passzainak 72 százaléka volt pontos, kapura lövése nem volt, három cseléből egy sem jött be, tízszer adta el a labdát (ebből háromszor a saját térfelén), illetve egy sikeres szerelése volt. A kispestieknél ezúttal ketten is az időhúzó csere szerepét töltötték be: Kocsis Dominik és az NB I-ben bemutatkozó, 17 éves Átrok István is két-két percet töltött a pályán.

A Kisvárda–Ferencváros mérkőzésen (0–0) a hazaiaknál először kapott kezdőként lehetőséget a saját nevelésű Czérna Erik. A jobb oldali szárnyvédőként szerpeltetett középpályás párharcainak 45 százalékát nyerte meg, passzainak 57 százaléka volt pontos, hét cseléből árom volt sikeres, négy labdát szerzett, két szerelése volt, valamint négyszer adta el a labdát. A sérülés miatt a szünetben lecserélt tehetség a mérkőzés után az NSO TV-nek nyilatkozott, a videót itt érheti el. A Ferencvárosnál nem lépett pályára utánpótláskorú magyar fiatal.

A Debrecen és a Paks találkozóján (2–1) csereként lépett pályára a vendégeknél Vas Gábor, a balhátvédként bevetett középpályás keveset volt játékban, két párharcából egyet nyert meg, hét passzából kettő volt pontos.

Vasárnap a Puskás Akadémia és a Zalaegerszeg mérkőzésén (1–0) mutatkozott be Kern Martin az NB I-ben. A 16 éves középpályás Hornyák Zsolt vezetőedző szerint korosztályában a húsz legnagyobb ígéret egyike a posztján, ennek is tulajdonítható, hogy lehetőséget adott neki annak ellenére, hogy a tréner szerint fizikálisan még sokat kell fejlődnie. A korosztályos válogatott tehetség passzainak 59 százaléka után talált társat a labda, egy kulcspasszt adott, ő végezte el együttese szabadrúgásait, párharcainak 42 százalékát nyerte meg, egy jó csele mellett hétszer szerzett labdát, négy szerelési kísérletéből három sikeres volt, a labdát kilenszer vesztette el (abból egyszer a saját térfelén). Csereként lépett pályára

a 18 évesen tizenkettedik első osztályú mérkőzését játszó Gruber Zsombor, a középcsatár megszerezte első gólját az OTP Bank Ligában.

A 81. percben a tizenhatoson belül kapott labdát Artem Favorovtól, és bár kissé mögé jött, átvette, igazított egyet rajta, majd nagy erővel lőtt – Demjén Patrik csak beleérni tudott a labdába. A túloldalon kezdőként játszott 57 percet Szalay Szabolcs, a bal oldali támadóként bevetett fiatalnak egy kaput találó lövése volt, passzainak 63 százaléka volt pontos, 11 párharcából kettőt nyert meg, kétszer szerzett labdát, s négyszer adta el, cselezésre nem vállalkozott. Csereként lépett pályára Kovács Barnabás és Klausz Milán, mindketten középpályásként igyekeztek lendíteni csapatuk játékán a hajrában – hiába.

A Vasas és az Újpest összecsapásán (0–1) kezdőként játszott 84 percet Iyinbor Patrick, a belső védő csapata legjobb teljesítményét nyújtotta az InStat-index szerint.

A Ferencvárostól kölcsönvett bekk párharcainak 85 százalékát megnyerte, passzainak 92 százaléka volt pontos, mindhárom szerelési kísérlete jó volt, háromszor szerzett labdát, s kétszer adta el (a saját térfelén).

A vendégeknél Szabó Bálint védekező középpályásként játszotta végig a meccset, passzainak 88 százaléka volt pontos, párharcainak felét nyerte meg, két sikeres csele volt, hatszor szerzett labdát és háromszor vesztette el. Jobb oldali szélsőként játszott 76 percet Varga Balázs, akinek egy (kaput nem találó) lövése mellett két pontatlan beadása, egy jó csele, négy labdaszerzése és 14 labdavesztése volt, párharcait 25 százalékban nyerte meg, passzainak 62 százaléka volt pontos.

 

A 2002-ES VAGY ANNÁL FIATALABB MAGYAR LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI
AZ NB I 2022–2023-AS ÉVADÁNAK 19. FORDULÓJÁBAN:
Csapatonként

Újpest: 101+76=177 perc
Kecskemét: 78+48=126 perc
Mezőkövesd: 96 perc
Puskás Akadémia: 60+33=93 perc
Vasas: 84 perc
Zalaegerszeg: 57+16+9=82 perc
Kisvárda: 49 perc
Paks: 22 perc
Bp. Honvéd: 2+2=4perc
Játékosonként
Szabó Báint (Újpest): 101 perc
Kállai Kevin (Mezőkövesd): 96 perc
Iyinbor Patrick (Vasas): 84 perc
Katona Bálint (Kecskemét): 78 perc
Varga Balázs (Újpest): 76 perc
Kern Martin (Puskás Akadémia): 60 perc
Szalay Szabolcs (Zalaegerszeg): 57 perc
Czérna Erik (Kisvárda): 49 perc
Horváth Krisztofer (Kecskemét): 48 perc
Gruber Zsombor (Puskás Akadémia): 33 perc
Vas Gábor (Paks): 22 perc
Kovács Barnabás (Zalaegerszeg): 16 perc
Klausz Milán (Zalaegerszeg): 9 perc
Kocsis Domink (Bp. Honvéd): 2 perc
Átrok István (Bp. Honvéd): 2 perc
ÖSSZESEN: 733 perc

(Kiemelt képen: Katona Bálint a gólszerzést követően. Forrás: Kecskeméti TE)