UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-02-17 20:02

Kivárta a sorát, és most a BL-elődöntő kapujában Jonkl Csenge

A 18 éves Jonkl Csenge ebben az évadban az ob I-ben és BL-ben is értékes tagja a Dunaújváros női vízilabdacsapatának.

A múlt hét végén a Dunaújváros 13–9-es bravúrgyőzelmet aratott a spanyol CE Mediterrani vendégeként a női vízilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán, így Mihók Attila együttese nagy lépést tett afelé, hogy 2021 után (amikor ezüstérmes lett) ismét bejusson a sorozat legjobb négy csapata közé. 

A barcelonai meccsen a DFVE legfiatalabb benevezett játékosa a 16 éves Kardos Dominika volt, míg

a 18 esztendős Jonkl Csenge nemcsak hasznos játékkal, hanem egy góllal is segítette a társait élete első BL-negyeddöntőjében. 

Jonkl Csenge nagyjából egy évvel ezelőtt úgy fogalmazott portálunknak az újvárosi helyzetéről, hogy: „kivárom a sorom!” Nos, azóta a gárda alaposan átalakult, megfiatalodott, ebben az évadban pedig a sokra hivatott játékosnak jóval több lehetősége nyílik a bizonyításra. A női ob I-ben – melyben az előkelő második helyen áll az együttes – is folyamatosan játszik. 

„Érdemes volt várnom és kitartóan dolgoznom – mondja Jonkl Csenge. – Igyekszem élni azokkal a lehetőségekkel, amelyeket kapok. Spanyolországban felejthetetlen pillanatokkal gazdagodtam, a gólom pedig külön emlékezetes marad. Számunkra az is nagy dolog, hogy idáig eljutottunk. Személy szerint csak élvezni szerettem volna, hogy a BL-negyeddöntőben játszhatok. Ez is igazi megtiszteltetés. A jövő hét szombati visszavágón szorosabb meccsre számítok, de bízom benne, hogy hazai medencében is sikerül nyernünk. A bajnoki szereplésünk is azért meglepő, mert a csapatunk jelentősen átalakult, több húzóember távozott. A szezon elején mindent az alapoktól, az elejéről kezdtünk, így dicséretes a második helyünk. Az első helyen álló Ferencvárossal is kiélezett meccset játszottunk. Arra is látok esélyt, hogy a bajnokság végén döntőbe jussunk, és akár még jól is jöjjünk ki belőle. De az idén tényleg az a legfőbb cél, hogy minél jobb csapatot építsünk, és minden edzésen, valamint meccsen kihozzuk magunkból a maximumot.” 

Jonkl Csenge minden mérkőzésen igyekszik élni a lehetőséggel Forrás: duol.hu

A korosztályos válogatott Csenge ebben az évadban beszédes mutatóban emelkedik ki a női élvonalból. A hazai szövetség statisztikája szerint

az eddigi 14 bajnoki gólját 20 lövésből érte el.

Ez egészen magas, 70 %-os hatékonyságot jelent. A legalább 3 gólt jegyző játékosok közül ennél csak a női válogatott Egerben pólózó kiválósága, Rebecca Parkes büszkélkedhet jobb mutatóval (15/20-75%) az első osztályban. 

„Még nem én vagyok az a játékos, akire ki vannak hegyezve a támadások. Ezért csak akkor szoktam kapura lőni a labdát, ha úgy érzékelem, hogy tényleg gólhelyzetben vagyok.

Szeretnék folyamatosan jó döntéseket hozni, és látni, hogy miben kell javulnom. 

Ilyen a védekezés is, amely egyébként most a csapatunk egyik erőssége az évad elején visszatért kapusunknak, Laura Aartsnak is köszönhetően.” 

Csenge bár ob I-es és BL-mérkőzéseket játszik, a korosztályában, az ifjúsági bajnokságban is örömmel szerepel, noha társai javarészt még serdülőkorúak. Közülük a Kardos ikrek, Dominika és Laura a felnőttcsapatban is lehetőséghez jutnak. Ha ők hárman vízben vannak, már mindjárt nehéz legyőzni az újvárosi utánpótláscsapatot. 

(Kiemelt képen: Jonkl Csenge / Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap)