UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét és junior vívó Európa-bajnokság (2023)

2023-02-21 20:23

Domonkos Emese kadét Európa-bajnok!

Három magyar érem a tallinni kadét vívó Európa-bajnokság nyitó napján: a kardozó Domonkos Emese aranyat, a tőröző Kollár Anna és a párbajtőröző Pelle Domonkos bronzot érdemelt ki.

Kedden az észt fővárosban, Tallinnban a fiatalabbak versenyeivel elkezdődött a kadét és junior vívó Európa-bajnokság, amelyen

a nyitó napon mindhárom fegyvernemben állhatott magyar ígéret a dobogóra – Domonkos Emese annak a legtetejére. 

A Vasas 16 éves kardvívója a csoportkörön csupán egy vereséget összeszedve jutott tovább, majd fantasztikus menetelésbe kezdett. Kiemeltként előbb török ellenfelet győzött le, aztán a magyarok pechére a 16 között Tóth Nadinon keresztül vezetett az útja a negyedöntőbe. Ott a georgiai Kuvajevát könnyedén, 15:6-ra múlta felül, majd az elődöntőben a román Fusea legyőzése sem jelentett gondot Sárközi Gergely tanítványának. A versenynap legutolsó asszójában, a kadét kardozó lányok Eb-döntőjében tehát szurkolhattunk magyar kiválóságnak! 

A kihívója nem más volt, mint a sidney-i egyéni olimpiai bajnok román kardozó, Mihai Covaliu lánya, Amalia Covaliu. Emese villámrajtot vett, és gyorsan 3:0-ra elhúzott a nála fél fejjel alacsonyabb, de igen fürge Covaliutól, aki 6:2-es magyar vezetésnél dühösen kapta le a sisakját edzői tanácsért fordulva: „mit csináljak?” Bár útmutatást kapott, de közelebb kerülni nem tudott a koncentráltan vívó magyar lányhoz, akinek 9:4-nél újabb ujjongásától visszhangzott a Tallink Tennisekeskus. A döntő 14:9 után simán be is fejeződhetett volna, ám a bírók a román kardvívónak ítélték a következő tust, Emese hiába bizonygatta, hogy: „ezt én adtam!” Végtére is, mindegy kié volt az a találat, mert nem sokkal később felvillant az eredményjelzőn a 15:11,

Domonkos Emese pedig megérdemelten lett kadét Európa-bajnok!  
A kadét Európa-bajnok Domonkos Emese öröme Forrás: EFC

Az aranyérmes tavaly a legfiatalabb tagja volt az Újvidéken kadét Európa-bajnoki címet szerző vasasos leánykvartettnek, nem mellesleg egyéniben az előkelő hatodik helyen zárt. Akkor csupán két tus választotta el az egyéni éremtől, most semmit sem bízott a véletlenre. A magyar kardozó lányok közül a 10. helyen végző Tóth Nadinnak is jár az elismerés (ki tudja meddig jut, ha nem Domonkossal találkozik a 16 között?), míg Csonka Dorottya az előkelő 18. lett, Kónya Csenge pedig a 39.-ként végzett. 

Ezt megelőzően a kadét tőröző lányok Eb-jén a 16. születésnapját jövő héten ünneplő Kollár Anna vitte a prímet a magyarok közül.

A Törekvés kitűnősége a főtáblán lett, francia, majd német vetélytársat győzött le, és egyre inkább elkapta a fonalat, hiszen a negyeddöntőt már 15:4-re nyerte a brit Johnson ellen. Az elődöntőben aztán az olasz Collinitól szoros csatában kapott ki 15:12-re, de Beliczay Sándor tanítványa ismét bizonyította, hogy a korosztályában a közvetlen nemzetközi élmezőnyhöz tartozik. A jutalma értékes bronzérem lett.

A tőröző Kollár Anna bronzérmes a kadét Eb-n Forrás: EFC

A tavalyi kadét Eb-ezüstérmes Papp Jázminnak ezúttal a 15. hellyel kellett beérnie, Badár Szonja a 19. lett, Sperka Jázmin pedig a 33. pozícióban zárt. Szép, és biztató helyezések a csapatverseny előtt, akár a kardozóknál. Az Eb-t végül az olasz Vittoria Pinna nyerte a honfitársa, Greta Collini elleni fináléban (15:13). 

A nap első érmét pedig a 16 esztendős Pelle Domonkos érdemelte ki a kadét párbajtőröző fiúk viadalán.

A Budapesti Honvéd fiatalja százszázalékosan zárt a csoportjában, majd az egyenes kieséses szakaszban tábla egyesként gyűjtögette a győzelmeket: holland, bolgár és német ellenfeleken keresztül jutott el a nyolcba. Ott egy másik német, Straub ellen 15:9-cel vette az akadályt, aztán az elődöntőben a későbbi aranyérmes olasz Leonardo Cortini 15:12-vel bizonyult nála jobbnak. Peterdi András és László István tanítványának egész napos remeklését tehát bronzéremmel díjazták.

A párbajtőröző Pelle Domonkos remek vívással nyert Eb-bronzot Forrás: EFC

Nagy dicséretet érdemel Horváth Márk teljesítménye is, hiszen ő volt a másik magyarja a negyeddöntőnek. Őt az izraeli, tavaly kadét-vb- és Eb-ezüstérmes Sarid győzte le 15:9-re, így Horváth a megsüvegelendő hetedik helyen végzett. Balázs Bence a 33., Király Mátyás a 39. lett. 

Három verseny, három magyar érem tehát az Eb nyitó napján. Szerdán pedig újabb fiataloknak szoríthatunk a páston. Színre lépnek a kadétok között a párbajtőröző lányok, valamint a kardozó és a tőröző fiúk. 

A kadét és junior Európa-bajnokság folyamatosan frissülő eredményei ITT érhetők el.

(Kiemelt képen: Domonkos Emese Forrás: EFC)