UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-02-21 11:08

Hétszáz alatt a fiatalok játékperce az NB I 20. fordulójában

A labdarúgó NB I 20. fordulójában összesen 686 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; hét klubban tizenöt ifjonc bizonyíthatott.

Az OTP Bank 20. fordulóját követően, szokásunkhoz híven összegyűjtöttük, mely 2002-es vagy annál fiatalabb magyar futballisták kaptak lehetőséget a bizonyításra. Ezúton jelentjük: tizenöt játékos felelt meg az említett kritériumnak, teljesítményüket az InStat Scout adatelemző segítségével vizsgáltuk.

A forduló pénteki nyitómérkőzésén, a Kisvárda–Újpest bajnokin (2–1) csak a vendégeknél lépett pályára magyar fiatal. A gyakorta szélső védőként szerepeltetett Szabó Bálint ezúttal védekező középpályásként kapott lehetőséget, a szünetben lecserélték. Passzainak 89 százaléka volt pontos, öt párharcából négyet nyert meg, egy szerelése mellett háromszor szerzett és kétszer vesztett labdát (abból egyszer a saját térfelén). Varga Balázs jobb oldali szélsőként kapott helyet a 4–2–3–1-es hadrendben, neki is egy félidő jutott kezdőként. Kapura lövése nem volt, mind a hat passza pontos volt, kilenc párharcából négyet nyert meg, mindkét csele sikeres volt, ötször szerezte meg és ötször vesztette el a labdát (abból egyszer a saját térfelén).

A Paks és a Mezőkövesd szombati meccsén (0–2) a hazaiaknál csereként lépett pályára Vas Gábor, aki előbb jobbhátvédként, majd középhátvédként futballozott: passzainak 83 százaléka volt pontos, három beadása után kétszer talált társat a labda, hat párharcának a felét nyerte meg, háromból két szerelési kísérlete volt sikeres, háromszor szerzett labdát és kétszer vesztette el. A kapus Simon Barnabás is pályára lépett Nagy Gergely sérülése miatt, sok dolga azonban nem volt a hajrában. A vendégeknél végigjátszotta a mérkőzést Kállai Kevin, aki jobbhátvédként nyújtott stabil teljesítményt:

együttese második gólját remek támadópasszal készítette elő,

passzainak 65 százaléka volt pontos, párharcait 61 százalékban nyerte meg, öt cseléből három volt jó, nyolcszor szerezte meg és 11-szer adta el a labdát (ebből kettőt a saját térfelén). A mezőkövesdieknél a hosszabbításban lépett pályára Lehoczky Roland, az MTK-tól kölcsönvett középpályás bemutatkozott az NB I-ben.

A 20. forduló rangadóján, tehát a Ferencváros és a Kecskemét összecsapásán (1–1) csak a vendégeknél játszott utánpótláskorú magyar. A zöldek kölcsönjátékosaként a liláknál szereplő Katona Bálint kezdett, ám nem volt jó meccse, kapura lövése nem volt, hét passzából öt volt pontos, 12 párharcából egyet nyert meg, négy cseléből egy sem sikerült, öt labdavesztése volt (abból három a saját térfelén).

Horváth Krisztofer azonban villant, nagyszerű gólt lőtt Dibusz Dénesnek,

emellett háromból két csele sikeres volt, párharcait 63 százalékban nyerte meg, passzainak 42 százaléka volt pontos, két szerelése, valamint egy labdaszerzése volt, a labdát 13-szor vesztette el (ebből kétszer a saját térfelén). 

A Fehérvár és a Puskás Akadémia ütközetén (1–1) a hazaiaknál egy sem, míg a vendégeknél három magyar fiatal is játszott. Második NB I-es bajnokiján volt kezdő Kern Martin, aki a középálya tengelyében kapott helyet, s ezúzzal is ő végezte el csapata szabadrúgásait. A 16 éves játékos passzainak 71 százaléka volt pontos, párharcainak 54 százlékát nyerte meg, négy cseléből egy volt jó, kétszer szerelt, háromszor szerzett labdát és ötször vesztette el (ebből egyszer a saját térfelén). Az előző fordulóban csereként beállva győztes gólt szerző Gruber Zsombor ezúttal Sahab Zahedi párjaként kezdett, a csatárnak egy kaput nem találó lövése volt, passzainak kétharmada volt pontos, két beadása után nem talált embert a labda, párharcait 23 százalékban nyerte meg, öt cseléből három volt sikeres, egy labdaszerzésére hat labdavesztés jutott. A második félidőben állt be Komáromi György, aki bal oldali szélsőt játszott, kilenc passzából öt volt pontos, egy pontoatlan beadása volt, hétből öt párharcot megnyert, kettőből egy csele volt jó, egyszer szerelt és hatszor vesztett labdát.

Vasárnap a Zalaegerszeg és a Vasas gól nélküli mérkőzésén csak a hazaiaknál játszott utánpótláskorú. A bal oldali támadóként kezdőbe jelölt Németh Dánielnek két kaput találó lövése volt, passzainak 65 százaléka volt pontos, két pontatlan beadása volt, párharcainak a harmadát nyerte meg, kettőből egy csele volt sikeres, a labdát 13-szor adta el. A hajrában lépett pályára Szalay Szabolcs, a jobb oldali szélsőnek egy kaput találó lövése volt.

A Honvéd és a Debrecen találkozóján (2–3) csak a kiespestieknél jegyezhettünk fel magyar fiatalt. Jobb oldali támadóként vetették be Kocsis Dominikot, akinek három lövése után egyszer talált kaput a labda, passzainak 93 százaléka volt pontos, párharcainak felét megnyerte, hat cseléből négy volt siekres, egy labdaszerzésére hat labdavesztés jutott (abból kettő a saját térfelén). A helyére cserélték be Átrok Istvánt, akinek egy kaput találó lövése volt, passzainak kétharmada talált társat, párharcainak 67 százalékát nyete meg, mindhárom csele jó volt és egyszer vesztette el a labdát.

A 2002-ES VAGY ANNÁL FIATALABB MAGYAR LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI
AZ NB I 2022–2023-AS ÉVADÁNAK 20. FORDULÓJÁBAN:
Csapatonként

Puskás Akadémia: 63+47+33=143 perc
Kecskemét: 45+63=108 perc
Zalaegerszeg: 95+12=107 perc
Mezőkövesd: 95+3=98 perc
Bp. Honvéd: 67+27=94perc
Újpest: 47+47=94 perc
Paks: 27+15=42 perc
Játékosonként
Kállai Kevin (Mezőkövesd): 95 perc
Németh Dániel (Zalaegerszeg): 95 perc
Kocsis Domink (Bp. Honvéd): 67 perc
Horváth Krisztofer (Kecskemét): 63 perc
Gruber Zsombor (Puskás Akadémia): 63 perc
Kern Martin (Puskás Akadémia): 47 perc
Varga Balázs (Újpest): 47 perc
Szabó Báint (Újpest): 47 perc
Katona Bálint (Kecskemét): 45 perc
Komáromi György (Puskás Akadémia): 33 perc
Vas Gábor (Paks): 27 perc
Átrok István (Bp. Honvéd): 27 perc
Simon Barnabás (Paks): 15 perc
Szalay Szabolcs (Zalaegerszeg): 12 perc
Lehoczky Roland (Mezőkövesd): 3 perc
ÖSSZESEN: 686 perc

(Kiemelt képen: Horváth Krisztofer (balra) a gólszerzést követően Szabó István vezetőedzővel pacsizik. Forrás: Nemzeti Sport)