UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-02-23 15:34

Kocsis Luca az elmúlt 25 év leggyorsabb női bajnoka 60 méteren

A 18 éves Kocsis Luca nemcsak magyar felnőttbajnok lett fedett pályás 60 méteren, hanem U20-as és U23-as hazai rekordot döntött, valamint a korosztálya európai ranglistájának élére ugrott.

A múlt hét végén a Nyíregyházán rendezett magyar fedett pályás atlétikai bajnokságon a számos remek szereplés közül is kiemelkedett Kocsis Anna Luca teljesítménye, aki 60 méteres síkfutásban ért el kiváló eredményt. 

Kocsis Luca maga sem számított ilyen jó eredményre Forrás: MASZ

A Szolnoki MÁV SE 18 éves sprintere 7.36 másodperccel már a versenyszám előfutamában megjavította az U20-as hazai rekordot (melyet Takács Boglárka tartott 7.43-mal 2019 óta), majd

a döntőben 7.31 mp-es száguldással ért elsőként a célba.

Ezzel már az U23-as magyar csúcs mellé is odakerült a neve. Az addig élő, 7.32 mp-s rekordot Nguyen Anasztázia futotta 2015-ben. Kocsis Luca ennek jutalmaként felnőttbajnok lett a legrövidebb fedett pályás távon, nem mellesleg a 7.31 másodperc az elmúlt 25 évben a legjobb eredmény, amely bent magyar női bajnoki címet ért 60 méteren.

A korábbi U20-as csúcstartó Takács Boglárka gratulál az új rekordernek Fotó: Csudai Sándor

Varga Ádám tanítványa továbbá az U20-as európai ranglistán holtversenyben az első helyre került. Ez az egy futás tehát számos kitüntető pozícióba avanzsálta a sprinterlányt, aki picit azért elgondolkodik, amikor arról kérdezzük, hogy a felsorolt címek közül, melyik a leginkább szívét melengető? 

„Nehéz választani, de talán az országos csúcsnak örülök a legjobban, mert annak elérése volt a legnagyobb célom. És mindjárt kettő is sikerült!

Az U20-as rekord megjavításában bíztam, de az U23-as csúcs meg sem fordult a fejemben. 

Érdekes, mert a döntős futásomnál úgy éreztem, hogy nem volt jó a rajtom. Aztán viszont harminc méter után könnyedebbé vált a mozgásom, nem görcsöltem, és ez lett belőle. Persze, a rajt miatt mondhatni, hogy még ebben a futásban is maradt néhány század, de nagyon elégedett vagyok! Külön öröm, hogy az U20-as európai ranglistán az élre kerültem. Az előző hét végén a 7.44-es futásom után néztem meg a rangsort, és akkor éppen a hatodik voltam. Azt is nagyon jó volt látni, de az első hely mégis csak más.” 

Kocsics Luca a bajnoki arannyal és edzőjével, Varga Ádámmal Forrás: Szolnoki MÁV SE

Luca ezen a hétvégén akár tovább is faraghat az időeredményéből, mert ezúttal a korosztálya, azaz az U20-asok bajnokságán zárja a fedett pályás szezont. 

„A korosztályos mezőnyben is el lehet érni igazán jó időket, de ott picit másabb versenyezni. Számomra különösen motiváló a felnőtt ob-n Csóti Jusztina és Takács Boglárka mellett futni. Nagyszerű atléták, és a legutóbbi eredményemhez is kellett, hogy velük versenyezzek.

Ez az évkezdet bizakodással tölthet el a szabadtéri száz méteres versenyek előtt.

Az idén a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon szeretném a legjobb formámat mutatni és a 4x100-as női váltó tagjaként is kihoznám magamból a legtöbbet. Életre szóló élményt jelentene, ha a váltóval a budapesti felnőtt-világbajnokságon hazai közönség előtt futhatnék.” 

(Kiemelt képen: Kocsis Luca Forrás: MASZ)