UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-02-24 19:17

Minden a tervek szerint halad a csapatépítés terén az Eb-re készülő U18-as fiúválogatottban

Újabb négynapos összetartáson vett részt a nyári korosztályos Európa-bajnokságra készülő U18-as fiú kosárlabda-válogatott. A nemzeti csapatot október óta irányító Szarvas Gábor szövetségi edző szerint a játékosok egyre inkább kezdik elsajátítani az elvártakat, és összességében a megfelelő ütemben halad a felkészülés a B divíziós kontinenstornára.

Február 19. és 22. között ismét edzőtáborba vonult a Szarvas Gábor vezette U18-as fiúválogatott az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjába, ezzel a tavaly ősszel kinevezett szakmai stáb a negyedik alkalommal vezényelt összetartást a juniorkorosztály legjobbjainak.

„A novemberi és a decemberi „ismerkedő” összetartások után – amikor is felmértük az összes számításba vehető, nagyjából negyven játékost – januárban már a szűkített, tizennyolcfős kerettel folytattuk a munkát Kecskeméten, ahol az idősebbekkel, az U19-es és az U20-as válogatottal közös edzőtábort szerveztünk – mondta Szarvas Gábor szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – A januári, illetve a februári néhány napban már elkezdtük átvenni a taktikai elemeket: első körben a védekezési szisztémánk alapjait fektettük le, és a begyakorolt dolgokat ki is próbáltuk felkészülési mérkőzéseken. Egyrészről játszottunk az U19-es és az U20-as válogatott második sorából kialakított együttes ellen, emellett pedig felnőttmásodosztályú csapatokkal is összecsaptunk. Összesen négy edzőmeccsen vagyunk túl eddig.

Úgy vélem, az NB I/B-s felnőtt játékosok képviselik azt a szintet fizikailag, amellyel a fiúk várhatóan találkozni fognak majd a nyári Eb-n is, így mindenképpen hasznos tapasztalatokat szereztünk ezeken a meccseken.

A legutóbbi, februári összetartáson Székesfehérváron folytattuk a munkát, ugyanazzal a kerettel, amellyel egy hónappal korábban is együtt dolgoztunk. A védekezés mellett már a támadójáték is nagyobb szerepet kapott, átvettünk néhány variációs lehetőséget, szóval szépen bővül a repertoár. Időközben a szakmai stáb is bővült: Bojan Jaksics személyében nagyon profi, minden részletre odafigyelő erőnléti edző csatlakozott hozzánk, biztos vagyok benne, hogy nagy segítségünkre lesz az Eb-felkészülés alatt.”

AZ U18-AS FIÚVÁLOGATOTT KERETE:
Flasár Botond, Szalay Domonkos, Keller Bendegúz, Kékesi Kolos, Pleesz Gergő, Géringer Gergő, Karda Dominik, Bor Gábor, Emelieze Ágoston, Szita Márton, Major Bulcsú, Laczházi Bence, Radó Ádám, Angyal Medárd, Balázs Barnabás, Szugyiczki Máté, Maly Benedek
Igyekszünk minden hónapban találkozni a játékosokkal, és néhány napos mini edzőtáborra összehívni a fiúkat a válogatottban. Szerencsére ebben mindenki partner: a klubok, az egyesületi edzők, illetve a játékosok is

– nyilatkozta a szolnoki tréner. – Nagyon nehéz három-négy szabad napot találni a hivatalos válogatottszünetek mellett a sűrű bajnoki szezon közepén, hiszen öt-hat bajnokság menetrendjével kell összehangolni a programot. Az U20-as és az U18-as bajnokság mellett a játékosok zöme az NB I/A-csoportban, valamint az NB I/B Zöld és Piros csoportban is szerepel. A szövetség és a klubok kompromisszumkészségének köszönhetően szerencsére mindig sikerül közös nevezőre jutnunk, és összehozni ezeket az összetartásokat.

Örömmel látom, hogy az U18-as válogatott sikere mindenkinek fontos.

Ezúton is szeretném megköszönni a konstruktív hozzáállását és együttműködését a kluboknak!”

A szakvezető hozzátette, kezd kialakulni a hierarchia a csapaton belül, illetve, hogy kikre lehet számítani majd vezéregyéniségként az Eb-n.

Mindenkiből próbálom azt kihozni, ami az erőssége. Így például Flasár Botond centerként jól láthatóan dominálja a hazai mezőnyt a korosztályában, ezáltal a válogatottban úgyszintén igyekszünk majd az erényeire építeni.

Az eddigi edzőmeccseinken is jól teljesített, húsz pont körül átlagolt. Azt látni kell, hogy ugyan nincs 210 centis centerünk, de több két méter feletti, 203-204 centis játékos is akad, tehát magasposzton nem lesz hiány.

Említhetném közülük Angyal Medárdot vagy Radó Ádámot például. Vélhetően magasságban erős közepes szintet fogunk képviselni az Eb-n. Emellett a dobók terén is jól állunk Szalay Domonkos és Kékesi Kolos személyében. Az atletikus kettes-hármasaink szintén adottak: Szita Marci, Géringer Geri vagy éppen Major Bulcsú.

A fiúk eddig jól reagáltak az instrukciókra, kezdik elsajátítani a rendszert, emellett az agresszivitással és a mentalitással sincs gond. Nyilván, még az építkezés fázisában járunk, így akadnak hibák, meg nem értések, azonban ez ebben az időszakban még abszolút rendben van. Minden a terv szerint, jól halad.”

(Kiemelt kép forrása: MKOSZ)