UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-02-26 09:04

Két hasznos szerbiai felkészülési meccsel hangolt a hazai vb-re az U19-es fiúválogatott

A júniusi, debreceni korosztályos világbajnokságra készülő U19-es fiú kosárlabda-válogatott összetartásán jártunk Kecskeméten, ahol Váradi Kornél szövetségi edzőt kérdeztük, miután csapatával a hét első felében Szerbiában játszott edzőmérkőzéseket.

A 14. helyen zárta a tavaly nyári, romániai B divíziós U18-as fiú kosárlabda Európa-bajnokságot a magyar válogatott, ezzel elmaradt a várakozásoktól, és végül nem tudott versenyben lenni a korosztályos európai elitbe (A-divízió) való feljutásért. Mindez azért különösen érdekes, mert az említett korosztály (2004-2005-ös születésűek) legjobbjai négy hónap múlva, június 24. és július 2. között a hazai rendezésű U19-es világbajnokságon szerepelhetnek. A Váradi Kornél vezette válogatott jelenleg is – tíznapos kecskeméti összetartás keretében – gőzerővel készül a nyári, debreceni megméretésre, amely az első olyan korosztályos vb lehet, amelyen magyar fiúválogatott részt vehet.

„Szűk másfél éve, 2021 novemberében kezdtük meg a közös munkát a fiúkkal, és azonnal látszódott, hogy ebben a társaságban komoly potenciál rejlik – kezdte Váradi Kornél szövetségi edző az Utánpótlássportnak. – Ezt megmutatta már a csapat tavaly nyáron is néhány alkalommal, ugyanakkor az Európa-bajnokságon elért eredménnyel természetesen nem voltunk elégedettek. Ami még a felkészülés alatt minőségi ellenfelek ellen is jól működött a játékunkban, az már az Eb-n nem igazán akart összeállni. Ebben közrejátszott az is, hogy a csapatkapitányunk Csendes Péter az utolsó pillanatban esett ki a torna előtt.

Azonban talán ennél is fontosabb, hogy ismét szembesültünk azzal a problémával, amely sajnos hosszú évek óta jellemzi a magyar kosárlabdát: a fizikális hátrány.

A sikerünkhöz elengedhetetlen, ha fizikailag képesek vagyunk dominálni az ellenfelet, akkor azt négy negyeden keresztül meg is tegyük, és végig a mi akaratunk érvényesülhessen a pályán. Éppen ezért igyekeztünk az erőfejlesztésben minél többet előrelépni az Eb óta, amennyire ez a válogatott keretei között lehetséges, hiszen zömében a klubokban dolgoznak a fiúk. Emellett a játékban is sok tanulsággal szolgált az elmúlt nyár: képet kaptunk, hogy mely játékvariációk ülhetnek nemzetközi szinten is, a fiúk milyen szerepben érzik komfortosan magukat. Ennek megfelelően – a tavaly lefektetett alapszisztémára támaszkodva – eszközültünk néhány taktikai változást, és beemeltünk új elemeket is.”

A szakvezető hozzátette, az Európa-bajnokság óta eltelt időszakban sokat dolgoztak a hiányosságokon, és látszik a fejlődés a játékosokon.

Fizikailag is tudtak előrelépni a fiúk, és a taktikai repertoárunk is bővült.

Minden hónapban igyekszünk hol rövidebb, hol hosszabb összetartásokat szervezni a fiúknak, ami nyilván, nagyon nehezen beilleszthető a sűrű klubszezon közben, de a klubok és a szövetség segítségével szerencsére mindig sikerül megtalálni a megoldást. Ezúton is köszönöm a támogatását mindenkinek! Emellett további nehézséget jelent, hogy a FIBA előrébb hozta a vébét június végére, így a tornát megelőző közvetlen felkészülésünk is lerövidül. Emiatt különösen fontos, hogy lehetőleg minél többet találkozzunk, és lépésről lépésre haladjunk az építkezéssel.

Annak érdekében, hogy a csapat végül a debreceni világbajnokságon majd tisztesen helytálljon. Az egyértelmű, hogy a vébén nem mi leszünk az esélyesek a meccseken, így ezt a csapatösszhanggal és a taktikai apróságokkal kell kompenzálnunk ahhoz, hogy a világ legjobbjaival is felvegyük a versenyt.

A tíznapos összetartás közepén Szerbiába utazott a válogatott, és két hasznos felkészülési meccset játszott Belgrádban: a Crvena Zvezda és a Partizan Belgrád U19-es csapata ellen.

„Végül mindkét meccset megnyertük, de ezeken a találkozókon az eredmény kevésbé számított. Már tavaly is jártunk náluk, és ismét értékes tapasztalatokat szereztünk, mivel a szerb csapatok ellen az európai elitszinttel találkozhatnak a fiúk – más kosárlabda-kultúrával, agresszívabb és fizikálisabb játékkal. Örömmel láttam, hogy taktikailag, erőben és gyorsaságban is mi uraltuk a meccseket, az összesen nyolc negyedből csupán egyetlennel nem voltam elégedett, viszont a többi hétben egyre gyakrabban visszaköszöntek a begyakorolt dolgok, ami mindenképpen pozitívum.

Rendkívül fontos, hogy majd a vébén is párharcokat felvállaló, agresszív mentalitással kosárlabdázzunk.
AZ U19-ES FIÚVÁLOGATOTT KERETE:
Csendes Péter, Ságodi Róbert, Meszlényi Róbert, Csátaljay Péter, Hőgye Patrik, Merkl Barna, Szőke Bálint, Cseh Botond, Várszegi Ádám, Hajdu Péter, Árva-File Balázs, Schmera Gergely, Csuti Kornél, Hegedűs Brúnó, Antalics Dániel, Kelemen Benjamin, Tóth Patrik, Pleesz Ádám