UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét és junior vívó Európa-bajnokság (2023)

2023-02-27 18:12

A női kard- és a férfi párbajtőrcsapat is junior Európa-bajnok!

A női kardcsapat és a férfi párbajtőr-válogatott is magabiztosan lett junior Európa-bajnok Tallinnban.

A junior vívók tallinni Európa-bajnokságán újabb érmeket szereztek a magyar fiatalok – ezúttal két csapataranyat! 

A Csabai Máté, Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Somody Soma

alkotta férfi párbajtőrválogatott remek formát mutatva a cseheket, a románokat, majd az izraelieket győzte le simán, amíg eljutott a döntőig. Az Eitner Kinga válogatott edző által irányított csapat az olaszokkal mérkőzött az aranyért. A finálét az olaszok kezdték jobban, ám 20:16-os magyar hátrány után Csabai és Kovács megfordította a párharcot, és hat tusos előnyre tett szert. Ezután a magyarok egyre közelebb kerültek a bajnoki címhez, és végül kicsit sem kellett izgulni, csak várni, hogy Kovács mikor adja az utolsó találatot. Végül is együttessel zárult az asszó, a magyarok pedig 45:32-es sikerrel szerezték meg teljesen megérdemelten az Európa-bajnoki címet.

A döntőben olyannyira nem kellett körmöt rágni, hogy a téthez képest – az ellenfelüket megtisztelve – a fiúk is visszafogottan vették tudomásul a kontinensbajnoki elsőséget.  

Balról: Kulcsár Viktor, Somody Soma, Csabai Máté, Kovács Gergely Forrás: Bizzi Team
Ezután a Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Spiesz Anna

összetételű női kardválogatott döntője következett, mert a Gulácsi Ferenc vezette magyar lányokat az észtek, a lengyelek és a törökök sem tudták megszorongatni. A fináléban itt is az olasz csapat jött, amely jó kezdéssel igyekezett ráijeszteni a magyar egységre, de Keszei és Battai hamar helyrebillentette a világ rendjét. A csapatban már felnőttvilágbajnok Battai Spiesztől vette át a pástot 40:33-as vezetésnél, és bár az olaszok legjobbja, Carlotta Fusetti mindent elkövetett, hogy minél tovább tartson az összecsapás, 45:39-nél véget ért. A magyar női kardválogatott az észt fővárosban tett erődemonstrációja után junior Európa-bajnok lett. 

Balról: Spiesz Anna, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Battai Sugár Katinka Forrás: Bizzi Team

A versenynap egyedül a tőröző lányoknak sikerült felemásan. Kalocsai Luca, Kollár Anna, Papp Jázmin és Wolf Eszter az első mérkőzésén kikapott a spanyoloktól, így a 9. helyért folytathatta az Eb-t. A moldávokat legyőzték a lányok, az ukránoktól viszont kikaptak, így a 10. helyen zártak. 

Kedden a fiú tőrözők és kardozók, valamint a leány párbajtőrözők csapatversenyeivel zárul a junior Eb. 

A junior Európa-bajnokság folyamatosan frissülő eredményei ITT érhetők el.

(Kiemelt kép forrása: Bizzi Team)