UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét és junior vívó Európa-bajnokság (2023)

2023-03-01 19:10

Tizenhét érem a magyaroktól a kadét és junior Eb-n

Kadét és junior vívó Európa-bajnokságon sosem szereztek még annyi érmet a magyar fiatalok, mint Tallinnban.

Kedden ért véget a kadét és junior vívók tallinni Európa-bajnoksága. A nyolcnapos kontinensviadalon nem telt el úgy nap, hogy ne álljon magyar fiatal a dobogón.

A küldöttség összesen tizenhét érmet, közte hét aranyat érdemelt ki.

Ez még a tavalyi, újvidéki remeklést is felülmúlja az érmek számában, hiszen akkor tizenhat medáliának örülhettünk. Igaz, akkor kilenc arany volt közte. 

Örömteli továbbá, hogy kardban, párbajtőrben és tőrben is született Európa-bajnoki cím. Egyéniben a kadétok között a kardozó Domonkos Emese és Vajda Oszkár, valamint a tőröző Rubin Mattia lett első. 

Az Eb-n a magyarok szerezték a legtöbb érmet, aranyból csak az olaszok vittek haza többet. 

„Bíztunk benne, hogy a tavalyi eredmény közelébe tudunk kerülni – mondja Boczkó Gábor szövetségi kapitány. – Az aranyak számában elmaradtunk, de sikerült több érmet szereznünk, mint Újvidéken. Több fegyvernem két korosztályban is érdemelt ki érmet, és ez mutatja, hogy jó utánpótlás-nevelő munka folyik. Összesen tizenkilenc klubból kerültek ki a csapat versenyzői, és a fővárosi egyesületek mellett a vidéki műhelyek is tudtak érvényesülni. Nagyon büszke vagyok a fiatalokra, hiszen kadét európai körversenyekkel és junior-világkupákkal telített hosszú, kemény időszak után teljesítettek kiválóan az Eb-n.” 

A fiatalok számára nem ért véget a szezon, ugyanis április első napjaiban a plovdivi korosztályos világbajnokságon méretik meg magukat. 

Aranyérmesek: Domonkos Emese (kadét kard), Rubin Mattia (kadét tőr), Vajda Oszkár (kadét kard), kadét leány párbajtőrcsapat (Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka, Terhes Hanna), kadét fiú párbajtőrcsapat (Balázs Bence, Horváth Márk, Király Mátyás, Pelle Domonkos), junior női kardcsapat (Battai Sugár, Csonka Dorottya, Keszei Kíra, Spiesz Anna), junior férfi párbajtőrcsapat (Csabai Máté, Kovács Gergely, Kulcsár Viktor, Somody Soma). 
Ezüstérmesek: kadét leány kardcsapat (Csonka Dorottya, Domonkos Emese, Kónya Csenge, Tóth Nadin), junior férfi kardcsapat (Petrucz Mirkó, Péch Kornél, Tóth Barnabás, Vigh Benedek).
Bronzérmesek: Kollár Anna (kadét tőr), Pelle Domonkos (kadét párbajtőr), kadét leány tőrcsapat (Badár Szonja, Kollár Anna, Papp Jázmin, Sperka Jázmin), kadét fiú kardcsapat (Monori Mátyás, Papp Zsadány, Szalai Zalán, Vajda Oszkár), Keszei Kíra (junior kard), Somody Soma (junior párbajtőr), Bagdány Albert (junior tőr), junior férfi tőrcsapat (Bagdány Albert, Budaházy Ambrus, Rubin Mattia, Szemes Gergő).
Az Európa-bajnokság napi történesei ITT érhetők el.

(Kiemelt kép forrása: hunfencing.hu)