UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-03-02 13:54

Az első NB I-es gólját szerző Varga Balázs nem munkahelyként tekint az Újpest FC-re

A Kecskeméti TE ellen 19 évesen első NB I-es gólját szerző Varga Balázs nagy hálát érez, amiért a futballnak élhet, teljesítményét látva hamarosan korosztályos válogatott lehet.

Varga Balázs letette a névjegyét az OTP Bank Ligában: vasárnap a Kecskemét elleni idegenbeli bajnokin megszerezte pályafutása első NB I-es gólját, remekül lőtte hat méterről a kapuba a jobb szélről érkező labdát. A 19 éves támadó középpályás útja azonban hosszúra nyúlt, míg pályafutása ezen emlékezetes mérföldkövéhez ért.

A Bács-Kiskun vármegyében található Szeremlén nőtt fel, Baján focizott, s tizennégy volt, amikor felkerült Budapestre az Újpest utánpótlásába. Különleges volt számára a klubváltás, mert tízéves kora óta a lila-fehérekért dobog a szíve – testvére, a jelenleg az NB III-as Pénzügyőr SE-ben szereplő Örs akkor lett a klub korosztályos játékosa. Egy idényre a Vasashoz igazolt, ám „hazahúzta” a szíve, visszatért a negyedik kerületbe.

Tehetségéről sokat elmond, hogy az U15-ös csapat tagjaként a tartalékegyüttessel készülhetett,

ám akkor még – elsősorban fizikai adottságai miatt – könnyűnek találtatott, 2021 telén azonban már megállta a helyét az NB III-ban, aminek eredményeképpen 2022 januárjában Milos Kruscsics vezetőedző az első kerethez irányította.

Ekkor azonban már túl volt a „beavatáson”. 2020 november 1-jén, nem sokkal azután, hogy betöltötte a tizenhetedik életévét, emlékezetes bajnokin mutatkozott be az NB I-ben: az Újpest FC játékosainak döntő többsége koronavírus-fertőzött lett, ám az MTK Budapest nem ment bele a halasztásba, s 4–0-ra győzött a Szusza Ferenc Stadionban – Varga Balázs a 69. percben állt be az akkor 18 éves Nagy Zsolt helyére. Portálunknak elmondta, nem gondolta volna, hogy ennyit kell várnia a következő magyar élvonalbeli bajnokijára.

„Balszerencsém volt, mert miután felkerültem az első csapathoz, úgy tűnt, játéklehetőséget kaphatok, a tervek szerint pályára léptem volna a januári hazai derbin, csakhogy koronavírusos lettem, majd miután edzésbe álltam, az első nap egy rossz lépés következtében fáradásos törést szenvedtem, roppant az ötödik lábközépcsontom, ami miatt ki kellett hagynom a teljes tavaszt, ősszel pedig, hogy visszanyerjem a formámat, az NB III-as együttesnél játszottam.”

Úgy tűnik, sikerült felvennie a fonalat, a tavaszi szezonban ugyanis az Újpest mindegyik bajnokiján pályára lépett. Noha nem az eredeti posztján játszatják, meggyőző teljesítményt nyújt, a csapat szakmai stábja elégedett vele.

„A támadó középpályás posztján érzem magam leginkább otthonosan, ám a bajnokságban rendre szélsőként kapok lehetőséget. Ez valamelyest nehézséget okoz, de vallom, hogy aki tud focizni, annak bármelyik poszton boldogulnia kell. Számítsanak rám akármilyen szerepkörben, állok a kihívás elé, igyekszem a lehető legjobban megoldani a feladataimat. A nyomás és a tét pozitív hatással van rám, élvezem, ha van némi felhajtás a csapat körül. Az persze nem szívderítő, hogy kilencedikek vagyunk a tabellán, de a tavaszi játékunk szerintem bizakodásra ad okot.”

Az Újpestnél a futsalba is belekóstoló játékos, ha így folytatja, hamarosan korosztályos válogatott lehet – játékával erre teljes mértékben rászolgálna. Bár még csak hat bajnokin lépet pályára az idényben, sok szép emléke van. Érdekesség, hogy már három gólt is szerzett az NB I-ben, ám abból csak egyet, a Kecskemét otthonában lőttet adták meg.

„Talán meglepő lehet, de a Honvéd elleni gólom az Újpest felnőttcsapatában szerzett legkedvesebb emlékem. Teljes volt az élmény, mert sok idő telt el a gólszerzés pillanata és a találatot érvénytelenítő játékvezetői ítélet között. Mikor a kapuba juttattam a labdát, meg sem fordult a fejemben, hogy szabálytalanság előzhette meg a gólt, így pedig önfeledt lehetett a pillanat. Miután elvették, nem lankadhatott a figyelmem, hiszen kettő-egyre vezettünk. A meccs után könnyen túltettem magam az eseten, mert három ponttal gyarapodtunk. Így utólag a Kecskemét ellen szerzett gólomra azt lehet mondani, fontos volt, döntetlenhez segített minket, ám a meccs hevében azt hittem, győzelmet érhet, hiszen azzal lett kétgólos az előnyünk. Nem gondoltam volna, hogy az ellenfelünk felállhat, de kiegyenlített, ezért nem lehetett önfeledt az örömöm. Különleges volt pályára lépni a Ferencváros ellen. Attól, hogy húszezer ember előtt játszhattam, s ennyi néző előtt lehettem először az Újpest kezdő tizenegyének tagja, a hideg is kirázott, elképesztő élmény volt. Szeretnék minél több szép emléket gyűjteni a csapat mezében, s megörvendeztetni a szurkolóinkat.

Nem munkahelyként gondolok az Újpestre, szívügyemnek tekintem, hogy itt játszhatok, s nagy hálát érzek azért, hogy a futballnak élhetek.

Elsődleges célom, hogy a tavasszal alapemberré váljak, csapatszinten pedig az kell lebegjen a szemünk előtt, hogy mihamarabb a felsőházba jussunk, s ott zárjuk az idényt.”

(Kiemelt kép: Varga Balázs. Forrás: ujpestfc.hu)