UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2023-03-02 20:52

Hová tűntek a fővárosi nagy klubok fiataljai a fiúutánpótlás elitjéből?

Az ifjúsági és a serdülő fiúk ranglistáján is a kisebb vidéki szakosztályok (és a budapesti High Life SE) asztaliteniszezői szerepelnek a legjobbak között, miközben néhány évvel ezelőtt még a két fővárosi egyesület, a BVSC-Zugló és a KSI játékosai dominálták az élmezőnyt. Így adódik a kérdés: vajon miért alakultak át az erőviszonyok ilyen nagy mértékben? A hazai szövetség főtitkárát, Lajtai Kristófot kértük fel a fiúszakág helyzetértékelésére.

Mint arról beszámoltunk, a szarvasiak 16 éves asztaliteniszezője, Szántosi Dávid remekelt a BVSC-Zugló csarnokában rendezett ifjúsági Budapest-bajnokságon: egyesben megnyerte az U19-es és az U17-es korosztály versenyét, valamint a fiatalabbak között párosban is győzött, Wei Chen Yu oldalán. Szántosi az U19-esek döntőjében a szekszárdi Kizakisz Georgiosz Nikolaoszt, az U17-esek fináléjában a soltvadkerti Lei Balázst verte hétjátszmás nagy csatában. Korábban a serdülők (U15) versenyében szombathelyi házidöntőt rendeztek Gergely Márk és Poór Balázs között, utóbbi sikerével a végén. Ám Gergely nem maradt aranyérem nélkül, miután nem talált legyőzőre az újoncok (U13) viadalán – a döntőben a soltvadkerti Szabó Lénárdot felülmúlva. Végignézve az eredményeken, azonnal szemet szúrhat: a négy korosztály egyikében sem említettünk budapesti finalistát. A korosztályos fiúversenyeken korábban hagyományosan sikert sikerre halmozó KSI reménységeinek ezúttal be kellett érnie három bronzzal egyesben, míg a házigazda BVSC egyetlen harmadik hellyel zárt, ami a dobogós helyezéseket illeti.

„Nyilvánvalóan, a Budapest-bajnokságon elért eredmények is jelzésértékűek, de nem ragadnék ki egyetlen versenyt. A korosztályos ranglistákra pillantva reálisabb képet kapunk, bár ott sem sokkal jobb a helyzet a fővárosiak szempontjából – kezdte Lajtai Kristóf, a magyar szövetség (MOATSZ) főtitkára az Utánpótlássportnak. –

Megvizsgálva az utánpótlás-ranglisták első tíz helyezettjét, azt láthatjuk, hogy a budapesti és a vidéki játékosok aránya nagyjából harminc-hetven, negyven-hatvan százalékban oszlik meg.

Egyfelől sajnálatos, hogy a tradicionális budapesti fellegvárak pillanatnyilag nem tudják ugyanazt a minőséget produkálni, mint korábban, valamint a sportolói létszám is jól láthatóan csökkent.

Ezzel párhuzamosan viszont az mindenképpen örömteli, hogy az egyes vidéki bázisok egy-egy, vagy akár több játékossal is képviseltetik magukat az élmezőnyben.

Sajnos a Postás és a BSE szakosztálya is megszűnt időközben, ami ugyancsak átrajzolta a budapesti pingpongéletet. Tehát több tényező is közrejátszik abban, hogy miért estek vissza a fővárosi klubok. A nagy egyesületeken belül a kiemelt látványsportágak szakosztályai értelemszerűen jobb helyzetben vannak, mint az asztalitenisz – mind az eredményesség, mind a működéshez szükséges támogatás terén. Egyre gyakrabban előfordulnak kimaradó korosztályok, szóval toborzási problémák is akadnak.”

Forrás: BVSC-Zugló

Az U19-es fiúk ranglistáját jelenleg Szántosi Dávid (Szarvasi Körös ASE) vezeti, Lei Balázs (Ambrus Asztalitenisz Akadémia) és Krebs Levente (DVTK SE) előtt, míg az U15-ösök rangsorában Varga Botond (High Life SE) az éllovas, a Szombathelyi Asztalitenisz Kör duóját, Poór Balázst és Gergely Márkot megelőzve.

„Nemrégiben a BVSC-Zugló klub- és szakosztályvezetőivel beszélgettem, akik az elmúlt időszakban nagyon erős kampányt folytattak a kerületi iskolákban, hogy minél több gyerek sportoljon, így igyekeznek – a többi sportág mellett – az asztalitenisz számára is egyre több fiatalt bevonzani. Bízom benne, hogy a közeljövőben – a központi segítséggel – a KSI-ben is sikerül előrelépni a bázis bővítésében. Nagy szüksége van a sportágunknak arra, hogy a vidéki klubok mellett a budapestiek is ígéretes, nemzetközi szinten is helytálló fiatalokat neveljenek ki.”

(Kiemelt kép forrása: KSI)