UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-03-03 08:58

Hegyi Krisztián a legjobbakhoz méri, hol tart

Hegyi Krisztián, a West Ham United felnőttcsapatának 20 éves, negyedik számú kapusa szerint még rengeteget kell fejlődnie ahhoz, hogy a Premier League-ben védhessen, a következő lépcsőfokot egy kölcsönszerződés jelentheti pályafutásában.

Februárban a Newcastle és a Chelsea elleni Premier League-mérkőzésen is a cserék közé nevezett a West Ham szakmai stábja, ám azóta nem voltál kerettag. Ugye, minden rendben?

Persze, nincs semmi gond, Alphonse Areola felépült a sérüléséből, rám pedig az U21-es csapatban számítanak – mondja Hegyi Krisztián, a West Ham United tartalékegyüttesének csapatkapitánya. – Korábban hazai és nemzetközi kupamérkőzéseken neveztek a meccskeretbe, jó érzés volt, hogy az angol élvonalban is leülhettem a kispadra.

Milyen út vezetett idáig?

Szombathelyen a Lurkóban kezdtem a futballt, majd az Illés Akadémiára kerültem, ahol az U17-es korosztályig léptem felfelé a ranglétrán. Az U15-ben már válogatott voltam, U16-tól állandó kerettagként számoltak velem, az U17-es Európa-bajnokságot pedig végigvédtem. Ekkor már tudtam, hogy a West Ham játékosa leszek, mivel egy évvel korábban egy lengyelországi tornát követően a pályafutásomat egyengető CMG menedzseriroda több topligás klub ajánlatát tette le elém – az Atlético Madrid, a Wolverhampton és a Manchester United is szerepelt a kérők között. Kétezertizenkilenc januárjábandöntöttem a West Ham United mellett, hároméves megállapodást kötöttünk, s az U18-as csapathoz kerültem. Két idény után az U21-es korosztályos együttes kapusa lettem, azóta ott játszom, emellett pedig a Premier League-ben szereplő felnőttcsapat negyedik számú kapusa vagyok a nyár óta, rendszerint az első keret edzéseit látogatom.

Az U21-es együttes csapatkapitánya vagy az idény kezdete óta. Ki választott meg, a játékosok vagy a vezetőedző?

A szakmai stáb jelölt ki. Külföldiként nehezebb ilyen elismerésben részesülni, megtiszteltetés, hogy magyarként a West Ham korosztályos együttesének csapatkapitánya lehetek. Ez a poszt sok felelősséggel jár, odafigyelek minden társamra, segítem őket, ha szükségük van rá, istápolom a fiatalokat. Az U18-ból rengetegen kerültek fel hozzánk, emellett sokan mentek tőlünk kölcsönbe. Nagy átalakuláson mentünk keresztül, és volt talán némi szerepem abban, hogy az újak beilleszkedése gördülékenyen ment.

Ez alapján feltételezhető, hogy vezéregyéniség vagy.

A többiek ezt mondják, úgyhogy lehet benne valami. Ez a pályán abban mutatkozik meg leginkább, ahogyan irányítom a társakat, míg az öltözőben a meccsek után vagy videózás közben gyakrabban szólalok fel, mint korábban, többet beszélek az edzői stáb tagjaival. Ez az új helyzet a nyáron még valamelyest szokatlan volt, de szerintem belerázódtam.

A csapatkapitányként rád tett plusz felelősség segített abban, hogy magabiztosabban mozogj a felnőttek között?

Egészen biztosan, önbizalmat adott, hogy csapatkapitányként kerültem fel, amint az is, hogy az idősebbeken azt láttam, hogy nem egy átlagos fiatalként tekintenek rám.

Hegyi Krisztián ugyan a felnőttkeret tagja, a tartalékegyüttes bajnokijain véd. Forrás: West Ham United

Milyen idényt futsz a Premier League 2-ben?

Az idény elején nem játszott jól és eredményesen a csapat, ám a saját teljesítményem szerintem egészen kiegyensúlyozott volt. Fiatal kapusként benne van olykor egy-egy hiba a játékban, de az utóbbi időszakban ezeket kiküszöböltem, nagy megingásom nem volt. Immár a csapat is jól muzsikál, a legutóbbi hét meccsen öt győzelem, egy döntetlen és egy vereség a mérlegünk, jó formában vagyunk.

Milyen visszajelzéseket kapsz a klub részéről?

Egy-egy jól sikerült mérkőzés vagy edzés után kapok dicsérő szavakat, de átfogóbb visszajelzéseket nem – hozzáteszem, szerintem nem is baj, mert ha nem mondanak semmit, az én olvasatomban azt jelenti, jól csinálom a dolgomat. A háttérben akarok jól teljesíteni és fejlődni, ennélfogva nem igénylem, hogy külön foglalkozzanak velem. Persze, a kapusedzőnkkel, Xavi Valeróval más a helyzet, tőle folyamatosan kapom a visszajelzéseket, és elemez, nem múlik el úgy edzés, hogy ne igazítana ki valamit, még a válogatott mérkőzéseimet is kiértékeljük utólag.

Egy korábbi interjúdban elmondtad, a szabadidődben sokat elemzed a meccseken és az edzéseken nyújtott teljesítményedet a fejlődésed érdekében. Mi kell ahhoz, hogy jobb legyél, és a Premier League-ben láthassunk védeni?

Még mindig rengeteget kell fejlődnöm ahhoz, hogy odakerüljek. A legjobb kapusokhoz viszonyítom magam minden téren, elsősorban a West Hamben védő Lukasz Fabianskihoz mérem, hol tartok. Érzem magamon, hogy jó úton haladok, de még sok munkát kell beletennem, hogy elérjem az általa képviselt szintet.

Miben látod a legnagyobb különbséget köztetek?

Kapusszemmel gondolkodva, Fabianski olyan nyugalmat sugároz, ami átragad az előtte játszókra. Mindenki tudja, mire lehet számítani tőle, biztos pont a gólvonal előtt. Roppant keveset hibázik, a kiegyensúlyozottsága az egyik legfontosabb tulajdonsága. Szerintem jobb, ha egy kapus egymást követő öt mérkőzésen hoz stabil átlagot, mintha három kifejezetten jó meccset két rossz követne. Próbálom elérni a saját szintemen, hogy én is olyan nyugodt legyek, mint ő.

Tanulható ez a képesség?

Mindenképpen. Kiskoromban vehemens voltam, imádtam kiabálni, vitatkozni mindenkivel, de az angliai profi futballban sok hatás ért, aminek köszönhetően változtam – odafigyelek magamra, és az elvárt mentalitással gondolkozom. A folyamatos koncentráció, a játékkal való együttélés elengedhetetlen, a védekezőmozgásokat át kell látnom, és fontos, hogyha valaki hibázik, nem leszidni, hanem biztatni és ösztökélni kell a még jobb teljesítményre, sok múlik ugyanis a pozitív kommunikáción. Xavi Valero kapusedző is ezt a szemléletet képviseli, s

ha megnézzük a világ legjobb kapusait, megfigyelhető, hogy nyugodt karakterek, nem az Oliver Kahn-féle őrjöngős vonalat képviselik.

Ha már nem először említed Xavi Valerót: milyen vele a munka, mennyit tett hozzá a fejlődésedhez?

Nagyon szeretek vele dolgozni, az ő személye nagyban befolyásolta azt, hogy annak idején a klubhoz igazoltam. Negyedik éve foglalkozik velem, rengeteget tanultam tőle, sokat köszönhetek neki. Megtanított kapusfejjel gondolkozni a pályán és azon kívül is, illetve megtanította, mik a legfontosabb összetevői egy kiemelkedő kapusnak.

Éspedig?

Az, hogy a legjobb helyen állva a legjobb testhelyzetben és a legjobb időben végezze a mozgásokat – a topkapus és egy jó kapus közt ott húzódik meg a legnagyobb különbség, hogy ezen a téren miként teljesít. A West Hamnél sokat lehet ellesni a társaktól, Lukasz Fabianski és Alphonse Areola is remek kapus, mindenben segítenek nekem. Úgy tekintenek rám, mint bármelyik másik játékosra. Angliában a kapusok között sohasem tapasztaltam olyat, hogy az idősebb lehordta volna az utánpótlásból felkerülő fiatalt vagy odapakolt volna neki, mintegy jelezve az erőviszonyokat, a korkülönbséget. A mezőnyjátékosok is normálisak, segítőkészek, ami megkönnyítette a beilleszkedésemet, a csapat teljes értékű tagjának érzem magam.

Mennyire volt nehéz felvenni az edzések tempóját? A világ bármely szegletében nagy a különbség az utánpótlás- és a felnőttfutball között.

Kapusként különösen nehéz volt, hiszen a lövések erején érezni lehetett a hatalmas különbséget. Még mindig kell nekem idő, hogy egy napon olyan legyek, mint Lukasz Fabianski, hiszen a labdát hárítani nem olyan képesség, amit hétfőről keddre meg lehet tanulni, sok idő és gyakorlás kell ahhoz, hogy felnőjek a topszinthez.

A magyar sajtóban olvasni lehetett olyan szalagcímeket, miszerint egy lépésre vagy a Premier League-től. Ez mennyire fedi a valóságot? Egy PL-klub első keretének tagja vagy, ám negyedik számú kapusként sok munka kell ahhoz, hogy beverekedd magad a kezdőbe.

Ha megvizsgáljuk a Premier League-kapusok életkorát, kevés fiatal kerül tűzközelbe, többséük huszonhét-harminc éves korban éri el ezt a szintet. Húszévesen Gulácsi Péter is alacsonyabb osztályban kölcsönszerepelt Angliában, ahogyan a friss világbajnok Emiliano Martínez is. Minden kapusnak más az útja, úgy érzem, bőven van időm ahhoz, hogy egy topbajnokságba jussak, nem szeretnék semmit sem elsietni. Úgy vagyok vele, inkább építsem fel magam huszonöt éves koromra, s töltsek el sok-sok évet ezen a szinten, mintsem idő előtt kapjam meg a lehetőséget és néhány gyengébb mérkőzés után megköszönjék nekem, mondván, nem értem meg a feladatra.

Adódik a kérdés: a fejlődésed szempontjából a megfelelő helyen vagy?

Készen állok egy kölcsönszerződésre, a klubom is így gondolja, úgyhogy nyáron nyílhat erre lehetőség. Talán mondanom sem kell, nagyon várom már!

Mi jelentheti a következő lépcsőfokot a pályafutásodban?

A Premier League 2 legjobb kapusai jó esetben a negyed- vagy harmadosztályba tudnak kölcsönbe elmenni, úgyhogy realitása valószínűleg ennek lehet majd. Angliában úgy tartják, kapusként előbb át kell esni a nehezén. Az angol negyedik vonalban helytállni lényegesen nagyobb kihívás, mint a Championshipben, mert sokkal több a beadás, brusztolósabb a játék és rosszabb minőségűek a pályák. Azt mondják, lelkileg nehéz időszak ez, de meg kell tapasztalni ezt is a még nagyobb erőpróbák előtt. Sok múlik majd azon, hogyan sikerül a kölcsönjáték, a felnőttfutballban eltöltött első év vízválasztó lesz abból a szempontból, mennyi idő alatt érhetek oda, ahová vágyom.

Nyomaszt ennek a súlya?

Egyáltalán nem. Nem vagyok görcsölős típus, minél nagyobb a nyomás, annál jobban tudok érvényesülni. Nem szoktam izgulni, nem is agyalok azon, mi lenne, ha valami így vagy úgy alakulna. Az előttem álló feladatokra összpontosítok, ami jelen esetben a következő mérkőzés. Úgy vélem, ha minden meccsre alaposan, a legjobb tudásom szerint felkészülök, nem lehet probléma, hiszen mindent megtettem.

Ott tartasz, ahol a legutóbbi szerződéshosszabbításkor eltervezted?

Igen, megfelelő ütemben halad a fejlődésem. Jól teljesítek, csapatkapitányi tisztséget töltök be az U21-ben, a felnőttkeret tagja vagyok, valamint a korosztályos válogatottban is első számúként vesznek számításba, úgyhogy igyekszem megugrani a következő akadályt.

 

(Kiemelt kép: Hegyi Krisztián a West Ham első csapatának edzésén. Forrás: West Ham United)