UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-03-05 12:21

Portugáliai tapasztalatok segítik a csapatot kereső Bencze Antalt

A január óta csapat nélkül készülő Bencze Antal elmondása szerint sokat fejlődött a portugál élvonalban szereplő Guimaraesnél töltött négy és fél év alatt, s bízik benne, hogy mihamarabb megtalálja új klubját.

Négy és fél év hosszú idő, márpedig eddig tartozott a portugál élvonalbeli Guimaraes kötelékébe Bencze Antal. A húszéves kapus az MTK Budapest neveltjeként került 2018 nyarán külföldre, hogy egy a magyarnál fejlettebb futballkultúrában pallérozódjon, s lépcsőfokról lépcsőfokról haladva beverekedje magát az első csapat keretébe.

"Az egyik korosztályos válogatott-mérkőzésen figyelt fel rám Luis Castro, az DVSC akadémiájának akkori igazgatója. Mindenáron szeretett volna szerződtetni a Lokiba, én pedig nyitott voltam a váltásra. Meg is egyeztünk a klubbal, ám egy nappal azelőtt, hogy mentem volna aláírni a szerződésemet, telefonáltak Debrecenből, hogy ne induljak el, mert a portugál szakmai vezetés távozik az egyesülettől. A kapcsolat azonban nem szakadt meg, jelezték, amint betöltöm a tizenhatodik életévemet, várnak Portugáliába, s így is lett, kétezertizennyolc nyarán, az ügyeimet képviselő menedzser híján a Guimaraes utánpótláscsapatának játékosa lettem. Az első fél év nem volt zökkenőmentes, adminisztratív okok miatt nem játszhattam, az igazolásommal akadt gond, s mivel az utolsó magyarországi szezonomat sérülés miatt ki kellett hagynom, voltaképpen egy éven át nem játszhattam tétmeccsen. Miután megjöttek a papírjaim, beverekedtem magam a kezdőbe, remekül éreztem magam a klubnál. Lépésről lépésre haladtam, mígnem az U23-as korosztályból felvittek a harmadosztályban szereplő B-csapatba.

A tartalékok között alig kaptam lehetőséget, két év alatt mindössze tizenöt mérkőzésen jutottam szóhoz, amit keveseltem. Ebben a periódusban szembesültem vele, nem volt jó döntés ötéves szerződést kötni a portugál klubbal.

Volt azonban jó oldala is az utolsó két idénynek. Bár kevés tétmérkőzésen lépett pályára, a felnőttcsapatban harmadik számúként vették számításba. A csapat erejéről a magyarországi futballkedvelők 2022 nyarán megbizonyosodhattak: a Guimaraes könnyedén kiejtette az OTP Bank Liga bronzérmesét, a Puskás Akadémiát az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében.

"Két éven keresztül a felnőttekkel gyakorolhattam. ezáltal belekóstolhattam abba, milyen a külföldi felnőttfutball. A portugál kimondottan erős bajnokság, a Guimaraes játékosai ennek megfelelően nagyon magas szintet képviseltek. Pörgős edzéseket vezényelt a szakmai stáb, eleinte nehezen vettem fel a ritmust. Hogy mást ne említsek, Ricardo Quaresma esetében alig tudtam megfejteni, merre vezeti a labdát, nemhogy azt, hova lövi majd, ha a kapu közelébe kerül... Két hónap elteltével azonban elkaptam a fonalat, belejöttem, s kimondottan szerettem az edzéseket.

Tetszett, hogy mindenki komolyan veszi a gyakorlatokat, mert az utánpótlásban ez nem mindig volt így Portugáliában és Magyarországon sem.

A közösség is klassz volt, szerettem a társakat. Ricardo Quaresma sokat segített a beilleszkedésben, de a két kapussal is nagyon jó volt a viszonyom. Úgy érzem, sok tapasztalatot szereztem Portugáliában. Az itthoni kapusoktól eltérően szeretek fent helyezkedni a tizenhatos előterében, s úgy érzem, magabiztos vagyok a beadásoknál és hosszú labdáknál egyaránt, együttélek a játékkal. A Guimaraesnél ha nem voltál jó lábbal, már nem is volt rád szükség, ám én magabiztosan használom a jobbat és a balt is. Sokat fejlődtem kint, azt viszont sajnálom, hogy nem mutatkozhattam be tétmeccsen az első csapatban. Pedig közel voltam a debütáláshoz, a Benfica elleni bajnokin úgy volt, sérülések miatt én védek, ám az első számún kapusunk egy nappal a találkozó előtt felépült."

Amint a klub elöljárói számára világossá tette távozási szándékát, nem számoltak vele, 2022 szeptemberében körön kívülre került. Bencze Antal és a Guimaraes januárban közös megegyezéssel szerződést bontott, a tehetséges kapus azóta itthon készül. Bár több klub is érdeklődött iránta, egyelőre nem dőlt el, hol folytatja – a héten az élvonalbeli Mezőkövesdnél járt próbajátékon.

"Január óta igyekszem minden nap edzeni. A lakhelyemhez közel eső RKSK kapusedzéseit is látogattam, hogy formában tartsam magam, valamint több klubnál is edzettem, amióta hazaköltöztem Portugáliából. Szeretném Magyarországon folytatni a pályafutásomat, családi okok is közrejátszottak ugyanis a hazatérésemben. Remélhetőleg hamarosan eldől a sorsom és találok csapatot."

(Kiemelt kép: Bencze Antal a Guimaraes kapujában. Forrás: Vitória SC)