UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-03-08 19:52

Két forduló után a Vasas Kubala Akadémia áll az országos U19-es A-csoport élén

Elindult a tavaszi idény a korosztályos kiemelt labdarúgó-bajnokságokban, az U19-esek A-csoportjában a Vasas a Ferencvárost megelőzve az élre ugrott.

Eldörtdült a startpisztoly, folytatódtak az országos utánpótlás-bajnokságok. Mindezek közül a legérdekesebbnek az U19-esek versenyfutása ígérkezik, hiszen akik itt szerepelnek, azoknak a következő években már mindenképpen a felnőttek között kell bizonyítaniuk. A korosztály élvonalában három csoportban huszonnégy csapat verseng, a legjobbak az A jelzésű pontvadászatban mérik össze erejüket.

Az őszi szezonban tizenkét csapat alkotta a Kiemelt csoport mezőnyét, ahogyan az Alap csoportét is. A versenykiírás alapján mindkét fronton egy teljes kört, azaz tizenegy mérkőzést játszottak az együttesek. A Kiemelt csoport tabellájának első nyolc helyezettje vívta ki a jogot arra, hogy tavasszal az A-csoportban szerepeljen, a 9–12. helyezetteket pedig a B-csoportba sorolták, ahová az Alap csoport első négy helyezettje is bekerült – míg utóbbi sorozat 5–12. helyezettjei a C-csoportban játszanak a tavasszal.

Az együttesek az őszi helyezésük alapján – csoportonként – meghatározott pontot vittek magukkal: a csoportgyőztes Ferencváros hat, a második Vasas Kubala Akadémia öt, a harmadik ETO FC Győr négy, a negyedik Puskás Akadémia FC három, az ötödik Újpest FC szintén három, a hatodik Budapest Honvéd-MFA kettő, a hetedik PMFC egy, míg a nyolcadik helyezett Illés Akadémia-Haladás nulla pontot hozott magával az A jelzésű csoportba. Itt oda-vissza vágós rendszerben játszanak a felek, kétszer hét, azaz tizennégy fordulót bonyolítanak le, és amelyik klub az élen zár, a következő évadban az UEFA Ifjúsági Liga bajnoki ágának első körében csatlakozik a nemzetközi sorozathoz – emlékezhetünk, a széria mostani évadában az MTK Budapest a lett Jelgava és az izraeli Asdod kiejtésével első magyar csapatként érte meg az ifi BL tavaszi szezonját, a kék-fehéreket az Ajax búcsúztatta a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcban.

Az A-csoport első fordulója két meglepetéseredményt hozott: az őszi szezont egymást követő öt vereséggel záró Illés Akadémia-Haladás 2–1-re legyőzte a sorozatban öt bajnokiját megnyerő ETO FC Győrt, ahogyan az is váratlan eredmény, hogy az Újpest FC a triplázó Rideg Bálint vezérletével 6–0-ra legyőzte a PMFC-t, amellyel november végén gól nélküli döntetlent játszott. A játéknap előtt az élen álló Ferencváros döntetlennel kezdett, hazai pályán 1–1-re végzett az egyik legnagyobb riválisának tekinthető Puskás Akadémiával, míg a tabella első pozíciójába fellépő Vasas Kubala Akadémia a Budapest Honvéd-MFA-t múlta felül 3–0-ra. A 2. fordulóból mindeddig három meccset rendeztek meg, s az első forduló eredménye alapján az egyiknek meglepő kimenetele lett: az Újpest 4–0-s vereséget szenvedett idegenben az ETO FC Győrtől, a szünetben becserélt Vukk Zsombor klasszikus mesterhármast szerzett. A Ferencváros ismét botlott, a kipestiektől szenvedett idegenben 2–1-es vereséget, míg az előző játéknapon széteső PMFC a listavezető angyalföldiek ellen tartott otthon egy pontot (1–1).

Országos U19-es labdarúgó-bajnokság, A-csoport
Az állás:

1. Vasas Kubala Akadémia 9 pont
2. ETO FC Győr 7
3. Ferencvárosi TC 7
4. Újpest FC 6
5. Budapest Honvéd-MFA 5
6. Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia 4
7. Illés AKadémia-Haladás 3
8. PMFC 2

(Kiemelt kép: A Vasas-játékosok a Bp. Honvéd-MFA ellen szerzett góljukat ünneplik. Forrás: Vasas Kubala Akadémia)